Ainoa ehdokas Trondheim sai MM-hiihdot 2025 – alppi-MM Itävaltaan

Pohjoismaisten hiihtolajien suurvalta Norja palaa MM-isännäksi 14 vuoden tauon jälkeen.

Björn Dählie voitti 15 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokisan Trondheimissa 1997. Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Pohjoismaisten hiihtolajien suurvalta Norja palaa MM-isännäksi 2025, neljäntoista vuoden tauon jälkeen. Asia virallistui lauantaina, kun ainoana ehdokkaana MM-isännäksi ollut Trondheim sai hyväksynnän Kansainväliseltä hiihtoliitolta FIS:ltä.

Trondheim on ollut MM-järjestäjänä kerran aiemmin, vuonna 1997. Kaupunki haki MM-isännyyttä jo vuosiksi 2021 ja 2023, mutta Saksan Oberstdorf sai ensi vuoden kisat ja 2023 MM-huumaa järjestetään Slovenian Planicassa.

Norjassa on viimeksi kilpailtu MM-hiihdot vuonna 2011, jolloin Oslo järjesti kisat.

– Trondheimin vahvistaminen vuoden 2025 MM-järjestäjäksi tuo pohjoismaiset hiihtolajit niiden sydänjuurille. Jo 1997 Trondheim järjesti unohtumattomat kisat ennätysyleisöineen ja mahtavine tunnelmineen. Olen varma, että vuonna 2025 ylitetään jälleen kaikki odotukset, FIS:n puheenjohtaja Gian Franco Kasper hehkutteli valintaa.

FIS päätti lauantaina myös alppihiihdon MM-paikan 2025. Kolmen ehdokkaan kesken järjestetyn äänestyksen vei selvin numeroin Itävallan Saalbach, joka sai 12 ääntä. Sveitsin Crans-Montana ja Saksan Garmisch-Partenkirchen saivat tyytyä yhteen ääneen kumpikin.

Levillä naisten pujottelua, Rukalla freestyleä

Lauantaina virallistui myös alppihiihdon maailmancupin kalenteri, ja Levillä kisataan naisten pujottelucupin kaksi ensimmäistä kisaa 21.–22. marraskuuta. Miehet eivät nyt Leville tule, koska FIS haluaa ylläpitää osallistujien turvallisuutta koronaviruspandemian aikana ja rajoittaa urheilijoiden sekä taustajoukkojen määrää kisoissa.

Levillä piisaa vielä töitä seitsemän viikon ajan ennen odotettua cup-viikonloppua, mutta pääsihteeri Iiro Kaukoniemi on luottavainen kaiken sujumiseen.

– Paljon on tehty töitä sen eteen, että kisat pystytään turvallisesti järjestämään. Ja luottamus on kova sen suhteen, että tapahtuma viedään läpi kaikkien turvallisuus taaten, Kaukoniemi sanoo ja toteaa päätöksen miesten poisjäännistä olleen järkevä tässä tilanteessa.

Seuraavana etappina on tapahtumakonseptin hyväksynnän saaminen.

– Terveysturvallisuussuunitelma on lähetetty viranomaisille hyväksyttäväksi. Odotamme rajavartiolaitoksen ja vastuuviranomaisten vahvistusta konseptille, joka on tavoitteena julkaista lähiviikkoina.

Rukalla kilpaillaan freestylehiihtoa, jonka lajeista kumparelaskun maailmancup avataan perinteisesti Rukalla itsenäisyyspäivän tuntumassa. Tänä vuonna tapahtuma sisältää myös aerialsin maailmancupin avauksen. Freestyleä ihastellaan Rukalla 4.–6. joulukuuta.

Maastohiihtocupin ohjelma sinetöidään 9. lokakuuta, mutta muutoksia ei liene luvassa jo sovittuun. Rukalla kisataan 27.–29. marraskuuta niin maastohiihdossa, mäkihypyssä kuin yhdistetyssäkin, ja Rukan järjestäjät kertoivat viime kuussa, että tapahtuma järjestetään koronavirusepidemian takia ilman yleisöä.

Lue myös: