Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Elävä arkisto esittää
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt

Entinen NHL-tähti Jussi Markkanen katsoi uransa karvaimman hetken 14 vuoden sulattelun jälkeen tänä kesänä – johdattaa nyt poikaansa Juhoa kohti unelmaa

Entinen NHL-maalivahti Jussi Markkanen tukee poikansa Juhon matkaa kohti taalajäitä.

jääkiekko
Juho Markkanen SaiPa
Juho Markkanen varattiin tämän vuoden NHL-draftissa numerolla 112.Kimmo Metsälä/SaiPa

– Lukee peliä hyvin ja liikkuu teknisesti todella hyvin. Urheilullisesti lahjakas ja nopea oppimaan. Pystyy ottamaan nopeasti uudet asiat käyttöön peleissä. Motivoitunut harjoittelemaan ja on valmis tekemään töitä omien tavoitteidensa eteen.

Ylpeys paistaa komean peliuran SM-liigassa, sekä NHL:ssä pelanneen maalivahdin Jussi Markkasen, 45, kommenteista, kun hän kuvailee poikaansa Juhoa. Juho Markkanen oli yksi neljästä suomalaismaalivahdista, jonka pelioikeudet varattiin vuoden 2020 NHL-draftissa. Markkasen nimen huusi neljännellä varauskierroksella Los Angeles Kings.

– Varaus ei ollut sinänsä yllätys. Yhteydenottoja tuli kevään ja kesän aikana monesta organisaatiosta, mutta Kings osoitti hyvin selkeästi kiinnostuksensa minuun. Ehkä ainoa pieni yllätys oli, että varaus tuli noinkin pienellä numerolla, sanoo Juho Markkanen.

Isä ja poika seurasivat yhdessä muun perheen kanssa varaustilaisuutta kotikulmilla Lappeenrannassa. Poika varattiin numerolla 112.

– Kyllä se tuntui tosi hyvältä, kun kuulin oman nimeni. Varaus merkitsee itselleni paljon, vaikka se ei periaatteessa tarkoita vielä mitään. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa uraa eteenpäin, Juho Markkanen miettii.

Samaa painottaa myös isä Jussi. Varhain keväällä keskeytetty NHL-kausi toi mukanaan sen, että pelaajatarkkailijat monesta eri seurasta olivat aktiivisesti yhteydessä pitkin kesää.

– NHL-varaus on hyvä välietappi, matkalla jonnekin. Se kertoo, että olet oikealla tiellä, ja että sinut on huomattu. Olen sanonut Juholle, että NHL-varaus ei tee sinusta parempaa maalivahtia tai ihmistä kuin olit eilen, Jussi lisää.

"Juho on minulle sanonut, että olet isä ollut hyvä vanhanajan maalivahti."

Jussi Markkanen.

Puheista huomaa, että vaikka isä Jussi ei ole työskennellyt poikansa virallisena maalivahtivalmentajana, on hänellä tärkeä rooli poikansa henkisenä mentorina. Tämän kaksikko allekirjoittaa.

– Pari viime vuotta olemme vaihtaneet entistä enemmän ajatuksia työstä kaukalossa. En tuputa, mutta vastaan, jos Juho haluaa johonkin mielipiteeni. Laji on mennyt niin paljon eteenpäin, että on vähän huono käydä neuvomaan omia juttuja. Juho on minulle sanonut, että olet isä ollut hyvä vanhanajan maalivahti, Jussi Markkanen nauraa.

Juho Markkanen.
Kimmo Metsälä/SaiPa

Isä-Markkasen unelma kohti NHL:ää meni vanhoina aikoina täysin eri tavalla kuin pojan. Markkanen varattiin NHL:ään vuonna 2001. Samaan aikaan kärkipään varauksina olivat muun muassa nuoret lupaavat kenttäpelaajat Mikko Koivu ja Tuomo Ruutu. Markkasella itsellään oli ikää tuolloin jo 25 vuotta.

– No se homma meni oikeastaan aikoinaan niin, että eihän minulla ollut silloin 18-vuotiaana edes agenttia. Eli jäi oikeastaan draftiin ilmoittautuminen välistä. Ei niistä asioista ollut nuorella pojalla käytännössä mitään tietoa, enkä sitten ottanut edes selvää, Markkanen nauraa.

Ketterän kasvatti Jussi Markkanen pelasi tuolloin SaiPan maalilla, silloisessa ykkösdivisioonassa.

Kesällä 2001 tilanne oli hänen kohdallaan kuitenkin täysin toinen. Markkanen oli juuri valittu SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi, Tapparan hopeajoukkueesta. Hän torjui kaudella liigan uuden nollapeliennätyksen, yhdeksän ottelua maali puhtaana.

– Edmontonin organisaatiosta lähestyttiin silloin jo hyvissä ajoin etukäteen ennen draftia ja kysyttiin, olenko valmis tulemaan heille, jos he käyttävät yhden vuoron minuun. Siitä se lähti, Markkanen paljastaa.

Isä Markkanen pelasi NHL-urallaan lähes 130 ottelua. Oilersin lisäksi 26 niistä New York Rangersissa. Markkanen oli lähellä jokaisen kiekkoilijan unelmaa, Stanley cupin voittoa keväällä 2006. Hän sai tilaisuutensa, kun Oilersin ykkösvahti Dwayne Roloson loukkaantui. Suomalainen piti kuudennessa loppuottelussa Carolinaa vastaan nollan, mutta Hurricans voitti seitsemännen pelin.

– Katsoin ratkaisuottelun ensimmäistä kertaa vasta nyt kesällä, kun NHL lähetti koronan takia finaalimaratonin kaikista ratkaisuotteluista. Hassua, miten ne tunteet tulivat saman tien muistiin. Toisaalta oli mukava nähdä kaikki vanhat kaverit samaan aikaan jäällä, joten siinä mielessä ihan mukava kokemus, Markkanen sanoo.

Edmontonin maalivahti Jussi Markkanen tappioon päättyneen seitsemännen finaalipelin jälkeen. Carolina voitti Edmontonin 3-1 ja vei Stanley cupin mestaruuden.
Maalivahti Jussi Markkanen vuonna 2006 tappioon päättyneen seitsemännen finaalipelin jälkeen. GettyImages

Vaikka Edmontonin vuosista ei siis jäänyt muistoksi mestaruuspystiä, niin siitä jäi jotain paljon hienompaa.

Poika Juho syntyi Kanadassa vuonna 2002. Poika aloitti varhaisessa vaiheessa kiekkokoulun Kanadassa, mutta maalivahdiksi Juho alkoi suuntautua perheen asuessa Sveitsissä hieman allen kymmenkesäisenä. Lappeenrantaan Markkasen palasivat seitsemän vuotta sitten.

Suomalaisten maalivahtien tilanne on puhuttanut ja huolestuttanut osaa kiekkopiireissä. Kun Kari Lehtonen varattiin NHL:ään numerolla kaksi vuonna 2002, sai suomalainen maalivahtivalmennus suitsutusta osakseen.

NHL:n parhaaksi on noussut kolme suomalaista veräjänvartijaa Miikka Kiprusoff, Tuukka Rask ja Pekka Rinne. Kiprusoff varattiin viidennellä, Rask ensimmäisellä ja Rinne kahdeksannella kierroksella.

– Valmennusjärjestelmä oli vuosituhannen vaihteessa Suomessa varmasti aikaansa edellä. Sitä kopioitiin ja vietiin muihin maihin, kuten Venäjälle, kahdesti SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi valittu Markkanen sanoo.

– Kyllä Suomesta tulee edelleen loistavia maalivahteja, mutta kilpailu on koventunut. Emme me tuossa iässä esimerkiksi ikinä treenanneet kahta kertaa päivässä.

Mummo mukaan Yhdysvaltoihin

Juho Markkasella riittää vielä töitä NHL:ää ajatellen. Viime vuonna hän pääsi pelaamaan ensimmäiset U18- ottelut. Tällä kaudella Markkanen pelaa SaiPasta lainalla miesten Mestiksessä Ketterän paidassa. Näkemys urapolusta on selkeä.

– Nyt Mestiksessä pääsen totuttelemaan miesten peleihin ja vauhtiin. Sitten pari vuotta SM-liigaa, ja sen jälkeen ulkomaille, Juho miettii.

Suunnitelma kuulostaa hyvältä myös isän korvaan, mutta varmaa pelipaikkaa liigassa SaiPan toimitusjohtaja ei vielä lupaa.

– Juho ottaa nyt ensimmäisiä askeleita miesten maailmassa. Hän ymmärtää, että matka on vielä pitkä. Minä annan kaiken tukeni, mutta maalivahtivalmentajat ovat tässä kohtaa isossa roolissa. Optimaali tilanne on se, ettei pelaaja itse mieti missä haluaa olla kahden vuoden päästä. Kun valmennus on systemaattista ja pelaaja nauttii hetkestä, asiat tapahtuvat kuin itsestään matkan aikana, isä Markkanen uskoo.

Systemaattisuus paistaa myös Juhon jokapäiväisessä elämässä kohti unelmia. Kimpisen lukio vaihtui nettilukioksi, kun hän muutti Lappeenrannasta Imatralle. Näin aikaa ja voimia ei kulu turhaan ajamiseen. Ja mikä parasta, Imatralla nuorukaisesta pitää huolta mummo Mirja Heiskanen.

– Mummo on hoitanut minua jo pienenä Edmontonissa ja sanoi jo silloin, että lähtee sitten minun mukaani NHL:ään. Hän kyllä osaa tehdä erittäin hyvin suosikkiruokaani makaroni-jauheliha-mössöä, Juho nauraa.

Lue myös:

Toronto rohmusi suomalaispelaajia NHL:n varaustilaisuudessa – katso lista kaikista varatuista

NHL:n avauskierroksella varattiin kolme suomalaispelaajaa – Yle Urheilu seurasi hetki hetkeltä tapahtumia Vancouverissa

Varaustilaisuuden loppukierrokset: Pikkuleijonien kultakapteeni Utunen Vancouveriin, 16 suomalaispelaajaa varattiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat