Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Elävä arkisto esittää
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt

Kommentti: NHL-seurojen kannattaa edelleen palkata Mikko Koivu, mutta roolin on oltava nelosketjussa

Mikko Koivu pystyy edelleen pelaamaan NHL:ssä oikein peluutettuna, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikko Koivu tammikuu 2020
Mikko Koivu teki viime kaudella 21 pistettä (4+17) pelaamassaan 55 ottelussa. AOP

Eipä ehtinyt perjantain siirtohulinat NHL:n pelaajamarkkinoilla vanheta kauaa, kun Edmontonista alkoi kuulua tarinoita Mikko Koivun mahdollisesta palkkaamisesta. Wild-ikoni jäi ilman sopimusta Minnesotassa, joten Oilersin toimistolla oli tiettävästi ainakin pohdittu mahdollisuutta palkata Koivu Jesse Puljujärven mentoriksi Edmontoniin.

Aiemmin Koivua oli huhuttu muun muassa Philadelphiaan.

Vaikka Koivu tuli monien – myös allekirjoittaneen – taholta jo keväällä kirjoitetuksi ulos NHL:stä, ovi vaikuttaisi edelleen olevan raollaan. Siitäkin huolimatta, että Philadelphia tiettävästi vetäytyi Koivu-kuviosta ja Edmontonkin palkkasi perjantaina turkulaiselle todennäköisesti kaavailemaansa rooliin Nashvillessa vielä viime kaudella pelanneen Kyle Turrisin.

Kun Koivu-tarinat kulisseissa alkoivat levitä, myös oma puhelimeni alkoi lauantaina piristä Kanadasta: ”Vieläkö Koivulla on bensaa tankissa?” tiedusteltiin.

Kysymys on toden totta paikallaan nyt, kun paluulle NHL:ään on paitsi pelaajan, myös seurojen taholta osoitettu orastavaa kiinnostusta.

Kyle Brodziak ja Marian Gaborik onnittelevat Mikko Koivua tuhannesta NHL-ottelusta.
Mikko Koivu pelasi tuhannen NHL-ottelunnsa viime vuoden joulukuussa.Bruce Kluckhohn/Getty Images

Kun mietitään, pystyisikö Mikko Koivu, 37, vielä auttamaan NHL-joukkuetta voittamaan, ja millä tavoin, ensimmäisenä esiin on nostettava roolittaminen. Kyse on ennen muuta siitä, missä roolissa kaiken kokenutta suomalaisveteraania aiottaisiin käyttää.

Esimerkiksi Edmontonista omiin korviin kantautuneissa tarinoissa puhuttiin kolmossentterin virasta.

Kolmosketjun paikka on Koivulle liikaa. Tuskin Koivun tankissa kovin paljon bensaa hyökkäyssuuntaan on jäljellä. TPS-kasvatti ei ole koskaan ollut hyökkäyssuuntaan erityisen sädehtivä pelaaja, mutta tältä osin mennään jo höyryillä. Eikä nyky-NHL:ssä kolmosketjun pelaajilta riitä pelkkä puolustaminen, myös tulosta on pystyttävä tekemään.

Samaan hengenvetoon on muistutettava, ettei Koivun 21 pistettä (4+17) 55 ottelussa päättyneellä kaudella ollut ikääntyvältä veteraanilta pöllömpi suoritus. Ottelukohtainen pistekeskiarvo 0,38 on samaa luokkaa kuin 25-vuotiaalla Artturi Lehkosella (0,39).

Ylivoimalla Koivu teki seitsemän tehopistettä – se oli yhtä paljon kuin Miro Heiskasella ja enemmän kuin vaikkapa Mikael Granlundilla ja Joel Armialla.

Kaikesta huolimatta Koivun paikka NHL:ssä on tällä haavaa nelosketjussa, kuten se oli myös päättyneellä kaudella Minnesotassa. Koivu täytti omaa rooliaan monin paikoin kahden Ryanin, Hartmanin ja Donaton kanssa suorastaan erinomaisesti. Omissa ei soinut ja hyvä energiapelaaminen pakotti usein paineen vastustajan päähän.

Ja mikä tärkeintä, painetta tuloksenteosta ei ollut.

Tilastot puhuvat puolestaan

Näin Koivun tilannetta pitäisi lähestyä myös nyt, mikäli jokin seura suomalaisikonin haluaisi palkata. Koivu on lähtökohtaisesti nelosketjun keskushyökkääjä, joka voisi pelata myös toisessa alivoimakoostumuksessa. Tällaisessa puolustavassa roolissa Koivu pystyy edelleen pelaamaan hyvin.

Tälle näkemykselle tuen antavat myös tilastot.

Koivu esimerkiksi aloitti menneellä kaudella runkosarjassa yli 53 prosentin tehoilla ollen joukkueensa selkeästi paras aloittaja. Kun Wild-kippari oli jäällä, Minnesota kirjasi vaaralliset maalipaikat nimiinsä viidellä viittä vastaan lähes 62-prosenttisesti. Noteeraus oli hyökkääjien osalta joukkueen toiseksi paras.

Tällaiset lukemat ovat nelosketjun pelaajille sanalla sanoen loistavia.

Koivu on kehittyneiden tilastojen mukaan edelleen erittäin hyvä pelaaja puolustussuuntaan. Esimerkiksi jos tarkastellaan maaliodottamia suhteessa kehittyneeseen tehotilastoon, Koivu sijoittui hyökkääjien osalta viime kaudella edelleen erinomaisesti, samalle tasolle esimerkiksi Selke-voittaja Patrice Bergeronin kanssa.

The Athleticin mukaan kolmen edelliskauden osalta Koivu oli tilastossa kolmas.

Kun puhutaan oman maalin varjelusta, vastustajan hyökkäyspelin jarruttamisesta, tärkeistä aloituksista ja armottomasta kamppailupelaamisesta, Koivu pystyy edelleen NHL-maailmassakin tuomaan suojatussa roolissa pöytään paljon oikeita asioita. Kun vielä mietitään Koivun persoonaa, motivaatiotekijöitä ei kannata Minnesota-käänteiden jälkeen unohtaa. Nälkää riittää.

Mikko Koivu debytoi NHL:ssä kaudella 2005–2006.
Mikko Koivu debytoi NHL:ssä kaudella 2005-2006. Gregory Shamus / Getty Images

Se, saako Koivu enää NHL-sopimusta, on kokonaan toinen keskustelu. Puoltavia asioita ovat Koivun vahvuudet kokonaisvaltaisessa puolustuspelaamisessa, yleisessä asenteessa, kokemuksessa ja hinnassa: Mikko Koivu 2.0:n saa halvalla, mikä olisi varmasti monelle palkkakaton alla tuskailevalle seuralle tervetullut tilanne.

Koivua vastaan ovat ikä, hidastunut jalkaliike ja vaikeudet tuottaa numerotulosta hyökkäyspäässä.

Jos kaiken jälkeen joku päättää palkata Koivun, hänet täytyy palkata oikeaan rooliin ja tämän onnistumista täytyy osata arvioida oikeiden asioiden kautta – eikä tähän katsantoon kuulu kärkimiinat hyökkäysalueella.

Uskon, että Koivulla on edelleen bensaa tankissaan, varsinkin mentaalipuolella. Halua ja nälkää pelata riittää, eikä varmasti vähenevissä määrin Minnesotan tekemän ratkaisun jälkeen. Myös kaukalon puolella Koivu toimittaa edelleen perusasioissa, etenkin ilman pelivälinettä hyvin.

Vuoden sopimus nelosketjun puolustavaan rooliin olisi Koivun tapauksessa täysin perusteltavissa oleva ratkaisu.

Lue myös:

Mikko Koivu pohtii Yle Urheilulle yhä uransa kohtaloa – ovi NHL:ään on nyt taas auki: "On aika uudelle haasteelle"

Mikko Koivu jäi ilman jatkosopimusta Minnesota Wildissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat