1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Rallin MM-sarja

"Toivottavasti siihen puututtaisiin" – Toyotan suomalaispomo penää sääntömuutosta kovimman kilpakumppanin kuljettajaruletin hillitsemiseksi, asiantuntija eri linjoilla

Toyotan urheilutoimenjohtaja Kaj Lindström esitti Sardinian MM-rallin jälkeen, etteivät tiimit saisi jatkossa enää kierrättää kolmatta kuljettajaa eri kisoissa. Yle Urheilun ralliasiantuntija Miikka Anttila on asiasta eri mieltä.

Kaj Lindström, Toyotan urheilutoimenjohtaja.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Hyundain tapa kierrättää eri kuljettajia eri kilpailuissa rallin MM-sarjassa herätti keskustelua Sardinian MM-rallin jälkeen. Dani Sordo hyödynsi lähtöpaikkansa perjantaina loistavasti, ja hänen eronsa kärjessä riitti lopulta viime vuoden jatkoksi toiseen peräkkäiseen voittoon.

Videota päätöserikoiskokeen jännittävistä tapahtumista voi katsoa kuvan videota klikkaamalla.

MM-sarjan kärkitallit Toyota ja Hyundai harjoittavat erilaista kuskipolitiikkaa. Tommi Mäkisen johtaman tiimin strategiana on ollut ajattaa samaa kuskikolmikkoa läpi kauden, ja tällä kaudella puikoissa ovat Sebastien Ogier, Elfyn Evans sekä Kalle Rovanperä. Hyundailla Ott Tänak ja Thierry Neuville ajavat täyden kauden, mutta kolmatta autoa ovat käyneet eri kisoissa ajamassa Sordon lisäksi myös Craig Breen sekä Sebastien Loeb.

Toyotan urheilutoimenjohtaja Kaj Lindström toivoo, että kuljettajarulettiin puututtaisiin juuri lähtöpaikkaan liittyvän kikkailun takia.

– Mielestäni tiimillä on kolme kuljettajaa, jotka ajavat pisteistä. Meillä on vahva kolmikko, ja tapa jota me käytämme on sellainen, jolla haluamme mennä. Ehkä siinä on sellainen asia, jota pitäisi säännöissä miettiä, että voiko sitä kolmatta kuskia vaihtaa ja aina saada sitä hyötyä lähtöpaikasta etenkin näissä liukkaissa ralleissa, Lindström pohti.

– En usko, että me siihen lähdemme ja toivottavasti siihen myös puututtaisiin säännöissä.

Yle Urheilun ralliasiantuntija Miikka Anttila ymmärtää Lindströmin huolen etenkin Sardinian kaltaisen kilpailun jälkeen, mutta muistuttaa myös kolikon toisesta puolesta.

– Syy, miksi en ole samaa mieltä on lähtökohtaisesti se, että kierrättäminen lisää työpaikkoja rallin MM-sarjassa. Hyundai työllistää viisi paria, kun taas Toyotalla pareja on kolme, Anttila sanoo.

– Se taas, minkä takia sitä voisi kannattaa on se, että se takaisi nuorelle kuljettajalle täyden sarjan. Kallelle (Rovanperä) esimerkiksi on hyvä, että hän ajaa täyden sarjan, eikä Toyota vaihtele kuskeja.

Lisää jännitystä

Sordosta tuli Sardiniassa jo kauden viides eri voittaja kuudessa osakilpailussa. Vaikka lähtöpaikka oli hyvä, suorituksen piti olla silti virheetön ja erinomainen.

– Sieltä taempaa pitää kuitenkin pystyä ajamaan sitä autoa. Eihän lähtöpaikka Kallellakaan ollut tähän ralliin mikään huono, neljäntenä tiellä, Anttila muistuttaa.

219 MM-rallissa kartturina työskennellyt Anttila ei usko, että sääntöä oltaisiin rukkaamassa.

– Hyundai hyödyntää säännön näin, ja ihmettelen, jos tähän puututaan. Monta eri voittajaa kaudella lisää myös sarjan mielenkiintoa.

Hyundailla WRC3-luokan voiton Sardiniassa ottanut Jari Huttunen on esimerkki kuskista, joka voisi hyötyä tulevaisuudessa tiimin politiikasta.

– Tuskinpa he Huttuselle koko kaudeksi antaisivat kolmatta autoa, mutta näyttöpaikkoja voi saada, jos hän vaikka saisi Loebin paikan ensi vuodelle.

Sardinian MM-rallin päätöspäivän tapahtumia voi käydä katsomassa tästä artikkelista. Kisakooste kertaa viikonlopun tapahtumat TV2:ssa kello 19.

LOPPUTULOKSET, EK 16/16:

1. Dani Sordo Hyundai 2.41.37,5

2. Thierry Neuville Hyundai +5,1

3. Sebastien Ogier Toyota +6,1

4. Elfyn Evans Toyota +1.02,3

5. Teemu Suninen M-Sport Ford +1.33,9

6. Ott Tänak Hyundai +2.27,5

7. Pierre-Louis Loubet Hyundai +4.43,8

8. Jari Huttunen Hyundai +8.41,7 (WRC3)

9. Kajetan Kajetanowicz Skoda +10.02,9 (WRC3)

10. Pontus Tidemand Skoda +10.20,9 (WRC2)

MM-SARJAN PISTETILANNE:

1. Elfyn Evans Toyota 111

2. Sebastien Ogier Toyota 97

3. Thierry Neuville Hyundai 87

4. Ott Tänak Hyundai 83

5. Kalle Rovanperä Toyota 70

6. Teemu Suninen M-Sport Ford 44

7. Esapekka Lappi M-Sport Ford 38

8. Dani Sordo Hyundai 26

VALMISTAJIEN TILANNE:

1. Hyundai 208

2. Toyota 201

3. M-Sport Ford 117

Lue myös:

Dani Sordo Sardinian MM-rallin voittoon historiallisen tiukassa kisassa, Teemu Suninen viidenneksi – Jari Huttunen jyräsi komeasti ykköseksi WRC3-luokassa

Pelottavat voltit! Katso videolta, miten Tommi Mäkisen japanilaissuojatti ajoi ulos jo toistamiseen Sardinian MM-rallissa

Sordo jännitysnäytelmän niukkaan voittoon, Neuville ohitti Ogierin lopussa – Yle seurasi Sardinian MM-rallin päätöspäivän tapahtumia hetki hetkeltä

Kalle Rovanperä osui puuhun ja keskeytti Sardinian MM-rallin, katso video rajusta rysähdyksestä – Tommi Mäkiseltä synninpäästö kompuroineelle suomalaistähdelleen: "Se on rallia"

Virossa ajetaan MM-rallia myös ensi kaudella – kalenteriin mukaan yksi kokonaan uusi osakilpailu

Rallin MM-sarjaan vielä yksi osakilpailu lisää, kausi huipentuu Monzassa joulukuussa – Tommi Mäkiselle uutinen maistui: "Siellä on hyviä asfalttiteitä"