Dagbladet: Fluorikielto siirtyy vuodella – Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö kuuli huhuja jo viime viikolla: "Sama tieto on meilläkin"

Kansainvälisen hiihtoliiton pitäisi varmistaa asia perjantaina, kertoo norjalainen Dagbladet. Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Martin Norrgård pitäisi lykkäystä parhaana ratkaisuna.

hiihto
Hiihto, kuvituskuva
Getty Images

Tälle kaudelle suunniteltu fluorikielto Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) alaisissa kilpailussa siirtyy vuodella eteenpäin, kertoo norjalainen Dagbladet (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan FIS:n pitäisi varmistaa asia kokouksessaan tämän viikon perjantaina.

Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Martin Norrgård kertoi Yle Urheilulle, että huoltotiimi oli kuullut samansuuntaisia huhuja jo viime viikolla.

– Sama tieto meilläkin on tässä asiassa, Norrgård kertoi.

Maajoukkue leireili viime viikolla Vuokatissa ja huoltotiimi käytti aikaa myös fluorittomien voiteiden testaukseen. Tarkoituksena oli myös puhdistaa ja desinfioida välineitä fluoreista, mutta uusi tieto fluorikiellon lykkääntymisestä jarrutti kiirettä.

"Vuosi on lyhyt aika"

FIS:n fluorikiellon takana on EU:n kemikaaliviraston määräys, jonka mukaan EU:n alueella ei ole heinäkuusta lähtien saanut valmistaa tietyt raja-arvot ylittäviä fluorivoiteita.

Fluorikiellon takia suksien testausta varten Saksassa kehitteillä oleva testilaite ei kuitenkaan ole valmistunut, vaikka se piti esitellä maajoukkueille jo syyskuussa. Tämän jälkeen huoltotiimit ja voidevalmistajat olisivat voineet testata laitteen tarkkuutta.

Dagbladetin mukaan liian tiukka aikataulu ja fluoripitoisuuden raja-arvot ovat syynä kiellon lykkääntymiselle, sillä fluorin poistaminen suksista ei ole yksinkertaista ja siitä voi jäädä jäämiä puhdistuksen jälkeenkin.

Tiukka aikataulu on huolettanut monia. Norrgård totesi jo syyskuussa Yle Urheilun haastattelussa tilanteen aiheuttaneen päänvaivaa. Hän muistutti, että ilman kunnon testilaitetta ja määriteltyjä raja-arvoja, vilpin mahdollisuus voi lisääntyä. Norrgårdin mielestä lykkäys vuodella olisikin kaikille osapuolille varmempaa.

– Vuosi on lyhyt aika, mutta vuodessa saa paljon enemmän aikaiseksi kuin mitä olisi muuten ehditty saada. Tällä tavalla FIS pääsee kontrolloimaan testilaitetta, ja toivottavasti myös maajoukkueet.

Huolto ei ehtinyt hävittää fluorivoiteita

Suomen, Norjan ja Ruotsin hiihtoliitot ovat vedonneet FIS:n johtoon, että kieltoa lykättäisiin eteenpäin vuodella. Norrgård uskoo, että FIS on kuunnellut niin hiihtoliittoja kuin huoltotiimejäkin.

Jos ja kun FIS ilmoittaa fluorikiellon lykkäyksestä perjantaina, tarkoittaa se Norrgårdin mukaan sitä, että tulevana kautena maajoukkueet saavat käyttää samoja voiteita, mitä ovat käyttäneet tähänkin asti. Norrgård totesikin olevansa helpottunut, ettei Suomen huolto ole pitänyt kiirettä kalliiden fluorivoiteiden hävittämisessä.

– Onneksi emme ole ehtineet sitä tehdä vielä. Ne on inventoitu, joten tiedämme tasan tarkkaan, kuinka monta purkkia meillä on varastossa, Norrgård sanoi.

Norrgård toivoo, että FIS:ltä tulee ennen Rukan maailmancupia selkeät ohjeet huollolle, miten tällä kaudella toimitaan. Hän myöntää, että jos fluorikielto pysyy voimassa, tietää se melkoista lisätyötä ja häslinkiä huoltoalueelle.

– Siinä olisi aikamoinen paniikki huoltajilla, että mitä laitetaan ja miten ne toimivat. Olisihan se ollut jännä katsoa, kuinka isot olisivat olleet erot maajoukkueiden kesken, hän pohti.

Päivitys kello 15.16: Lisätty Martin Norrgårdin kommentit.

Lue myös:

Parjatun fluoritestin siirtyminen aiheuttaa Suomen hiihtohuollolle päänvaivaa – huoltopäällikkö: "Se olisi antanut meille ainakin osviittaa"

Hiihdon jättiuudistus lohkaisee jyväskyläläisperheen lompakosta liki tonnin – kansallisen tason konkarihiihtäjä: "Pitääkö mennä lähtöviivalle useamman suksen kanssa ja katsoa, mikä menee läpi testistä?"

Kohutun fluoritestin esittely viivästyy vaikka hiihtolajien kisakaudet lähestyvät – kansainvälisen hiihtoliiton lähettämä sähköposti oli suomalaisyrittäjälle viimeinen pisara

Raju kielto on mullistamassa kilpahiihtoa! Suomen pomot ja Sami Jauhojärvi tykkäävät merkittävästä muutoksesta, mutta valvonta on asiantuntijoillekin mysteeri

Maastohiihtoa ravistellutta kieltoa jännitetään ampumahiihdossa – suojanaamari kasvoillaan työskentelevä suomalaiskonkari: "Kannattaisi vielä miettiä"

Suomalaisen hiihtopomon ja norjalaisen olympiavoittajan toiminnasta kovaa kritiikkiä – Yle Urheilu kertoo nyt, mitä kätkeytyy hiihtopiirejä yli neljä kuukautta repineen kohupäätöksen taakse

FIS:n hallituksen jäsen Martti Uusitalo kiistää väitteet esteellisyydestään fluorivoidepäätöksessä – "Ei ole ensimmäinen kerta, kun tämmöistä täysin posketonta spekulaatiota yritetään esittää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat