Kommentti: Florida Panthers pullistelee suomalaisia – Anton Lundell on seuralle täsmävaraus

Anton Lundell on Floridalle jo yhdeksäs suomalaisvaraus kymmenen vuoden aikana.

Anton Lundell oli NHL-varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen ainoa suomalaisvaraus. Kuva: Tomi Hänninen

Ei lopulta ollut suurikaan yllätys, että juuri Florida Panthers päätti varata NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen ainoan suomalaispelaajan. HIFK:ta edustavasta Anton Lundellista tuli nimittäin jo yhdeksäs Panthersin varaama suomalaispelaaja kymmenen edellisvuoden aikana.

Eikä valinta tullut yllätyksenä myöskään Floridan sentteritilanteen näkökulmasta.

Aleksander Barkov on tietenkin vielä pitkään – oletettavasti – Floridan ykkössentteri, mutta suomalaistähden takana näkymät eivät ole erikoiset jatkoa ajatellen. Ei etenkään nyt, kun jonkinlaiseksi runkopelaajaksi profiloitumaan ehtinyt Vincent Trocheck kaupattiin Carolinaan vaihdossa Erik Haulaan.

Loukkaantumisista kärsineen, vapaaksi agentiksi taannoin tulleen Haulan jatko seurassa on sekin auki.

Ja nyt puhuimme nimenomaan nykytilanteesta.

Jos Panthersin keskikaista operoi kapealla juuri nyt, kovin paljon paremmalta ei tilanne näytä jatkon kannalta. Florida oli laskenut paljon Henrik Borgströmin ja Aleksi Heponiemen varaan, mutta suomalaiskaksikon kehittyminen ei ole edennyt seuran toivomalla tavalla.

Borgström aloitti NHL:n puolella lupaavasti pari vuotta sitten, mutta on sittemmin ottanut urallaan askeleen taaksepäin. Viime kaudella farmissakin pelinsä kanssa tuskaillut helsinkiläinen pääsi pelaamaan isoissa valoissa ainoastaan neljä ottelua. Ruotsissa Modoa vuokrasopimuksella edustava Heponiemi ei myöskään ole valmis NHL-saappaisiin vielä toviin.

Florida tarvitsi vahvistusta ennen muuta sentteriosastolleen, koska yllä mainitun suomalaiskaksikon takana seuralla ei juurikaan ole huomisen lupauksia keskikaistalle.

Tätä taustaa vasten Anton Lundell oli Floridalle varmasti hyvä valinta.

Lundell on pelaajatyyppinä kaikkea sitä, mitä Florida tarvitsee nyt ja jatkossa. Lundell ei ole millään tasolla ollut esimerkiksi Kanadan junioriliiga WHL:ssä yli sata pistettä takoneen Heponiemen kaltainen pistelinko, mutta kokonaisvaltaisen pelaamisen osalta lupaus on merkittävästi suurempi kuin Heponiemellä.

Jos ja kun Lundellin kehitys etenee toivotulla tavalla, Panthers saa keskikaistalleen erinomaisen kahden suunnan joukkuepelaajan, jolla on osaamista myös hyökkäyssuuntaan. Juuri tällaista taitavaa, mutta älykästä ja luotettavaa pelaajaa ajoittain kurittoman Floridan keskikaista Barkovin taakse kaipaa.

Eikä Florida Lundellin itsensä kannaltakaan huono seura ole. Vaikka Lundellia ei pidetä hyökkäyspelaamisen osalta Barkovin kaltaisena poikkeusyksilönä, Panthersissa tämä pääsee opettelemaan sentteripelin saloja ja pieniä yksityiskohtia tulevalta Selke-voittajalta. Tällaisen esimerkin ja opin merkitystä ei voi tunnollisen, fiksun sekä oppimishaluisen Lundellin kohdalla väheksyä.

Vasta aika näyttää, milloin Lundell NHL:ään suuntaa ja mihin tämän rahkeet lopulta show'ssa riittävät, mutta ensihätään Florida tuntuu suomalaislupaukselle hyvältä seuralta. Käsillä saattaa hyvinkin olla niin sanottu win-win-tilanne, missä pelaajalle on tarjolla sopiva rooli sekä sopiva ympäristö kehittymisen näkökulmasta.

Lue myös: