Miksi Hiihtoliitto ei ole julkaissut maajoukkuetta parahiihtäjille? Hiihtoliiton toiminnanjohtaja: "Ei ole kyse säästämisestä"

Suomen arvokisaurheilijat Inkki Inola ja Sini Pyy eivät ole vielä saaneet virallista vahvistusta, kuuluvatko he ensi kaudella maajoukkueeseen.

hiihto
Sini Pyy
Kelkkahiihtäjä Sini Pyyllä jäi viime kauden kilpailuista hampaankoloon.Harri Kapustamäki / Paralympiakomitea

Suomen Hiihtoliitto julkaisi toukokuussa hiihdon maajoukkueryhmät. Leiritys alkoi Vuokatissa kesällä. Vammaishiihtäjien tilanne on toinen, sillä Hiihtoliitto ei ole julkaissut parahiihtomaajoukkuetta, eivätkä parahiihtäjät ole leireilleet kesällä Vuokatissa.

Maajoukkueeseen ovat vuosien ajan kuuluneet Inkki Inola ja Sini Pyy. He ovat saaneet normaalisti maajoukkuekutsun keväisin, samoihin aikoihin kuin hiihdon A-maajoukkue.

Kaksissa paralympialaisissa ja kolmissa MM-kisoissa kilpailleelle Pyylle tilanne on aiheuttanut henkilökohtaisesti epävarmuutta.

– Välillä tuntuu, että vammaisurheilijana pitää olla joustava. Samalla kuitenkin tunnistan sen, että meidän kilpakumppanit saavat monessa maassa aika samanlaista kohtelua kuin vammattomatkin ja pystyvät harjoittelemaan ammattimaisesti, Pyy sanoo Yle Urheilulle.

Kolminkertainen arvokisakävijä Inkki Inola kokee tilanteen harmillisena.

– Tämä on enemmänkin vähän harmillista, että meitä ei nimetty yhtä aikaa A-maajoukkueen kanssa. Se antaisi kuitenkin parapuolelle näkyvyyttä, ja nostaisi arvostuksessa samalle tasolle. En tiedä tarkemmin taustoja, mutta onko sitten kyse puhtaasti unohduksesta tai siitä, että muut kiireet ovat menneet edelle. En usko, että tämä on ollut tarkoituksellista, Inola sanoo.

Kelkkahiihtäjä Sini Pyy
Sini Pyy on sijoittunut MM-kisoissa parhaimmillaan viidenneksi.Maija-Liisa Juntti / Yle

Maajoukkueeseen kuulumisella on vammaishiihtäjille suuri merkitys. Maajoukkueen ulkopuolella kilpaileva urheilija joutuu maksamaan esimerkiksi maailmancup-matkoilla majoitus- ja matkakulut omasta pussistaan.

Pyyn mukaan myös esimerkiksi seuratuet ja moni yhteistyökumppanuus on riippuvainen maajoukkuestatuksesta. Pyyn arvion mukaan maajoukkuepaikan vaikutus kauden kustannuksiin on urheilijalle jopa yli 10 000 euroa.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen myöntää, että parahiihtomaajoukkueen nimeäminen on myöhästynyt.

– Olemme saaneet rakennettua Vuokatin kanssa yhteistyössä, että Ville Sampolahti (valmentaja) on Vuokatissa ja nyt rakennamme sitä. Olemme myöhässä sen asian kanssa. Tässä on tapahtunut monia muita asioita. Olemme rakennusvaiheessa, Hämäläinen sanoo.

– Maajoukkuetta ei ole nimetty, ennen kuin olemme saaneet valmentajakuvion toimimaan. Siellä on valmentajan kanssa katsottu jo kisakalenteri ja budjetit läpi.

Hiihtoliitolla on ollut taloudellisia ongelmia. Onko maajoukkueen nimeäminen viivästynyt niiden takia?

– Tässä, kuten monessa asiassa, emme voi toimintaa irrottaa taloudesta, emmekä taloutta toiminnasta, minkä vuoksi meidän täytyy katsoa koko ajan aika tarkasti. Tässä maailmantilanteessa tuo markkinatilanne on haasteellinen. Totta kai meillä on hyviä pitkäkestoisia kumppaneita olemassa. Tilanne ei ole hälyttävä, mutta menemme aika tarkasti koko ajan sormi valtimolla, että mitä pystymme ja mitä emme pysty tekemään, mutta pääsyynä ei ole se, että olisi taloudellinen kysymys. Enemminkin se, että saimme yhteistyökuvion Vuokatin kanssa ja saimme valmentajan Vuokattiin, Ismo Hämäläinen kertoo.

Eli kesän ajalta ei koitunut taloudellista säästöä?

– Kesä on ollut koronarajoitusten vuoksi haasteellinen. Ei ole kyse säästämisestä, että emme ottaneet valmentajaa tai joukkuetta ei nimetty. Ei ole kyse sellaisesta asiasta.

Hämäläisen mukaan tarkkaa päivää parahiihtojoukkueen julkistamisesta ei ole vielä sovittu.

– Kun saamme yksityiskohdat valmiiksi, julkistamme asian heti, Hämäläinen sanoo.

Kausi alkamassa tammikuussa

Vaikka parahiihtäjillä ei ole ollut leirejä, Pyy ja Inola ovat sanojensa mukaan pystyneet valmistautumaan hyvin myös kotioloissa kohti tammikuussa Planicassa alkavaa maailmancup-kautta.

Tällä tietoa kausi alkaa suunnitelmien mukaan. Tällä hetkellä urheilijat suunnittelevat valmentajansa kanssa, mihin maailmancup-kilpailuihin parahiihtomaajoukkue pystyy matkustamaan Hiihtoliitolta saadun budjetin puitteissa.

– Ainakin toistaiseksi on tieto, että kisat järjestetään, mutta tilanne vaihtelee koko ajan. Meidän pitää olla joukkueena kartalla siitä, mikä on järkevää, miten kisat kannattaa toteuttaa, tulemmeko välillä Suomeen ja muuta, Pyy sanoo.

Inkki Inola
Inkki Inola (oik.) ja opas Vili Sormunen Vuokatin maailmancupissa 2018.Heidi Lehikoinen / Hiihtoliitto

MM-kisat on puolestaan tarkoitus käydä Norjan Lillehammerissa helmikuussa, jossa kilpaillaan samaan aikaan para-alppihiihdossa, para-ampumahiihdossa, parahiihdossa ja paralumilautailusssa.

Pyy kuvailee MM-kisoja pieniksi paralympialaisiksi, sillä paikalla on melkein puolet talviurheilun paralajeista.

– Toivottavasti pääsemme kisaamaan. Viime kausi oli kuitenkin lyhyt ja päättyi yllättäen. Jäi vähän kisamielessä hampaankoloon, Pyy sanoo.

Halua kilpailla riittää, sillä parapyöräilyssäkin on pystytty kilpailemaan vain kerran tänä kesänä. Epävarmuus tulevasta on myös laittanut Pyyn miettimään talouttaan, minkä vuoksi hän aloitti toukokuussa työharjoitteluun ja on sen jälkeen ollut mukana työelämässä.

– Jos tänäkään vuonna ei ole kisoja, on pakko miettiä varsinkin paraurheilijana, miten itsensä elättää, kun sponsorit ovat tiukemmassa kuin vammattomalla urheilijalla. Onhan tämä ollut erilaista, Pyy kuvailee tilannetta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat