Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Rallin MM-sarjaan vielä yksi osakilpailu lisää, kausi huipentuu Monzassa joulukuussa – Tommi Mäkiselle uutinen maistui: "Siellä on hyviä asfalttiteitä"

Monzan osakilpailu on tarkoitus järjestää 4.-6. joulukuuta. Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen ottaa kisan ilolla vastaan.

Rallin MM-sarja
Dani Sordo
Dani Sordo on voittanut Monza Rally Shown kaksi kertaa. Nyt Monzan ympäristössä ajetaan aivan oikea rallikilpailu.AOP

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Rallin MM-sarjassa ajetaan joulukuussa vielä Monzan asfalttiosakilpailu Italiassa. Kauden piti huipentua marraskuussa Belgian kisaan, mutta promoottori on päättänyt vielä yhdestä lisäkilpailusta 4.-6. joulukuuta. Keskusteluissa oli mukana Pohjois-Italiassa ajamisen lisäksi myös Kroatian kilpailu, mutta Kroatia saa kilpailun mahdollisesti tulevilla kausilla.

Koronaviruspandemia on kiusannut rallivuotta, ja sarjassa on pystytty ajamaan tähän mennessä viisi kilpailua. Parhaillaan ajetaan kuudetta kilpailua niin ikään Italiassa Sardinian saarella.

Vuoden kahden viimeisen osakilpailun kohtalo riippuu luonnollisesti myös koronavirustilanteen kehkeytymisestä, ja pahimmassa tapauksessa Sardinia jää viimeiseksi kilpailuksi.

Ylen rallitoimittaja Tomi Tuominen näkee, että päätöksen taustalla on halu varmistaa vielä vähintään yksi osakilpailu loppuvuodelle.

– Tässä varmaankin haetaan vielä yhtä lisäkisaa, jos Belgia joudutaan perumaan. Tämä on nimellä Monza Rally Show kulkenut tapahtuma, jossa on ajettu formularadalla ja sen ympäristössä sellaista siksakkia ja kierrelty tynnyreitä, Tuominen sanoo.

– En usko, että kyseessä on muuta kuin poikkeuksellisen vuoden erikoisratkaisu. Se ei tule olemaan pelkkää pyörittelyä, vaan sen ympärille rakennetaan varmasti oikea ralli.

Kisan aiemmasta luonteesta kertoo se, että voittajaksi on selvinnyt useimmiten ratamoottoripyöräilyn legenda Valentino Rossi, joka on ollut ykkönen seitsemän kertaa. Sebastien Loeb oli paras vuonna 2011, ja Sardinian kisaa johtava Dani Sordo vuosina 2010 ja 2013.

"Ihan oikea kilpailu"

WRC kertoo tiedotteessaan, että kisalla tulee olemaan mittaa 220 kilometriä. Kansainvälisen autourheiluliiton FIAn rallikomission varapuheenjohtaja Timo Rautiainen vakuuttaa Yle Urheilulle, että kyseessä tulee olemaan pelkän shown sijaan oikea kilpailu.

– Se ei ole samanlainen show, mikä se on ollut, vaan kisassa hyödynnetään Comon alueen rallin rallireittejä ja erikoiskokeita. Tiimeille ollaan mahdollistamassa yhtä testipäivää ennen kisaa, ja siitä tulee ihan oikea rallikilpailu, Rautiainen sanoo.

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen uskoo, että kisasta voi tulla hyvä.

– Pieni kysymysmerkki on se, millaiset pätkät siihen rata-alueelle saadaan, mutta jos ajatellaan rallia rallina, veisin ehkä tämän Sardinian kisan tuonne mantereelle. Tällaisena aikana katsojia ei oikein saa olla, joten siinä mielessä se ei niin vaikuta, mutta sitten normaaliolosuhteissa sanoisin, että se Pohjois-Italia vois olla erittäin hyvä alue, Mäkinen tuumi.

– Siellä on hyviä asfalttiteitä, ja kisa on varmasti ihan hyvä.

Yle Urheilu seuraa Sardinian MM-rallin tapahtumia hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Uutista päivitetty kello 19.40: lisätty Mäkisen kommentit.

Lue myös:

Tyly epäonni tuhosi Esapekka Lapin Sardinian MM-rallin – katso video savuavasta Fiestasta

Toisena ajava Suninen suomalaisten valopilkku Sardinian MM-rallissa, Rovanperällä riitti vaikeuksia – käy katsomassa värikkään päivän tapahtumat ja asiantuntijan vastaukset teidän kysymyksiinne

Rovanperä tähtää "kartturin painajaisessa" palkintokorokevauhtiin, Lappi uskoo M-Sportin mahdollisuuksiin vaikeissa olosuhteissa: "Voimalla ei silloin jyllätä"

Kalle Rovanperälle karmea alku Sardinian MM-rallissa, katso video hämmentävästä ulosajosta testierikoiskokeella: "Aloin jarruttaa vähän liian myöhään"

Juho Hänninen ei saanut kruunua pitkälle ralliuralleen – nyt hän kertoo Tomin nuoteissa -podcastissa isosta pettymyksestään, kun sopimusta ei enää jatkettu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat