1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. moottoripyöräily

Niki Tuuli nousi korkeimmalle korokkeelle kauden päätöksessä rankan vuoden jälkeen: "Tosi syvissä vesissä olen ollut"

Niki Tuuli sai balsamia haavoille kauden päätöskisassa. Tuulen kausi jatkuu vielä Moto2-luokan EM-sarjassa.

Niki Tuulen kauteen on mahtunut alamäkiä. Kuva: Photo by Mirco Lazzari/Getty Images

Ratamoottoripyöräilijä Niki Tuuli päätti sunnuntaina kautensa voittoon MotoE-luokassa Ranskassa LeMansissa. Voitto tuli tärkeään paikkaan. Tuuli ei ollut päässyt radalla vauhtiin kauden aikana ja sijoitukset olivat painuneet päälle kymmenen ennen päätösviikonloppua.

– Tosi tärkeä voitto. Todella vaikea kausi ollut takana loukkaantumisten ja epäonnistumisten takia. Tämä antaa toivoa tulevaan. Näytin, että minulla on vauhtia ja ajaminen on kunnossa, Tuuli kertaa Yle Urheilulle puhelimessa Amsterdamin lentokentällä.

Voitto on suomalaiselle uran toinen MotoE-luokassa.

Aki Ajon tallissa kisaava Tuuli oli jo lauantain kisassa kolmas, joten suomalainen pääsi starttaamaan eturivistä sunnuntain kisaan. Tuuli nappasi voiton 0,166 sekunnin turvin ennen Ranskan Mike Di Meglioa.

– Hieno päättää kausi tällaiseen fiilikseen, Tuuli iloitsee.

Tuuli on ollut viime vuosina vammojensa vanki. Vuosi sitten Tuulen reisiluu meni poikki. Tämän vuoden puolella Tuuli mursi ranteensa, joka on vihoitellut pitkin kautta.

– Jalassa kävi vieläpä leikkausvirhe, sitä leikattiin vielä maaliskuussa. Ja jouduin ajamaan rikkinäisellä ranteella kisoja. Se on vaikuttanut paljon ajamiseen, koska ei silloin voi ajaa normaalisti. Nyt paikat ovat paremmassa kunnossa ja olen pystynyt tekemään tulosta.

Tuuli ei kaunistele mennyttä vuotta.

– Tosi syvissä vesissä olen ollut. En tiedä olisiko tänä vuonna huonommin voinut jossain kohtaa mennä. Mutta pikkuhiljaa olen mennyt eteenpäin.

Niki Tuuli tuuletti voittoa sunnuntaina. Kuva: Mirco Lazzari gp/Getty Images

Tulevan kauden osoite vielä kysymysmerkki

Loukkaantumiset ovat myös yksi syy sille, miksi Tuuli pohtii tällä hetkellä seuraavaa siirtoaan. Tuuli uskoo, että sunnuntain voitto pönkittää mahdollisuuksia tallipaikan hankkimisessa.

– Katsotaan, mihin tässä päätyy ensi kaudella. Tällä hetkellä ei ole minkäänlaista käryä. Minun pitää vielä mietiskellä. Tällä hetkellä en näe omaa tulevaisuuttani MotoE-luokassa. Loukkaantumisten takia polte ajamiseen on hävinnyt sillä pyörällä.

24-vuotiaalla Tuulella on kuitenkin selvät tavoitteet urallaan. Tuuli tähtää Moto2-luokan MM-sarjaan.

– Sinne voi olla vaikea päästä, koska tallipaikat maksavat paljon ja minulla pitäisi olla isompia sponsoreita. Sellaisia on vaikea löytää. Nyt katson, mistä saan parhaimman paikan ensi kaudelle eli mikä palvelee parhaiten tulevaisuutta varten. Pääasia on, että saan jatkaa ajamista, summaa Tuuli.

Tuulen mukaan vaihtoehtoja ensi kaudeksi on muun muassa Supersportin MM-sarja.

Tuulen kausi ei ole kuitenkaan vielä ohitse. Suomalaisella on vielä kaksi kisaa jäljellä Moto2-luokan EM-sarjaa. Tuuli on sarjassa toisena.

– Jos toisilla on vähä huonompaa tuuria ja minulla vähän parempaa, niin mahdollisuudet sarjan mestaruuteen ovat.

Lue myös:

Niki Tuulen kausi huipentui voittoon Le Mansissa

Niki Tuuli ajoi palkintopallille dramaattisessa MotoE-kisassa

MotoE-kuljettaja Tuuli 17:s San Marinon gp:ssä

Ranteensa murtanut ratamoottoripyöräilijä Tuuli kävi leikkauksessa