Hyppää sisältöön

KuPS marssii kentälle, jolla kaatuivat Euroopan jätit – seurahistorian suurimmassa pelissä kaiken pitää onnistua: Näissä peleissä väsymys jää taka-alalle

Kuopion Palloseura kohtaa Eurooppa-liigan karsintojen playoff-kierroksella romanialaisen Cluj'n. Vastustaja osoitti viime kaudella, että kykenee kotonaan kaatamaan jättiläisiä.

KuPS juhli koitikentällään voittoa liettulaisesta Suduvasta. Kuva: AOP

Kuopion Palloseuralla on torstaina edessään historiansa suurin peli.

Eteneminen Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen olisi pelkästään taloudellisesti merkittävää, mutta tempun arvo lisäisi myös se, että siinä on aiemmin onnistunut vain yksi suomalaisseura, HJK.

Edessä on kuitenkin kunnioitettava vastustaja, Romanian pääsarjan kuusinkertainen mestari CRF Cluj.

Viime kaudella joukkue kukisti Eurooppa-liigan lohkovaiheessa kotonaan Lazion ja Celticin. Pisteet riittivät jatkopaikkaan ja ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Sevilla onnistui kaatamaan joukkueen ensimmäisessä osaottelussa tehdyn vierasmaalin turvin.

Ottelut päättyivät 1–1 ja 0–0. Sevilla juhli elokuussa Eurooppa-liigan voittoa.

Nyt KuPS astelee tohtori Constantin Radulescun mukaan nimetylle stadionille.

– Ensinnäkin seura on tosi kova, Euroopankin mittakaavalla. Taitava joukkue, joka hyökkää rajusti ja nopeasti, arvioi KuPSin 24-vuotias laitapuolustaja Saku Savolainen.

Kuopiolaiset lähtevät peliin kovassa otteluruuhkassa. Jatkopaikat eurokarsinnoissa osuvat Veikkausliigan perussarjan kiihkeimpään vaiheeseen.

Syyskuun maaottelutauon jälkeen KuPS on pelannut kuusi ottelua 18 päivässä ja Cluj-peli nostaa lukemat seitsemään peliin 22 päivässä.

Eurooppa-liigan karsintojen toisella kierroksella Slovan Bratislavaa vastaan joukkue joutui kamppailemaan kotikentällään 120 minuuttia, kunnes peli ratkottiin rangaistuspotkukisalla.

Pelaajien kierrättäminen on ollut maltillista.

– Pakko on myöntää, että jalkaa on ruvennut vähän painamaan, Savolainen sanoo.

– Mutta kun saa pelata tällaisia pelejä, niin kyllä se jää taka-alalle. Uskon, että pystymme väsymyksen käsittelemään, vaikka tilanne ei ole tietenkään helppo.

Kuopiolaiset kovassa vireessä

Toistaiseksi KuPS on suoriutunut kovassa tahdissa loistavasti. Veikkausliigassa joukkue on voittanut seitsemän ottelua peräkkäin ja on taulukossa toisena. Eroa kärkijoukkue HJK:hon on vain piste ja KuPSilla on kaksi ottelua vähemmän pelattuna.

Kauden alussa pohdittiin, miten joukkue pystyy toteuttamaan norjalaisvalmentaja Arne Erlandsenin luomaa pelitapaa läpi kauden ilman pelaajien totaalista väsymistä. KuPS ei enää jyrää jokaisessa pelissä, kuten vaikkapa kauden avauksessa HIFK:ta vastaan, mutta esimerkiksi intensiivinen prässääminen korkealla vastustajan alueella kuuluu edelleen keskeisesti kuopiolaisten työkaluihin.

– Minusta pelaajat käsittelevät pelien määrää ja väsymystä erittäin hyvin. He ovat olleet valmiita jokaiseen peliin, Erlandsen kehaisee.

Norjalaisluotsin sanoista on kuitenkin tulkittavissa, että Romaniassa joukkue on valmistautunut siihen, että pallo saattaa olla pitkiäkin jaksoja kotijoukkueen hallussa.

– Oikeilla hetkillä prässäämme, mutta meidän pitää käyttää päätämme ja tehdä oikeita päätöksiä. Pelasimme kotona Slovan Bratislavaa vastaan, joka on hyvä joukkue ja voitimme heidät, Erlandsen muistuttaa.

Savolainen sanoo, että joukkueen pitää olla aivan parhaimmillaan, jotta Cluj voi kaatua. Koronakriisin takia pitkälle loppukesään siirtynyt eurokarsintojen aloitus tarkoittaa myös, että romanialaiset ovat karsintojen lisäksi ehtineet pelata jo viisi sarjapeliä, joten pelituntumasta ei ole tarjolla etua.

Karsintojen edellisellä kierroksella Cluj voitti tukholmalaisen Djurgårdenin vieraskentällä 1–0.

– Meidän pitää saada heidät ahtaalle, mutta pitää olla järkevä. Pitää katsoa oikeat hetket, iskeä ja onnistua iskuissa.

Lue myös: