1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Susijengin EM-karsintoja pelataan marraskuussa Espoossa – "Mieluummin järjestämme kuplan kuin lähdemme muualle pelaamaan"

Koripallon EM-karsintoja pelataan marraskuussa Espoossa. Suomen naiset pelaavat omassa kuplassaan Portugalissa.

Susijengi pelaa marraskuussa Espoossa. Kuva: Tomi Hänninen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA päätti muutama viikko sitten, että miesten EM-karsintoja pelataan marraskuussa 2020 ja helmikuussa 2021 kuplissa.

Nyt FIBA Eurooppa on päättänyt, että yksi marraskuun kuplista pelataan Espoossa. Ottelut pelataan 23.–30. marraskuuta.

Suomen lohkossa pelaavat Susijengin lisäksi Serbia, Georgia ja Sveitsi. Susijengi kohtaa Espoossa Georgian ja Serbian.

FIBA:n antaman ohjeistuksen mukaan tulevissa EM-karsintakuplissa noudatetaan paikallisia yleisöä koskevia viranomaismääräyksiä. Espoossa EM-karsintakuplan mahdollinen lipunmyynti ja yleisöjärjestelyt järjestetään Uudenmaan aluehallintaviraston suositusten mukaisesti.

– Olemme kiitollisia, että Suomessa viranomaiset näyttivät vihreää valoa FIBAn protokollalle ja meidän suunnitelmillemme ja toisaalta FIBAlle siitä, että he luottavat meihin tapahtumajärjestäjinä, Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara sanoi.

FIBAn määräykset koskevat sitä, miten ulkomaalaiset pelaajat tulevat Suomeen, miten heitä testataan, miten hotelli ja halli rakennetaan kuplaksi. Joukkueet kohtaavat keskenään mahdollisimman vähän.

Yleisön suhteen noudatetaan siis järjestäjämaiden määräyksiä. Mahdollista on jopa se, että yleisöä ei pääse paikalle ollenkaan.

– Se on mahdollista. Emme tiedä, mitä määräykset marraskuun lopussa ovat. Tällä hetkellä ovat voimassa päätökset, joilla jääkiekkoa, koripalloa ja lentopalloa on aloitettu jo. Niiden ohjeiden mukaan suunnittelemme pelejä tällä hetkellä, mutta lokakuun lopussa tulevat uudet ohjeet ja sitten nähdään missä mennään, Tammivaara totesi.

Suomi oli halunnut siirtää pelit myöhemmäksi

Karsintapeleillä ei olisi vielä ollut kiire, koska EM-kisat siirrettiin vuoteen 2022. Suomi olisikin halunnut siirtää pelejä myöhemmäksi.

– Suomi viestitti koko ajan, että onko tässä vaiheessa mitään mieltä pelata näitä pelejä. Isot koripallomaat ja FIBA ajoivat pelaamista nyt. Lähdemme nyt siitä, että mieluummin järjestämme kuplan kuin lähdemme muualle pelaamaan, Tammivaara sanoi.

Lohkosta on pelattu jo kaksi kierrosta. Georgia johtaa kahdella voitolla, Serbialla ja Suomella on yksi voitto ja Sveitsi on ilman voittoja.

Susiladies puolestaan matkustaa marraskuun alussa jatkamaan omia EM-karsintojaan Portugalin Odivelasiin. Susiladies kohtaa omassa kuplassaan Ukrainan ja Portugalin 8.–14. marraskuuta.

Lue myös:

Susijengin EM-karsintaotteluihin muutos – Dettmann kritisoi kansainvälisen liiton ideaa pitää pelit "kuplissa"