HJK:ssa tuhoa tekevä poikkeuksellinen veljeskaksikko tekee asiat omalla tavallaan – Riskien äidin antama yksinkertainen elämänohje on ollut tärkeä oppi

Tehokkaat Riskin veljekset Roope ja Riku tekevät kaikkensa, että HJK juhlisi kauden päätteeksi tuplamestaruutta.

Veikkausliiga
Roope ja Riku Riski
AOP

HJK:n harjoitukset Töölön jalkapallostadionilla ovat ohi. Seuraavaksi Riskin veljeskaksikko suuntaa stadionilla sijaitsevaan ravintolaan lounaalle. Näin on tapahtunut lukuisia kertoja aiemminkin uran aikana.

Roope ja Riku Riski ovat nyt kolmatta kertaa urallaan samassa joukkueessa. Ensin TPS:ssä kymmenen vuotta sitten, sen jälkeen tiet kohtasivat norjalaisessa Hönefossissa kaudella 2012–2013 ja nyt tehokas parivaljakko edustaa yhdessä HJK:ta.

Kyseessä on tuttu juttu Riskin veljeksille. Molemmat tosin kertovat, ettei omia perhesuhteita ehdi miettiä silloin, kun ajatukset ovat jalkapallossa.

– Onhan se ihan kivaa. Yhteys on enemmän sitten kentän ulkopuolella, sanoo veljeksistä vanhempi 31-vuotias Riku Riski.

– Äidillä on ainakin helpompaa, kun ei tarvitse seurata monen eri joukkueen pelejä. Nyt hän näkee HJK:n pelejä katsomalla molemmat pojat samaan aikaa, jatkaa kaksi vuotta nuorempi Roope veljensä vieressä.

henkilökuva
Esa Syväkuru / Yle

Haastattelutilanteessa huomaa nopeasti, että kaksikko on kuin samasta puusta veistetty. Molempien ulkoista olemusta peilaa rauhallisuus ja vastaukset putoavat harkitusti, mutta samaan tahtiin toinen toisiaan täydentäen.

– Aika usein kuulemme siitä, että olemme persoonina ihan erilaisia. Roopea pidetään rämäpäänä ja minua rauhallisempana. Se pitää kentällä ehkä paikkansa. Kentän ulkopuolella meissä on tosi paljon samaa. Vaikka meidän persoonat vaikuttavat erilaisilta, meistä löytyy tosi paljon samaa, kuvailee Riku.

– Ihmisillä on mielikuva, että olisimme kuin yö ja päivä. Loppupelissä olemme rauhallista sorttia molemmat. Viihdymme omissa oloissamme, eikä meitä näy juuri missään jalkapallon ulkopuolella, komppaa Roope.

Tunteet pysyvät molemmilla veljeksillä pääosin kurissa pelin aikana, mutta heikolla hetkellä apukin on lähellä.

– Olemme aika samanlaisia, emme huuda kentällä. Välillä, jos minulla menee hermot, niin Riku tulee viereen sanomaan, että ota nyt vain rauhallisesti äläkä tee mitään tyhmää. Kun pelasimme nuorempina poikina Norjassa yhtä aikaa, silloin tuli enemmän huudettua toisille. Näin vanhana sitä ei enää jaksa, paljastaa Roope hymyillen.

Tärkeimmät elämänohjeet tulleet äidiltä

Jalkapalloammattilaisen elämässä aikaa riittää muuhunkin. Kello on 13.30 ja päivä on töiden osalta pulkassa. Roopen päivä jatkuu pintaremontin parissa juuri hankitussa asunnossa.

Roope on myös kertonut avoimesti, että hänen vapaapäivien ohjelmaan kuuluu museoissa kiertäminen sekä runojen kirjoittaminen. Suosikkirunoilijakseen hän nostaa Tommy Tabermannin.

– Olemme omia persooniamme. Teemme niistä asioista, joista tykkäämme ja nautimme. Minun mielestäni futarit ovat poistuneet siitä muotista, jossa ne ovat joskus olleet. Nykyään ihmiset uskaltavat olla, sitä mitä ne ovat. Tuollaiset taidejututkin ovat nykyään melko suosittuja jalkapalloilijoiden keskuudessa, sanoo Riku.

Riku nousi vajaat pari vuotta sitten koko futismaailman tietoisuuteen jätettyään eettisten syiden takia väliin Huuhkajien leirin Qatarissa. Qatarissa on useiden järjestöjen mukaan kuollut tuhansia työntekijöitä, jotka ovat olleet rakentamassa stadioneja vuoden 2022 MM-kisoja varten.

HJK:hon sateli haastattelupyyntöjä ympäri maailmaan Riskin ilmoitettua päätöksestään. Myös arvostettu talouslehti Forbes huomio suomalaispelaajan päätöksen.

Tärkeimmät elämänohjeet veljekset ovat saaneet omalta äidiltään.

– Ole vain oma itsesi, se on mielestäni tosi tärkeä sisäistää. Pitää uskoa omaan juttuunsa oli se sitten jalkapalloa tai mitä tahansa tekeekään. Se on sellainen asia, mikä tulee kotikasvatuksesta, kertoo Riku.

– Olkaa sitä, mitä olette ja uskokaa siihen juttuun. Se on viesti, jonka olemme saaneet äidiltämme. Se on ehkä sellainen asia, joka on erottanut meidät muista. Meidän molempien urat ovat olleet ylä- ja alamäkeä. Välillä urat ovat menneet alaspäin. Siinäkin kohtaa olemme uskoneet siihen omaan juttuun, ja hommat ovat palanneet takaisin raiteille. Nyt ollaan yhdessä HJK:ssa. Tällä tavalla se on nyt mennyt, jatkaa vieressä istuva Roope.

riski
HJK:n Roope Riski kuvassaMatti Raivio / AOP

Maaliahneet veljekset

Roope on puhdasverinen hyökkääjä. Riku vastaavasti on viime vuosien aikana siirtynyt pikkuhiljaa hyökkääjän tontilta enemmän oikealle laidalle.

Roopen tilillä on Veikkausliigan maalikuninkuus kolmen vuoden takaa, kun hän pyssytti SJK:n paidassa 17 maalia. Myös Riku on paukuttanut urallaan ahkerasti maaleja. Debyyttikaudella HJK:n riveissä hän viimeisteli 13 osumaa.

– Roope on suoraviivainen maalintekijä ja meistä kahdesta enemmän synnynnäinen hyökkääjä. Olen itsekin pelannut urallani hyökkääjänä, mutta nyt pelipaikka on siirtynyt enemmän laitaan, ja olen muuttanut pelityyliä enemmän siihen suuntaan. Roope tykkää juosta puolustuslinjan taakse ja hakea laukaisupaikkoja. Roope on aina siellä mistä maaleja tehdään, kehuu Riku.

– Riku on fiksu rauhallinen ja pirun nopea pelaaja. Rikun kanssa on hyvä pelata, koska sen tietää, että se tekee aina fiksuja ratkaisuja, jotka ovat hyväksi joukkueelle. Rikusta tulee turvallinen olo. Sen tietää, että hän klaaraa aina oman hommansa, sanoo Roope.

Loppukausi futisromantikon unelma

Kaksikko on myös ehtinyt kiertämään Eurooppaa. Rikun CV:stä löytyy muun muassa useita seuroja Norjan liigasta. Hönefossin lisäksi hän edusti kahden kauden ajan maan takavuosien suurseuraa Rosenborgia. Lisäksi kokemusta on karttunut Puolan, Ruotsin, Skotlannin sarjoista.

Roope otti ammattilaisuran ensiaskeleet Italian Serie A:n Cesenassa vuosikymmenen alussa. Sen jälkeen ura on kuljettanut hänet Norjaan, Saksaan ja Itävaltaan.

Molemmat ovat esiintyneet jälleen tehokkaasti veikkausliigassa. Riku on ollut isossa roolissa HJK:n oikealla laidalla. Hän on viimeistellyt neljä maalia ja antanut yhtä monta ratkaisevaa syöttöä.

Roope on vastaavasti iskenyt maaleja tiuhaan, ja hän johtaa Veikkausliigan maalipörssiä 13 maalillaan.

Roope Riski
AOP / Jaakko Stenroos

– Maalikuninkuuden voittaminen oli minulle pitkän ajan unelma. Minun ei tarvitse enää sitä uudestaan voittaa. Se ei aiheuta painetta tai stressiä. Haluan vain voittaa mestaruuksia. Nälkä vain kasvaa mestaruutta kohtaan, koska voitimme jo cupin, paaluttaa Roope.

Nyt kaikki veljesten ajatukset ovat kauden huipennuksessa. Pari viikkoa sitten HJK pääsi juhlimaan cupin mestaruutta, joten loppukauden ainoa tavoite on tuplamestaruus.

HJK on 18 pelatun kierroksen jälkeen sarjassa toisena – kolme pistettä liigaa johtavaa KuPSia perässä.

– Meillä molemmilla on varmasti sellainen olo, että pystymme pelaamaan vieläkin paremmin. Mielestäni olemme pystyneet auttamaan joukkuetta kauden aikana, ja toivottavasti jatkossa autamme vielä enemmän. Sillä ei ole mitään väliä, kuka tekee tai syöttää maalit. Haluamme vain voittaa mestaruuden. Siihen me tähdätään, linjaa Riku.

– Futisromantikon silmin on hieno loppukausi edessä. Muistan, kun pelasin Seinäjoella, silloin mestaruus ratkesi aivan loppumetreillä. Sama oli viime vuonna, kun Inter ja KuPS kohtasivat päätöskierroksella. Toivottavasti saadaan hieno loppusyksy. Meillä on kova luotta meidän omaan tekemiseen. Klaarataan omat pelit. Uskon, että se riittää meille, päättää Roope.

Lue myös:

Palloliitto ja Veikkausliiga edellyttävät jatkossa kasvomaskia ottelutapahtumissa

Robert Taylor on noussut vaihtopenkiltä Huuhkajien ratkaisijaksi – oma isä antaa yhä suoraa palautetta: "Hän on aina saanut kuulla, jos pelit eivät ole menneet hyvin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat