1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Viritteleekö Jarmo Kekäläinen viikonlopulle isoa siirtopaukkua?

Jarmo Kekäläisellä on kädessään taloudellisen pelivaran kautta kovat valtit, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Jarmo Kekäläinen on Columbus Blue Jacketsin GM. Kuva: GettyImages

Jarmo Kekäläinen tunnetaan rohkeista ja näyttävistä liikkeistään NHL:ssä ja tätä herkkua oli taas torstaina tarjolla. Columbus Blue Jacketsin urheilupomon virkaa hoitava Kekäläinen nimittäin siivosi rosteriaan ja palkkavihkoaan tavalla, joka jätti ilmoille lopulta ainoastaan kaksi kysymystä: miksi näin toimittiin ja mitä tapahtuu seuraavaksi?

Kekäläinen toden totta laittoi torstaina tuulemaan. Ensimmäisenä sai lähteä kalliilla sopimuksella operoinut ja alati alisuorittanut ruotsalaishyökkääjä Alexander Wennberg, jonka sopimuksen Columbus osti ulos. Tätä seurasi pelaajakauppa, joka lähetti Markus Nutivaaran Aleksander Barkovin ja Erik Haulan kaveriksi Floridaan.

Eikä tässä vielä kaikki.

Myöhemmin sai lähteä Nutivaaran pakkiparina usein nähty Ryan Murray, joka edustaa jatkossa New Jersey Devilsiä. Jari Litmasen kaltaisen loukkaantumis-CV:n omaava Murray oli tiettävästi jo pari vuotta sitten pyytänyt seuralta siirtoa toisaalle ja nyt tämä toive toteutui.

Tärkeä huomio liittyen etenkin Nutivaaraan ja Murrayyn on se, että Columbus ei saanut näistä käytännössä mitään takaisin. Nutivaaraan vaihdettu Cliff Pu on kolmesti urallaan kaupattu 22-vuotias laitahyökkääjä, joka ei ole vetänyt NHL:ssä jäähän vielä viiltoakaan – ja tuskin vetää jatkossakaan.

Murraysta Kekäläinen sai viidennen kierroksen varausvuoron.

Nyt nähdyillä siirroilla oli siis ainoastaan tarkoitus raivata tilaa palkkavihkoon. Yhdellä ulosostolla ja kahdella pelaajakaupalla Kekäläinen taikoi tilaa palkkakaton alle yhteensä muhkeat 11,8 miljoonaa jenkkitaalaa.

Ja nyt kysymys kuuluu: tekikö Kekäläinen näin, koska koronapandemian runtelema seura haluaa monitoroida talouttaan, vai tehtiinkö nyt tilaa vapaiden agenttien markkinoille, jotka aukeavat perjantaina?

Max Domi on nykyään Blue Jacketsin pelaaja. Kuva: Minas Panagiotakis/Getty Images

Vaikka korona koettelee laajemminkin urheilussa seurojen kukkaroita, ensimmäiseen vaihtoehtoon on vaikea uskoa.

Todennäköistä on, että Kekäläinen laittoi luudan heilumaan, jotta pystyisi vahvistamaan joukkuettaan viikonlopun avoimilta pelaajamarkkinoilta. Etenkään Jarmo Kekäläisen tapauksessa asiat eivät koskaan tapahdu sattumalta. Seuran suomalaismanagerilla on varmasti selkeä suunnitelma viikonlopulle ja sitä varten torstaina toimittiin.

Torstain jälkeen Kekäläisellä on palkkakaton alla tilaa noin parikymmentä miljoonaa taalaa. Tästä hieman alle puolet on korvamerkitty rajoitettujen agenttien Pierre-Luc Duboisin ja Vladimir Gavrikovin sopimuksiin. Niiden jälkeen Columbukselle jää vielä käyttöön todennäköisesti alun toistakymmentä miljoonaa dollaria vapaiden pelaajien markkinoille.

Kummoisia oraakkelin taitoja ei tarvitse omata ennustaakseen, että viikonloppuna Kekäläinen vetää jalkaansa ostohousut.

Varsinkin hyökkäyskalustoaan Kekäläinen vahvistaisi varmasti mielellään. Ensimmäinen esimerkki tästä saatiin pari päivää sitten, kun Columbus hankki kakkossentterikseen Max Domin Montrealista vaihdossa loukkaantumista kärsineeseen voimahyökkääjä Josh Andersoniin.

Tuskin Domi kuitenkaan Columbuksen ainoaksi hankinnaksi jää. Etenkin supertähti Artemi Panarinin lähtö New Yorkiin kesällä 2019 heikensi merkittävästi hyvin viime vuodet pelanneen joukkueen rosteria. Columbus on tehnyt lähivuosina vakuuttavaa nousua kohti liigan ylempiä kerroksia, mutta Panarinin lähtö löi tälle projektille isosti jarrua.

Tämän tietenkin myös Kekäläinen tietää.

Columbus on seurana tilanteessa, jossa se on käytännössä ammuttava kovilla jatkuvasti. Toinen vaihtoehto on tyytyä pelaamaan keskikastissa tai jopa valua takaisin alempiin kerroksiin. Eikä tyytyminen ole koskaan istunut Jarmo Kekäläisen pirtaan erityisen hyvin.

Columbus tarvitsee etenkin hyökkäyspäähän enemmän huippuluokan yksilöosaamista, kylmää ratkaisuvoimaa. Sinitakit ovat profiloituneet kurinalaiseksi ja sitkeäksi duunariporukaksi, mutta pelkällä riistämisellä ja raastamisella harvemmin mennään kovin pitkälle pudotuspeleissä – varsinkaan nopeuden ja taidon kyllästyttämässä NHL:ssä.

Taylor Hall on New Jersey Devilsin tehopelaaja. Kuva: AOP

Se, ketä Kekäläinen mahdollisesti tavoittelee, on hedelmätöntä spekulaatiota tilanteessa, missä kukaan ei tiedä managerin aivoituksia. Arizonasta lähtökuopissa oleva Taylor Hall on hyökkääjämarkkinoiden kuumin nimi ja varmasti pelaaja, josta Columbuskin voisi olla kiinnostunut.

Hallin nappaamisen tarvitaan isoja rahoja, eikä monella seuralla ole sellaisia summia käytössään. Ei varsinkaan nyt, kun koronapandemia liimasi nousemassa olleen palkkakaton pidemmäksi aikaa vanhaan 81,5 miljoonaan taalaan. Kekäläisellä on siis kädessään taloudellisen pelivaran kautta kovat valtit, kunhan pelaajamarkkinat perjantaina aukeavat.

Oli Columbuksen tähtäimessä kuka tai ketkä tahansa, hyvin todennäköistä on, ettei Jarmo Kekäläinen huvikseen torstain kovia ratkaisuja tehnyt. Se taas lupaa jo lähtökohtaisesti kovaan vapaiden pelaajien markkinahumuun ainoastaan lisää väriä, vieläpä kotimaisella twistillä.

Lue myös:

Mikko Koivu pohtii Yle Urheilulle yhä uransa kohtaloa – ovi NHL:ään on nyt taas auki: "On aika uudelle haasteelle"

Columbuksen GM Kekäläinen hieroi kauppoja – puolustaja Markus Nutivaara lähetettiin Floridaan

Tekeekö Räty historiaa ensi vuoden draftissa? "Tällä hetkellä kärjessä eurooppalaispelaajista"

Olli Määttä on nähnyt NHL:ssä lähes kaiken, mutta mihin johtaa suomalaispakin ura? "Haluan ottaa enemmän roolia"