Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kova Valtteri Bottas ilahdutti asiantuntijaa, kunnes tv-kuvissa näkyi suomalaistähden tuttu heikkous: "Mestaruuteen vaaditaan ihmeitä"

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh näki selvän eron Lewis Hamiltonin ja Valtteri Bottaksen toiminnassa Nürburgringin kilpailussa.

Formula 1
Valtteri Bottas
Valtteri Bottakselle Nürburgrin osakilpailusta tuli suuri pettymys vahvasta aika-ajosta huolimatta.Wolfgang Rattay - Pool/Getty Images

Mercedeksen Valtteri Bottas koki ison takaiskun, kun hän joutui keskeyttämään Nürburgringin F1-osakilpailun Saksassa teknisen vian takia.

Bottas lähti kilpailuun hyvistä asetelmista: Lauantaina aika-ajossa suomalaiskuski oli ottanut loistavalla kierroksella paalupaikan. Lähdössä Bottas piti kärkipaikkansa kovan taistelun jälkeen tallitoveria Lewis Hamiltonia vastaan. Lopulta voiton kisassa napannut Lewis Hamilton äimisteli Bottaksen toimintaa avausmutkassa ja antoi aggressiiviselle suomalaiselle kehut.

Bottas rynnisti kärkeen selvällä erolla. Samalla kuitenkin suomalaisen renkaat kuluivat. Bottaksen jarrut lukkiutuivat. Hamilton pääsi ohi. Suomalainen joutui takaa-ajoasemaan ja kävi vaihtamassa uudet renkaat.

– Kisan alussa meillä oli Lewisin kanssa hyvää taistoa. En missään nimessä halunnut päästää häntä helpolla, Bottas totesi kilpailun jälkeen C Moren lähetyksessä.

Bottas ei ollut kuitenkaan luovuttanut, vaikka tallitoveri pääsi ohi.

– Uudet renkaat alkoivat tuntua hyvältä. Vauhti oli hyvää. Olisin todennäköisesti voinut tehdä undercutin, Bottas sanoi ja viittasi siihen, miten aikaisemmin varikolle tuleva kuljettaja voisi hyötyä ja ohittaa edellä olevia pysähdysten yhteydessä.

Bottaksen kisa päättyi kuitenkin epäonnekkaasti. Suomalaiskuljettajan mukaan tehot katosivat hänen Mercedeksestään yhtäkkiä. Bottaksen mukaan kyseessä oli siis joku moottoriin liittyvä vika.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh iloitsi Bottaksen vahvasta alusta kisaan.

– Bottas onnistui lähdössä ja jopa yllätti tallitoverinsa. Sitten Bottas repi eroa Hamiltoniin ikään kuin hurmoksessa, Mildh sanoi ja hehkutti Bottaksen asennetta.

Asiantuntijan mukaan Bottas osoitti lähdön jälkeen, että ei ollut luovuttanut mestaruustaistoa.

– Hän oli kovempi kuin pitkään aikaan, Mildh suitsutti.

Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Nürburgring
Valtteri Bottas (edessä) repäisi heti lähdön jälkeen eroa Lewis Hamiltoniin. Joe Portlock/Getty Images

Toisaalta Mildh näki myös Bottakselta paljon puhutun heikkouden eli renkaiden käytön.

– Bottaksen ja Hamiltonin välillä erottui ehkä taas, kuinka Hamilton pystyy säästelemään renkaita paremmin. Katsomosta katsoen jäi sellainen kuva, että Bottas yritti repiä ehkä vähän liikaa eroa Hamiltonia vastaan. Bottas pyrki osoittamaan ylivoimansa. Sitten aikaisessa vaiheessa alkoi näkyä renkaiden kuluminen. Se johti virheeseen, Mildh analysoi.

– Tekniikan pettämisestä kuljettaja ei saa kuitenkaan syyttää itseään.

Bottakselle keskeyttäminen tekniseen vikaan on hyvin harvinaista. Edellisen kerran näin kävi viime kaudella marraskuussa Brasilian osakilpailussa. F1-sarjaa hallinnut Mercedes on muutenkin tunnettu todella luotettavana tiiminä, jonka autoon tulee hyvin harvoin mitään suuria ongelmia.

– Syiden selvittäminen on aina monimutkaista. Toivottavasti viassa ei ollut kyse mistään halvasta tai yksinkertaisesta osasta, Mildh totesi.

– Ensitietojen mukaan kyse olisi kuitenkin mekaanisesta ja liikkuvasta osasta. Ne voivat rikkoontua hyvin helposti.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottaksen kisa päättyi varikolle ja tekniseen vikaan.Mark Thompson/Getty Images

Nürburgringillä nähtiin erikoinen kilpailuviikonloppu, kun perjantaina ei päästy testaamaan lainkaan. Sumuinen sää esti pelastushelikopterin lentämisen, eikä näin ollen turvallisuussyistä ajettu kuin lauantaina yhdet harjoitukset ennen tositoimia.

Mildh pohtii, että erikoisella aikataululla on voinut olla oma vaikutuksensa Bottaksen kokemaan tekniseen vikaan.

– Olisiko viat pystytty huomioimaan harjoitusten aikana? Ehkä kyseessä oli jonkinlainen laatutarkastuasia, Mildh miettii.

Bottas on nyt keskeytyksen jälkeen peräti 79 pistettä perässä Lewis Hamiltonia mestaruustaistossa, kun kilpailuja tällä kaudella on näillä näkymin jäljellä kuusi.

Onko mestaruustaisto ohi ja oliko sunnuntain kisa ratkaiseva mestaruustaistossa?

– En haluaisi vielä sanoa, että tämä kisa oli ratkaiseva. Mutta ihmeitä pitää tapahtua. Hamilton sai suuren itseluottamuksen tästä viikonlopusta. Hamilton koki edellisessä kisassa Venäjällä, että tuomaristo oli kohdellut häntä väärin. Nyt Hamilton oli päässyt asiasta yli ja on henkisesti tasapainossa, Mildh sanoo.

Lue lisää:

Lewis Hamilton ihasteli Valtteri Bottaksen harvinaisen kovaa peliliikettä voittotaistossa – sitten hän meni sanattomaksi koskettavasta hetkestä: "En usko, että kukaan kuvitteli"

Bottaksen voittotaisto suli omaan virheeseen ja tekniseen vikaan, Räikköselle aikasakko ennätyskisassa – myös voittaja-Hamilton teki F1-historiaa

Harvinaisen aggressiiviselle Bottakselle valtava pettymys voittotaistossa, Räikkönen ulos pisteiltä ennätyskisassa – näin eteni Nürburgringin F1-osakilpailu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat