Teinisensaatio Swiatek teki historiaa häviämättä erääkään Ranskan avoimissa

19-vuotias puolalainen Iga Swiatek on voittanut ensimmäisen tenniksen major-turnauksensa, Ranskan avoimet lauantaina.

urheilu
Iga Swiatek
Iga Swiatek ja Ranskan avointen pokaaliLehtikuva

Iga Swiatek kaatoi turnauksessa neljänneksi sijoitetun Yhdysvaltain Sofia Keninin loppuottelussa erin 6–4, 6–1.

Hän on ensimmäinen puolalainen, joka voittaa tenniksen Grand Slamin. Loppuottelu kesti kaikkiaan tunnin ja 24 minuuttia. Kenin, joka oli voittanut tänä vuonna Australian avoimet, hoidatti reittään toisessa erässä.

Puolalaissensaatio jyräsi myös finaalissa vastustajansa, eikä hävinnyt turnauksessa yhtään erää. Swiatek voitti seitsemän otteluaan Ranskan avoimissa murskaavilla tuloksilla 6–1, 6–2, 6–1, 6–4, 6–3, 6–2, 6–1, 6–2, 6–3, 6–1 , 6–2, 6–1. ja 6–4, 6–1.

Swiatek on nuorin turrnausvoittaja sitten vuoden 1992, jolloin Monica Seles oli ykkönen. Swiatek vei Wimbledon junioreiden mestaruuden vuonna 2018 ja nousi nyt rakettimaisella tavalla, vain pari vuotta myöhemmin naistenniksen terävimpään kärkeen. Ranskan avointen voitto lihotti Swiatekin tilipussia 1,9 miljoonalla eurolla.

Jotain Swiatekin ylivoimaisuudesta kertoo sekin, kuinka hän päihitti 4. kierroksella turnauksen ykkössijoitetun ja suurimman voittajasuosikin Simona Halepin 6–1, 6–2. Vielä viime vuonna puolalainen hävisi samassa vaiheessa Halepille rökälenumeroin.

– Voitin edellisen turnauksen kaksi vuotta sitten junioreissa ja nyt olenkin yhtäkkiä tällä tasolla! En ole tottunut pitämään voittopuheita, suokaa anteeksi. Kannustus on ollut upeaa ja kotimaassani Puolassa ihmiset taitavat olla aika tohkeissaan, totesi Swiatek.

Swiatek on maailmanlistalla sijalla 54, mutta nousee maanantaina julkaistavalla listalla 17:nneksi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat