Suora

 • Urheilustudio 24.1.
 • Mäkiosuus HS 130, Lahti
 • Yhdistetyn MC: Lahti, miesten mäkiosuus HS 130
 • Urheilustudio 24.1.
 • Naisten viesti, Lahti
 • Rallin MM Monte Carlo - EK 13
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Urheilustudio 24.1.
 • Miesten viesti, Lahti
 • Urheilustudio 24.1.
 • Monte Carlo, Power Stage live EK 15
 • Ampumahiihdon MC: Anterselva, naisten viesti
 • Urheilustudio 7.2.
 • Hiihto-osuus 10 km, Lahti

Urheilusta vastaava ministeri Saarikko ei lupaa lisää rahaa, vaan kehottaa kohdentamaan varoja urheilijoiden mielenterveyteen – "Se on raha, joka maksaa itsensä takaisin"

Urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kiittelee Yle Urheilun teettämää kyselyä urheilijoiden mielenterveysongelmista ja toivoo, että niihin kiinnitetään rahankäytössä enemmän huomiota.

Muu urheilu
Annika Saarikko
Urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko oli tyytyväinen Yle Urheilun teettämään mielenterveyskyselyyn.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Urheilusta vastaavalla tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolla (kesk.) oli kiireinen päivä menossa. Kommenttipyyntö Yle Urheilun teettämään urheilijoiden mielenterveyskyselyyn sai kuitenkin entisen perhe- ja peruspalveluministerin raivaamaan kalentaristaan tilaa ennen sote-neuvotteluihin kiiruhtamista. Kyselyn aihe tuloksineen oli ministerin mukaan sen verran tärkeä aihe.

– On upea juttu, että tällainen tutkimus on tehty ja että suomalaiset huippu-urheilun kärkinimet uskaltavat puhua siitä, miten huippu-urheilu on sekä fyysisesti valtavan kuormittavaa että henkisesti monipuolista ja raskasta elämäntyylinä. Iso osa minusta iloitsee siitä, että tästä aiheesta uskalletaan ääneen. Mielenterveyteen liittyvistä huolista ja jaksamisesta uskalletaan puhua ääneen ihan toisella tavalla kuin vaikka 10 vuotta sitten, Saarikko iloitsee.

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan valtio on myöntänyt kahden miljoonan euron lisätuen urheilijoiden hyvinvointiin, mutta resurssit ovat silti vielä riittämättömät. Lisää rahaa ei ministerikään pysty lupaamaan, vaikka hänen mukaansa huippu-urheilun rahoitusta on tämän hallituskauden aikana vahvistettu.

– On reilusti sanottava ääneen, että veikkausvoittovarat ja niiden näkyvä laskusuunta tulee vaikuttamaan kaikkiin rahoituksen mahdollisuuksiin.

Ministeri kannustaa siihen, että olemassa olevien varojen kohdentamista mietitään uudella tavalla ja kohdennetaan urheilijoiden henkiseen jaksamiseen ja mielen hallinnan työkaluihin.

– Se on raha, joka maksaa itsensä takaisin – parhaimmillaan yhä parempina urheilusuorituksina, Saarikko sanoo.

– Se tarkoittaa vahvempia satsauksia tähän henkiseen puoleen niin Olympiakomitealta, valmennusjohdolta ja valmennuksen koulutukselta mutta myös huippu-urheilun akatemioilta, jotka on se tiivis kontakti huippu-urheilun valmennukseen.

Sote-uudistuksella pyritään parantamaan myös mielenterveyspalveluiden saatavuutta. Ministeri Saarikko haluaa muistuttaa, että tämä palvelu on tarjolla kaikille suomalaisille – myös huippu-urheilijoille.

– Mielenterveyspalvelut ovat osa kuntien, tulevien maakuntien peruspalveluita. Tämän hallituksen aikana mielenterveysstrategian myötä on tarkoitus tehdä parannuksia nimenomaan sinne perustasolle niin, että se ovien avaaminen niihin ensimmäisiin palveluihin olisi kaikille mahdollisimman helppoa.

– Kuultuani nämä tutkimustulokset ensimmäisen ajatus oli, että tämä on tärkeä muistutus meille suomalaisille urheilun ystäville. Meidän on helppo hurrata mukana ja olla ylpeitä urheilijoista silloin, kun he menestyvät, mutta tulee myös toisenlaisia päiviä jokaiselle urheilijalle. Meidän todellista fanina olemista kysytään silloin. Käännämmekö selkämme, moitimmeko, täyttyvätkö lehdet ilkeistä kirjoituksista vai muistammeko kannustaa silloin, kun tilanne on kaikkein huonoin, Saarikko toteaa.

Lue lisää:

Huippu-urheilijoiden mielenterveyspalveluja on alettu rakentaa, mutta Olympiakomitean jättävä urheilupsykologi myöntää puutteet: "Myös huippu-urheilun on otettava mielenterveyttä enemmän huomioon"

Näin suomalaiset tähtiurheilijat reagoivat Ylen mielenterveyskyselyn tuloksiin – NHL-konkari: "Ammattiavun saamisen ei pitäisi olla enää tabu"

Huippu-urheilijoiden surulliset kohtalot ovat herättäneet maailmalla – kansainväliset huippuasiantuntijat kertovat nyt, miksi Suomen pitäisi ryhtyä toimiin

Anni Vuohijoki kertoo suuresta tragediastaan, jonka jälkeen hän oppi avaamaan suunsa paremmin, kun mieltä painaa: "Olen ollut tarkempi sanomaan ääneen, etten jaksa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat