Urheilusta vastaavalla tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolla (kesk.) oli kiireinen päivä menossa. Kommenttipyyntö Yle Urheilun teettämään urheilijoiden mielenterveyskyselyyn sai kuitenkin entisen perhe- ja peruspalveluministerin raivaamaan kalentaristaan tilaa ennen sote-neuvotteluihin kiiruhtamista. Kyselyn aihe tuloksineen oli ministerin mukaan sen verran tärkeä aihe.
– On upea juttu, että tällainen tutkimus on tehty ja että suomalaiset huippu-urheilun kärkinimet uskaltavat puhua siitä, miten huippu-urheilu on sekä fyysisesti valtavan kuormittavaa että henkisesti monipuolista ja raskasta elämäntyylinä. Iso osa minusta iloitsee siitä, että tästä aiheesta uskalletaan ääneen. Mielenterveyteen liittyvistä huolista ja jaksamisesta uskalletaan puhua ääneen ihan toisella tavalla kuin vaikka 10 vuotta sitten, Saarikko iloitsee.
Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan valtio on myöntänyt kahden miljoonan euron lisätuen urheilijoiden hyvinvointiin, mutta resurssit ovat silti vielä riittämättömät. Lisää rahaa ei ministerikään pysty lupaamaan, vaikka hänen mukaansa huippu-urheilun rahoitusta on tämän hallituskauden aikana vahvistettu.
– On reilusti sanottava ääneen, että veikkausvoittovarat ja niiden näkyvä laskusuunta tulee vaikuttamaan kaikkiin rahoituksen mahdollisuuksiin.
Ministeri kannustaa siihen, että olemassa olevien varojen kohdentamista mietitään uudella tavalla ja kohdennetaan urheilijoiden henkiseen jaksamiseen ja mielen hallinnan työkaluihin.
– Se on raha, joka maksaa itsensä takaisin – parhaimmillaan yhä parempina urheilusuorituksina, Saarikko sanoo.
– Se tarkoittaa vahvempia satsauksia tähän henkiseen puoleen niin Olympiakomitealta, valmennusjohdolta ja valmennuksen koulutukselta mutta myös huippu-urheilun akatemioilta, jotka on se tiivis kontakti huippu-urheilun valmennukseen.
Sote-uudistuksella pyritään parantamaan myös mielenterveyspalveluiden saatavuutta. Ministeri Saarikko haluaa muistuttaa, että tämä palvelu on tarjolla kaikille suomalaisille – myös huippu-urheilijoille.
– Mielenterveyspalvelut ovat osa kuntien, tulevien maakuntien peruspalveluita. Tämän hallituksen aikana mielenterveysstrategian myötä on tarkoitus tehdä parannuksia nimenomaan sinne perustasolle niin, että se ovien avaaminen niihin ensimmäisiin palveluihin olisi kaikille mahdollisimman helppoa.
– Kuultuani nämä tutkimustulokset ensimmäisen ajatus oli, että tämä on tärkeä muistutus meille suomalaisille urheilun ystäville. Meidän on helppo hurrata mukana ja olla ylpeitä urheilijoista silloin, kun he menestyvät, mutta tulee myös toisenlaisia päiviä jokaiselle urheilijalle. Meidän todellista fanina olemista kysytään silloin. Käännämmekö selkämme, moitimmeko, täyttyvätkö lehdet ilkeistä kirjoituksista vai muistammeko kannustaa silloin, kun tilanne on kaikkein huonoin, Saarikko toteaa.
Lue lisää: