Suora

  • Hiihdon MC: Ruka, sprintin karsinnat
  • Urheilustudio 27.11.
  • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142
  • Urheilustudio 27.11.
  • Hiihdon maailmancup, sprintit (p)
  • StarCraft 2: talviturnaus
  • Urheilustudio 27.11.
  • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 5 km
  • Urheilustudio 27.11.

Kommentti: Jesse Puljujärvi ei voisi olla herkullisemmassa paikassa – näissä asioissa suomalaisen on onnistuttava toisella yrityksellä Edmontonissa

Jesse Puljujärven sopimus Edmontoniin ei tullut yllätyksenä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi palaa Edmontonin paitaan kahden vuoden sopimuksella.Getty Images

Tulihan se sieltä, ja lopulta aivan odotetusti. Vaikka Jesse Puljujärvi oli tehnyt kolmen vaikean Edmonton-vuoden jälkeen tiettäväksi haluttomuutensa jatkaa Oilersin riveissä, keskiviikkona julkaistu uusi kaksivuotinen sopimus saman seuran kanssa ei päässyt yllättämään. Viestit Puljujärven leiristä sekä toisaalta Edmontonista antoivat lupauksen tästä jo aiemmin kesällä.

Tilanne lienee lopulta ollut melko selkeä: tuskin Puljujärvellä penkin alle sujuneen ensimmäisen NHL-komennuksen jälkeen pelaajamarkkinoilla erityisen paljon kysyntää oli – tai ainakaan suomalaislupauksesta ei oltu valmiita juurikaan maksamaan. Eikä Edmonton, jolla oli edelleen oikeudet Puljujärveen, ollut valmis päästämään mieltään osoittanutta pelaajaa ilmaiseksi menemään.

Vuoden keikka Ouluun teki varmasti kaikille osapuolille hyvää.

Puljujärvi pelasi koronapandemian runtelemalla päättyneellä sesongilla SM-liigassa hyvin ja otti selkeitä askeleita eteenpäin. Laadukas päivittäinen työ näkyi onnistumisina, itseluottamuksen kasvuna ja jopa ajoittaisena dominanssina liigajäillä. Puljujärvi onnistui myös maajoukkuepaidassa. Nuori pelaaja sai siis Kärpistä juuri sen, mitä lähti sieltä hakemaan.

Esimerkiksi Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin laittaminen eri ketjuihin on muuttanut ryhmädynamiikkaa Oilersissa valtavasti. Sillä, että liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Draisaitl kykeni päättyneellä kaudella dominoimaan liigaa mielin määrin omassa ketjussaan, on suomalaislaiturille valtava merkitys.

Edmonton Oilers Puljujärvi
Edmonton Oilersissa riittää tähtiloistoa.Getty Images

Oilersilla on käsissään uskomaton sentteritandemi, joiden viereltä Puljujärvi pääsee hakemaan itselleen pelipaikkaa. Laajentaa katsantokantaa miten suureksi tahansa, paljon herkullisempaa tilannetta ei voisi laitahyökkääjä kohdalleen saada. Missään maailman seurajoukkueessa ei tällä hetkellä pelaa Draisaitlia dominoivampaa kakkossentteriä.

Ja ykkösessä viilettää keskellä maailman parhaaksikin kehuttu McDavid.

Uskon Puljujärven myös itse ymmärtäneen tilanteen viimeistään siinä vaiheessa, kun Oilers-luotsi Dave Tippett vuodenvaihteessa päätti irrottaa Draisaitlin ykkösketjun laidalta kakkosen keskelle. Kun tähän vielä lisätään Edmontonin surkea laitahyökkääjätilanne, voidaan helposti todeta, että Puljujärvellä on käsissään elämänsä tilaisuus.

Tästä tilaisuudesta Puljujärven on nyt kyettävä ottamaan irti maksimaalinen hyöty. Pelipaikka on vakiinnutettava joko McDavidin tai Draisaitlin viereltä, sillä Puljujärvi ei ole NHL-maailmassa(kaan) kahdentoista minuutin kolmosketjulainen.

Vaikka Puljujärvi, 22, on edelleen nuori pelaaja, panokset ovat poikkeuksellisen kovat jo nyt. Jos peli kahden todellisen huippusentterin vierellä ei luonnistu, se saattaa romauttaa markkinoiden uskon suomalaishyökkääjän NHL-osakkeisiin lopullisesti. Puljujärvi liikkuu lähellä nyt tai ei koskaan -tilannetta.

Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi jatkaa Kärpissä lainasopimuksella NHL:n harjoitusleirien alkamiseen saakka.AOP / Markku Hyttinen

Osin tästäkin syystä Puljujärven tulisi lähestyä pelaamista huippupelaajien kanssa jopa erityisellä nöyryydellä ja yksinkertaisuudella. Armoton sahaaminen kahteen suuntaan, kamppailupelaaminen, tilan luominen ja maalille ajaminen jo itsessään tuovat tehoja tällaisten huippuyksilöiden vierellä väkisinkin.

Puljujärven on laitettava kaikki likoon ensimmäisestä päivästä jäällä ja sen ulkopuolella. Raportit edelliseltä reissulta ovat kertoneet tarinaa hiljaisesta ja vetäytyvästä suomalaisesta. Nyt Puljujärven on mentävä osaksi joukkuetta, oltava mukana fläppitaululla kehittämässä peliä ja ylipäätään osoittaa muulle joukkueelle halunsa olla aidosti osa ryhmää.

Ei Puljujärven tarvitse Esa Tikkaseksi kopissa alkaa, mutta on mukaan on mentävä.

Laajemmassa katsannossa tilanne on kuitenkin Puljujärven näkökulmasta hyvin samanlainen kuin muutama vuosi takaperin. Edessä on tismalleen samanlaiset haasteet kuin viimeksi. Se, miten peli ja omiin vahvuuksiin kiinni pääseminen luonnistuvat merkittävästi nopeammassa NHL-maailmassa, on edelleen täydellinen arvoitus.

Eikä seuralta tule tällä kertaa yhtään enempää siimaa kuin viimeksi – ei varsinkaan, kun GM:n postia hoitaa Detroitissa aikanaan kultaa urakalla huuhtonut Ken Holland ja penkin takana armeijakuria pitää erittäin kurinalaisesta pelitavastaan tunnettu Dave Tippett.

Puljujärven menestyminen on lopulta monesta pienestä asiasta kiinni, eikä vähiten pelaajan henkisestä kapasiteetista. Nyt esimerkiksi vastoinkäymisiä ja huonoja pelejä on osattava jo käsitellä kypsemmin. Kaikkeen tekemiseen jäällä ja sen ulkopuolella on löydyttävä nyt ripaus aikuista äijämäisyyttä.

Haaste on edelleen erittäin kova, mutta paljon herkullisemmassa paikassa Puljujärvi ei voisi päästä läpimurron tekemistä yrittämään.

Lue myös:

Jesse Puljujärvi palaa NHL:ään – vahvat näytöt Kärpissä vakuuttivat Edmontonin

Toronto rohmusi suomalaispelaajia NHL:n varaustilaisuudessa – katso lista kaikista varatuista

Ässien Roni Hirvonen valittiin NHL:ään kesken SM-liigapelin: "Vähän eri jutut pyörivät mielessä"

Anton Lundell odottaa NHL-uran alkua ja yhteistyötä Aleksander Barkovin kanssa – "Siitä tulee hienoa"

NHL-varaustilaisuuden avauskierroksen suomalaissaalis jäi laihaksi – Jarmo Kekäläisen "rohkea veto" yllätti Ylen asiantuntijan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat