Lumilautailija Roope Tonteri lopettaa kansainvälisen kilpauransa – päätös syntyi metsätöitä tehdessä: "Miksi enää kiusaisin itseäni tekemällä jotain, joka tuntuu tosi pahalta?"

Roope Tonteri on yksi Suomen menestyneimmistä lumilautailijoista. Enää häntä ei nähdä kansainvälisissä kilpailuissa.

Roope Tonteri on yksi menestyneimmistä suomalaisista lumilautailijoista. Kuva: AOP

Moninkertainen maailmanmestari Roope Tonteri on päättänyt lopettaa kansainvälisen kilpailu-uransa. Tonteri kertoo päätöksestään Lumilautailuliiton tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

– Kun funtsin kesän, tein metsätöitä ja olin paljon metsässä, niin huomasin, ettei minua ahdista. Metsässä saan olla ihan rauhassa ja on kiva lähteä töihin, niin miksi enää itseäni kiusaisin tekemällä jotain, joka tuntuu tosi pahalta, Tonteri sanoi tiedotteessa.

Hän jäi viime kaudella pois maajoukkueesta suunnitelmissaan pitää välivuosi. Nyt Tonteri on kuitenkin päättänyt, ettei enää aio pyrkiä maajoukkueeseen. Päätös alkoi kypsyä jo puolitoista vuotta sitten Sveitsissä.

– Laax Openissa 2019 menimme ylös kabiinilla, joka oli ahdettu ihan täyteen. Se eskaloitui siihen, että kesken kisan sain paniikkikohtauksen. Silloin en vielä ajatellut kisaamisen lopettamista, mutta aloin jo ajatella vähän, että onkohan tässä mitään järkeä. Tästä tulee enemmän pahaa oloa ja jännitystä kuin hyvää oloa.

Tonteri paljastaa kärsineensä viime keväänä uupumuksesta. Hän sai ongelmiinsa ammattiapua.

Jatkaa lumilauta-ammattilaisena

Tonteri, 28, pyrki viime vuonna myös skeittimaajoukkueen mukana Tokion olympialaisiin. Hän kertoi kuitenkin kokemuksen vain vahvistaneen lopettamisajatusta.

– Onhan se fakta, ettei minun enää kannata käydä kisoissa, jos olen kymmenes tai kahdeskymmenes. Kisoihin pitäisi lähteä siitä lähtökohdasta, että ollaan palkintopallilla.

Metsäyrittäjänä työskentelevä Tonteri aikoo yhä jatkaa laskemista. Vaikka kansainväliset kilpailut jäävät pois, saatetaan Tonteri yhä nähdä esimerkiksi SM-kisoissa.

– Maajoukkueesta poisjääminen ei sulje sitä, etteikö voisi vielä käydä jotain kisoja ja etteikö voisi olla vielä ammattilainen. Monessa muussa lajissa menee niin, että jos et kisaa, et ole enää ammattilainen, Tonteri sanoo.

Hän toivoo myös kuvaussopimuksen jatkuvan.

Tonterilla on lumilautailussa kolme maailmanmestaruutta: kaksi big airista ja yksi slopestylesta. Lisäksi hänellä on yksi MM-hopea slopestylestä. Talviolympialaisissa Tonteri on esiintynyt kahdesti.

Lue myös: