Maajoukkuepelaajat sopivat pelaamisesta yhdessä Kangasalla – yllätyssuosikin alkukausi ollut täydellinen

Lentopallon naisten Mestaruusliigan suurin ennakkosuosikki tulee tällä kaudella poikkeuksellisesti Salon ja Hämeenlinnan ulkopuolelta.

lentopallo
LP Kangasalan joukkueessa on alkaneella kaudella kuusi maajoukkuepelaajaa. Salla Karhu, Roosa Laakkonen, Tiiamari Sievänen, Ronja Heikkiniemi, Katja Kylmäaho ja Karoliina Friberg haluavat tuoda mestaruuden Pirkanmaalle.
LP Kangasalan joukkueessa on alkaneella kaudella kuusi maajoukkuepelaajaa. Salla Karhu, Roosa Laakkonen, Tiiamari Sievänen, Ronja Heikkiniemi, Katja Kylmäaho ja Karoliina Friberg haluavat tuoda mestaruuden Pirkanmaalle.Jarkko Vuolle

KANGASALA. Lentopallon mestaruusliigan runkosarjassa ei ole tapana maamme-laulua kailottaa, mutta ei se aivan valtavaa liioittelua olisi, vaikka kansallishymni ennen LP Kangasalan pelejä soisikin.

Kangasala marssitti kauden avauspelissään kentälle peräti kuusi maajoukkuepelaajaa. Yleispelaaja Salla Karhu ja keskitorjuja Roosa Laakkonen olivat vuoden takaisissa EM-kisoissa Suomen tärkeimpiä pelaajia. Kangasalan libero Tiiamari Sievänen ja passari Katja Kylmäaho olivat niin ikään mukana Turkin EM-turnauksessa. Maajoukkueessa pelaavat myös yleispelaaja Ronja Heikkiniemi ja keskipelaaja Karoliina Friberg.

Avauskokoonpanosta vain yhdellä pelaajalla ei ole kokemusta Suomen maajoukkueesta. Hän on Kangasalan yhdysvaltalaishakkuri Jody Larson. Miten tällaiseen tilanteeseen on päädytty?

Pelaajat soittelivat keskenään

Kolmatta kauttaan LP Kangasalaa valmentavan Arttu Keräsen mukaan seura on jo pitkään halunnut kasata joukkueen, jolla voisi menestyä kotimaisten pelaajien voimin.

– Alusta asti on ollut selvää, että halutaan menestyä, mutta myös kotimaisuusaste on meille tärkeää. Nyt meille tuli mahdollisuus kasata joukkue tällä tavalla, päävalmentaja selittää.

Tilannetta olivat mahdollistamassa pelaajat itse. Jo urheilulukiosta ja maajoukkueesta tutut kaverukset neuvottelivat pelaamisesta yhdesssä Pirkanmaalla, kun koronavirus keskeytti palloilusarjat keväällä.

– Kyllä se pitää paikkansa. Kauden jälkeen oli pelaajien välillä pientä keskustelua, että olisi hienoa pelata yhdessä. Hienoa, että näin kävi. Itse tykkään pelata, kun on tosi paljon tuttuja kasvoja, Roosa Laakkonen sanoo.

Laakkonen, Ronja Heikkiniemi ja Tiiamari Sievänen pelasivat Kangasalla jo viime kaudella. He kiittelevät seuran toimintakulttuuria ja valmennusta. Sievänen kertoo, että vanhoja pelikavereita ei ollut vaikea houkutella seuraan. Kaiken lisäksi LP Kangasalan pelityyli muistuttaa nopeasta passitemposta lähtien Suomen maajoukkueen pelitapaa.

– Aikaisempien vuosien touhu on varmasti houkutellut pelaajia harkitsemaan. He kyselivät, millaista täällä on valmennus ja arki. Voihan siihen vähän vaikuttaa itse, mutta ei minun ole valehdella tarvinnut, maajoukkuelibero naurahtaa.

Salla Karhu saapui Kangasalle Pihtiputaalta, Karoliina Friberg ja Katja Kylmäaho Hämeenlinnasta.

– Kaikki olemme kuulleet täältä paljon hyvää. Pienien keskustelujen jälkeen yksitellen porukka alkoi jäämään ja osa vaihtoi tänne pelaamaan, passari Kylmäaho kertoo.

Katja Kylmäaho passaa, Karoliina Friberg seuraa kentän reunalta.
Maajoukkuepelaajat Katja Kylmäaho ja Karoliina Friberg liittyivät kesällä LP Kangasalan joukkueeseen.Jarkko Vuolle

Myös päävalmentaja myöntää pelajien keskinäisten keskustelujen suuren roolin.

– Mutta meillä oli tiedossa, että se on keino, jolla heidät kaikki voitaisiin tänne saada. Nyt he ovat täällä ja aletaan tekemään tulosta, Arttu Keränen sanoo.

Täydellinen alkukausi

Tulosta on alkukaudella tullut. Ennestään tutut pelaajat ovat saaneet harjoitella yhdessä jo elokuusta lähtien. Yhteispeli on löytynyt nopeasti. Vain hakkuri Larson liittyi joukkueeseen aivan kauden alla.

LP Kangasala oli vakuuttava jo kautta edeltäneissä harjoitusotteluissa ja liigakausi on alkanut kolmella murskavoitolla. Viime kauden cup-mestarilla Liigaplokilla ja Nurmon Jymyllä ei ollut mitään mahdollisuuksia haastaa Kangasalaa, kestomenestyjä Hämeenlinnan Lentopallokerho onnistui kiusaamaan ennakkosuosikkeja vain yhdessä erässä. LP Kangasala on voittanut kaikki pelinsä erin 3–0.

Tiiamari Sievänen LP Kangasala
Libero Tiiamari Sievänen on noustanut palloja peliin Kangasalla useamman vuoden ajan. Kaudella 2017-2018 hän voitti Sveitsin mestaruuden Volero Zürichissä.Jarkko Vuolle

– Kun ollaan ennestään tuttuja, onhan se hauskaa ja se luo sellaista pientä turvaa siihen. Luulen että se näkyy etenkin alkukaudesta, sen yhteispelin löytyminen on helpompaa, Tiiamari Sievänen sanoo.

Päävalmentaja Arttu Keränen ei muista olleensa omalla liiigavalmentajaurallaan yhtä levollisin mielin kauden alkaessa.

– Valmistautumisjakso on ollut erittäin hyvä. Nyt lähdetään jatkamaan, palapeli on täydellisesti kasassa. Hiotaan pienempiä asioita kuusikkopelin sisälle, Keränen sanoo.

Arttu Keräsen valmentama LP Kangasala pelaa samantyylistä lentopalloa kuin Tapio Kangasniemen luotsaama Suomen maajoukkue.
Arttu Keräsen valmentama LP Kangasala pelaa samantyylistä lentopalloa kuin Tapio Kangasniemen luotsaama Suomen maajoukkue.Jarkko Vuolle

Kangasalan kovimpia haastajia ovat tällä kaudella Mestaruusliigassa LP Viesti ja Kuusamo. Vielä kovempi vastustaja lentopallojoukkueilla on kentän ulkopuolella. Koronavirus keskeytti viime kauden, eikä tällä kaudella mikään ole varmaa. Uhka karanteeneista, tartunnoista ja konkursseista luo synkkiä pilviä kauden ylle.

– Toivotaan, että mestaruus saadaan ylipäätään ratkaistua tällä kaudella, Tiiamari Sievänen sanoo.

– Aika vähän sitä kuitenkaan murehtii arkipäivän tekemisessä. Ei sitä voi hirveästi lähteä jossittelemaan etukäteen, että mitä jos ensi viikolla ollaan karanteenissa. On tehtävä hommia samalla lailla kuin normaalistikin.

Mestaruusliigan kärkiottelu Kuusamo–LP Kangasala pelataan lauantaina 17.10 kello 17.

Lue myös:

Talkoolaisen koronavirustartunta myllää uusiksi lentopallosarjojen ohjelmia

Neljä suomalaisjoukkuetta luopuu lentopallon Eurocupeista koronavirustilanteen vuoksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat