Oskar Kirmeksen suunnitelmat menivät uusiksi: telinevoimistelija jahtaa nyt paikkaa Tokioon armeijan harmaissa ja odottaa tietoa EM-kisoista kovassa tikissä

Telinevoimistelija Oskar Kirmes uskoo pystyvänsä haastamaan lajin huiput EM-kisoissa, mikäli ne järjestetään tänä vuonna.

Oskar Kirmeksen (etualalla) lisäksi seitsemän telinevoimistelijaa aloitti maanantaina varusmiespalveluksen Santahaminassa. Kuva: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Puolustusvoimien Urheilukoulun portista Helsingin Santahaminassa asteli maanantaina sisään innokas ryhmä nuoria miehiä, joita alokkaiden kuntotestit eivät huoleta. Urheilukoulu vastaanotti uusia tulokkaita kaikkiaan 72, 11:stä eri lajista. Telinevoimistelijoita armeijaan meni peräti kahdeksan, eli käytännössä koko A-maajoukkue.

– Kyllä Cooperin testissä pitäisi mennä ihan heittämällä se kolme tonnia, eikä 30 punnerrusta minuutissakaan pelota, naureskeli Suomen ykkösnimi Oskar Kirmes Ylen haastattelussa.

Nuo lukemat ovat niitä, joilla irtoaa erinomainen arvosana alokkaiden kuntotestissä. Telinevoimistelija-alokkaiden yhteinen pohdiskelu tuotti lopulta tuloksen, että ainakin 80 punnerrusta ehtii tehdä minuutissa. Ryhmässä näytti riittävän sopivasti säpinää ennen h-hetkeä.

– Vähän jännittää, mutta olen kyllä tosi innoissani. Olen leikkinyt pienenä sotaa, voisikohan siitä olla hyötyä? Islannissa syntynyt ja Ruotsissa kasvanut Kirmes virnuilee.

Armeija oli tarkoitus käydä Tokion olympialaisten jälkeen

Suomen puolustusvoimat tuskin ovat siis Kirmeksen lapsuudenleikkeihin kuuluneet. Kirmeksen isä on edustanut voimistelussa Neuvostoliittoa ja äiti Ruotsia. Perhe muutti Suomeen vuonna 2008 ja Kirmes sai Suomen kansalaisuuden 2013.

– Alun perin suunnitelma oli mennä armeijaan Tokion olympiakisojen jälkeen, mutta maailmantilanteen takia toisin kävi. Ajankohta voisi tietysti olla parempikin, mutta uskon, että puoli vuotta menee ihan hyvin, Kirmes avaa suunnitelmiaan.

Kirmes on yksi niistä urheilijoista, joka ei ehtinyt vielä lunastaa olympiapaikkaa Tokioon, ennen kuin kisat jo siirrettiin. Realistiset mahdollisuudet kisapaikan lunastamiseen kuitenkin löytyvät, mikäli olympiakarsintoja tai kisoja ylipäänsä vielä järjestetään.

– Kaikki on tällä hetkellä ihan auki. Rion kisat jättivät kuitenkin paljon nälkää. Se oli niin siisti kokemus! Muistan kuinka innoissani olin. Pää oli ihan sekaisin, enkä edes oikein käsittänyt, mihin oli päässyt. Pakko päästä uudestaan, Kirmes muistelee hymy huulillaan.

Ennen Kirmestä suomalainen miestelinevoimistelija oli nähty olympialaisissa edellisen kerran 44 vuotta aiemmin. Tällä hetkellä telinevoimistelun maajoukkueessa on hyvä kilpailutilanne ja henki. Kirmes uskoo, että myös samanaikainen inttikokemus yhdistää porukkaa entisestään.

– Päästään varmasti hyvin porukalla treenaamaan ja kaikilla on nyt myös samanlaiset lähtökohdat kisoihin, Kirmes tuumii.

EM-kisoihin kovat odotukset, jos ne järjestetään

Kisakalenteri telinevoimistelussa on yhä täysin levällään. Kotiutuminen Santahaminan kasarmille jää lyhyeen, sillä torstaina Kuortaneella järjestetään kauden ensimmäiset näyttökisat. Joulukuun EM-kisojen kohtalo on täysin auki, samoin mahdollisten olympiakarsintojen.

– Haluan toki kisaamaan, mutta olen myös tajunnut, että voimistelu on paljon muutakin. Rakastan telinevoimistelua niin paljon, että nautin yhtä lailla treenaamisesta. Kisatauon aikana olen keskittynyt voimaharjoitteluun, sekä uusien temppujen hiomiseen, Kirmes kertoo.

Usko Tokion olympiakisoista elää yhä Kirmeksen ajatuksissa. Sitä ennen hän mielii huipulle EM-tasolla. Vuonna 2019 Kirmes oli EM-kisoissa 6-ottelufinaalissa 20:s. Paras teline hänelle on ollut permanto, josta on saavutuksena muun muassa huippusijoitus, kuudes maailmancupissa Dohassa.

– Sarjojen pitäisi olla nyt sellaisessa kunnossa, että pärjään oikeasti myös huippuja vastaan. Jos EM-kisat tulee, niin sinne lähden hakemaan finaalipaikkoja, jopa mitaleja. Ja Tokioon on päästävä, alokas toteaa jämäkästi.

Lue myös: