Hyppää sisältöön

KuPSin suurta voittoa eurokentillä seurasi karmea tappio Turkissa – entinen päävalmentaja tietää, miten jättiläisiä kaadetaan: Pitää tuntea, että nyt on paljon menetettävää

Esa Pekonen pelasi itsensä suomalaisen jalkapallon historiaan Lahdessa. Kuopiossa hän valmensi joukkueensa komeaan voittoon, joka kostettiin toisessa osaottelussa karulla tavalla.

KuPS kohtaa torstaina Cluj'n vieraskentällä. Kuva: AOP

Elokuussa 2012 Kuopiossa elettiin pienimuotoista europelijuhlaa, kun KuPS eteni Eurooppa-liigan karsintojen kolmannelle kierrokselle turkkilaista Bursasporia vastaan.

Koska koronapandemia oli vielä vajaan kahdeksan vuoden päässä, karsinnat pelattiin kaksiosaisina otteluina yleisön edessä. KuPS avasi kolmannen kierroksen kotipelillä ja antoi täyteen myydylle stadionille riemun aihetta.

Veikkausliigassa kuopiolaiset taistelivat putoamista vastaan, mutta Esa Pekosen valmentama joukkue kukisti turkkilaiset Sander Purin maalilla 1–0.

Huippuottelua ei Suomessa nähnyt kuin katsomosta tai laittomien nettistriimien avulla. Paikallaolijat todistivat ainakin yhden Bursasporin läpiajon, jonka maalivahti Mika Hilander selvitti ja kuopiolaisten avopaikan, jonka Aleksi Paananen hukkasi.

– Se oli meiltä hyvä, tasapainoinen suoritus, se jäi mieleen. Ei minulla tarkkaa dataa ole missään tallessa, Pekonen muistaa.

– Vaikka 1–0 voitettiin, niin sitten oli helevetin kiire siellä Turkin maalla.

Esa Pekonen työskenteli KuPSin päävalmentajana kauteen 2014 saakka. Kuva: Yle / Samu Lehtonen

Eurooppa-liigan karsinnat päättyivät KuPSin osalta Turkissa tylyihin 6–0-lukemiin. Kuvastaako tulos ottelutapahtumia?

– Se kertoo ihan kaiken. Meillä ei ollut mitään jakoja, sanotaan suoraan. Tulos ei valehtele yhtään, Pekonen vakuuttaa.

– Kun katseltiin heidän alkuverryttelyjään sivusilmällä, niin näki, että he olivat saaneet kuulla tappiostaan. Ennen peliä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa turkkilaiset toimittajat kuittailivat, että suomalaisille menitte häviämään. Kyllä se näkyi ilmeessä ja asenteessa.

Ottelutapahtumia paremmin Pekonen muistaa KuPSin kapean pelaajaringin ja yhteensä kuuden europelin aiheuttaman otteluruuhkan, joka tuotti päänvaivaa.

– Ei meillä ollut niin laajaa rinkiä: kovin montaa pelaajaa ei olisi pystynyt vaihtamaan ilman, että se vaikutti suoritustasoon. En tiedä, oliko valmentajallakaan osaamista siihen palautumiseen tai miten kierrätetään, Pekonen pohtii.

– Se oli kuitenkin aika huimaa, että kuusi viikkoa peräkkäin oli eurocupin pelejä ja viikonloppuna aina sarjapeli.

Peruspelistä kiinni

Otteluruuhka pitää paikkansa myös nykyisen KuPSin kohdalla. Arne Erlandsenin johtama joukkue on ollut maaottelutauon jälkeen kovassa myllyssä, joka tulee jatkumaan riippumatta torstaisen Cluj-pelin tuloksesta.

Myös Romaniassa vastustaja on lähtökohtaisesti ylivoimainen, ja ottelun panos on mojova. Taloudellisen palkinnon lisäksi KuPSista voisi tulla vasta toinen suomalaisjoukkue Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Historian kirjojen kansien päällä seisoo kuitenkin yksi Euroopan suurista, joka pelasi 2010-luvulla niin Mestarien liigaa kuin Eurooppa-liigaa.

Pelaajaurallaan Pekonen kohtasi idän jättejä eurokentillä. Legendaarinen FC Kuusysin joukkue kaatoi vuonna 1986 Mestarien liigan edeltäjän Euroopan cupin avauskierroksella Jugoslavian ylpeyden FK Sarajevon ja sitten Neuvostoliiton Zenitin. Seinä tuli vastaan romanialaisen Steaua Bukarestin kanssa, mutta joukkue voitti "Kyykän" vain 1–0 Olympiastadionilla pelatussa ottelussa.

Finaalissa Steaua kukisti FC Barcelonan.

– Meillä oli paljon kokemusta europeleistä ja olimme pärjänneet myös Suomessa, voittaneet useamman mestaruuden siihen mennessä, Pekonen muistuttaa.

– Pitää olla luottamus omaan tekemiseen, jotta pystyy tunnistamaan vaaratekijöitä eli soveltamaan omaa peliä. Jos omaa peruspeliä ei pysty toteuttamaan, niin häviää hyvin helposti itseluottamus ja sitten häviää mahdollisuus voittaa.

Vaikka Pekonen varoo ottamasta suoraan kantaa KuPSin otteisiin kuluvalla kaudella, hän näkee, että kuopiolaisten pelaamisessa on hyviä elementtejä juuri eurokentillä menestymiseen.

– KuPSilla pelin avaaminen on usein hyvin suoraviivaista. Eli kun pallonmenetys tapahtuu, pelin alla on jo aika paljon pelaajia, Pekonen sanoo.

– Veikkaan, että sellaisella pelitavalla, jossa pyritään pallonhallintaan ja avataan lyhyellä, on vaikea pärjätä samaan tapaan pelaaville. Ei millään pahalla HJK:ta kohtaan, mutta pelataan vähän niin kuin riskin päälle. Sitten menetetään keskikentällä ja vastahyökkäyksestä vastustaja tekee maalin.

Petteri Pennanen kuuluu edelleen KuPSin johtajiin. Kuva: Tomi Hänninen

Pekonen korostaa, että johtavilla pelaajilla on suuri vastuu tilanteessa, joka on monin tavoin uusi ja outo. Vastustaja on täysin eri tasoa kuin aiemmin kohdatut, kenttä vieras eikä ympärillä ole kotikaupungin tukea.

– Tietyt avainpelaajat ovat ennen peliä ja pelin sisällä sillanrakentajia koko joukkueen välillä. Siinä, miten jokainen pelaaja rakentaa valmistautumisen omassa päässä, Pekonen kuvaa.

Entisen päävalmentajan puheessa korostuu Petteri Pennasen osuus johtavana pelaajana.

Mestarien liigan karsinnan ensimmäisellä kierroksella KuPS oli norjalaista Moldea vastaan hukassa. Pennasen tuska pelin toisella jaksolla paistoi läpi, kun joukkueen entinen kapteeni saada ryhmästä väkisin irti takaa-ajon rippeitä toivottomassa tilanteessa.

Eurooppa-liigan karsinnoissa otteet ovat olleet parempia, toki kotikentällä.

– Näkisin, että keskeistä on kokemus voittamisesta ja voittamaan tottuminen. Sitä kautta syntyy tietynlainen henkinen voimavara, Pekonen pohtii.

– Pelaajat tietävät jo, mitä jalkapallon pelaaminen on erilaisissa peleissä. Silloin henkinen kantti varmasti kestää.

Mahdollisuus tehdä jotain ainutlaatuista

Ennen peliä on pilkahdellut ajatus siitä, että KuPSilla ei ole Romaniassa ainakaan mitään hävittävää. Ajatuksen voi tulkita niin, että pelin voittaminen on epätodennäköistä, suoranaista ylisuorittamista eikä siitä tarvitse ottaa kummempia paineita.

– Mielestäni pitää tuntea, että on tosi paljon menetettävää. Nyt on mahdollisuus tehdä jotain, mitä kukaan muu ei ole tehnyt, Pekonen painottaa.

– Että on katastrofi, jos nyt ei pärjätä. En tarkoita, että se on katastrofi, mutta niin pitää ajatella.

Pekonen muistuttaa myös, että johtavat pelaajat ovat vain muun joukkueen tukena. Jokaisen on pelattava itse. Lahtelaissyntyinen toppari turvautui henkisen valmennuksen työkaluihin jo 1980-luvulla.

– Aikanaan käytin mentaaliharjoitusta, jossa kaikki suljetaan ulkopuolelle. Martti Kuuselan aikaan se oli käytössä maajoukkueessa ja sitä käytin myöhemminkin.

– Jokaisella pelaajalla on varmasti se sisäinen keskustelu ennen peliä. Toivottavasti ei pelin aikana paljoa joudu keskustelemaan, vaan pystyy rakentamaan sellaisen mielentilan, ettei tarvitse kuin pelata.

Lue myös: