Ahdistus ihmisjoukoissa sai Roope Tonterin jättämään kisat – lumilautauralta silti hienoja muistoja: "Mitalit vaihdettiin paikan päällä, mutta tuloksia ei vaihdettu"

Roope Tonteri jatkaa metsätöiden lisäksi lumilautailua, mutta kansainväliset kilpailut jäävät.

Roope Tonteri voitti urallaan kolme maailmanmestaruutta. Kuva: AOP

Lumilautailun moninkertainen maailmanmestari Roope Tonteri, 28, ei jatka kansainvälisissä kilpailuissa laskemista. Tonteri korostaa painokkaasti, että hän ei silti lopeta. Lumilautailija voi olla ammattilainen ja kuvata videoita, vaikka ei kävisikään enää kisoissa.

Tonteri pitää myös mahdollisena kilpailemista esimerkiksi SM-kisoissa tai show-tyyppisissä kutsukilpailuissa. Kansainvälinen kilpailu-ura jää kuitenkin taakse. Tonteri jäi viime kaudella pois maajoukkueesta ja kertoi pitävänsä välivuoden.

– Päätös on ollut tapetilla jonkin aikaa. Suomessa on moni urheilija lopettanut ja tehnyt sitten comebackin. Nyt kun kävin skeittikisoja, se oli vähän kuin välivuosi ja aikalisä. Jos palo kisaamiseen olisi palannut, ei olisi tarvinnut syödä sanojaan, Tonteri kertoi Yle Urheilulle.

Päätöksen taustalla yhtenä isona tekijänä on Tonterin kokema ahdistus ihmispaljouden keskellä, esimerkiksi gondolihisseissä tai lentokentillä.

– Puolitoista vuotta sitten sain Laax Openissa paniikkikohtauksen kisalaskujen välissä. Laskin kisan loppuun, mutta sen jälkeen aloin miettiä asiaa aika paljon. Onko tässä mitään järkeä kiusata itseään? On parempi jättäytyä pois sellaisista asioista, jotka eivät tunnu hyvältä. Lumilautailun pitää tuntua hyvältä, Tonteri mietti.

Tonteri on käynyt puhumassa paniikkikohtauksista myös ammatti-ihmisten kanssa.

– Toinen syy on, että kun joskus on tullut menestystä, niin kisoja ei kannata huvin vuoksi kiertää jos on kymmenes tai kahdeskymmenes. Siihen menee enemmän rahaa kuin sieltä tulee, pitää sitäkin vähän ajatella.

Roope Tonteri jatkaa lumilautailua ainakin kuvaushommissa. Kuva: AOP

Metsäyrittäjänä toimiva Tonteri on löytänyt luonnosta rauhaa.

– Kun olen metsässä paljon hommaillut ja siellä saa olla ihan keskenään, niin olen löytänyt sieltä hyvän paikan itselleni. Olen ehkä myös kasvanut ihmisenä ja alkanut paremmin ymmärtämään ja kuuntelemaan itseäni.

Tonteri myös toivoo, että jotkut tapahtumanjärjestäjät vuosien varrelta ymmärtävät nyt paremmin lautailijan kieltäytymisen todellisen syyn. Ihmisjoukot eivät houkuttele laskijaa.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Tonteri ei osaa sanoa kovin tarkkaan. Metsätöiden lisäksi ohjelmassa on lumilautailua, mutta kuinka paljon, se riippuu myös koronatilanteen kehittymisestä ja matkustusrajoituksista. Suunnitelmiin vaikuttavat myös välinesopimukset.

– Kun olen melkein 15 vuotta reissannut, niin mitä jos olisin koko kauden Suomessa. Voisin katsella millaista potentiaalia Suomessa on tehdä kuvaushommia. Ainahan lumilautailija sanoo, että fiilispohjalta, mutta nyt vielä enemmän. Jos vaikka saisi sitä kautta ulkomaisia laskijoita Suomeen kuvaamaan.

"Jos tehdään, niin tehdään kunnolla"

Tonteri kulki uransa aikana usein omia polkujaan. Hän nosti päätöksensä julkistuksen yhteydessä esiin myös sen, että Suomessa usein puhutaan arvokisojen yhteydessä siitä, että Suomi sai taas mitalin. Tonteri koki kuitenkin, että mitali on nimenomaan hänen.

– Mielestäni se on sen urheilijan mitali. Hän on tehnyt kaiken työn. En ollut "maajoukkuehenkinen" laskija. Olin vähän "musta lammas". Tein niinkuin katsoin itselleni parhaaksi. Kävin privaattileireillä omilla rahoilla. Jos tehdään, niin tehdään kunnolla, maksoi mitä maksoi.

Lumilautakisoissa on hyvä henki eri maiden laskijoiden kesken. Lautailijat eivät tunnetusti ole kaikkein ryppyotsaisimpia urheilijoita. Tonteri kertoi tarinan Kiinan MM-kisoista, jossa tapahtui tuomarivirhe. Tonteri jäi mitalien ulkopuolelle, mutta hänen olisi pitänyt laskijoiden mielestä olla kolmas. Kilpailijat pitivät omaa palaveriaan ja päättivät vaihtaa mitalin Tonterille.

– Mitalit vaihdettiin paikan päällä, mutta tuloksia ei vaihdettu. Olen aina sanonut, että olisi kiva saada värisuora MM-kisoista. Melkein siitä jäi parempi muisto näin, kun istuttiin laskijoiden kanssa alas ja tutkittiin sääntökirjaa.

Tonterilla on kolme maailmanmestaruutta: kaksi big airista ja yksi slopestylesta. Lisäksi hänellä on yksi MM-hopea slopestylestä. Pronssinen mitalikin siis on, mutta virallisissa tuloksissa sitä ei näy.

Hän nostaa kuitenkin tärkeimmäksi asiaksi uraltaan kokonaisuuden, kokemukset ja kaverisuhteet, joita maailmaa kiertäessä on kertynyt. Sitä ei voi verrata yksittäisiin tuloksiin.

Yksi erityisen hieno hetki uralta muistuu kuitenkin mieleen. Tonteri soittaa siitä vielä jälkikäteen takaisin.

– Kanadan MM-kisoissa 2013 Big Airin finaalissa. Ensimmäinen lasku kaatui, toisen otin varman päälle. Hetki ylhäällä Koskisen Antin kanssa ennen kolmatta laskua on jäänyt vahvasti mieleen.

Tonteri voitti kisassa maailmanmestaruuden.

Lue myös: