Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

16-vuotias Mila Nevalainen varmisti jo ensimmäisen aikuisten SM-mitalinsa – "Mitä tahansa siellä käy, niin voin olla tosi tyytyväinen"

Keilailun SM-mitalipelit heitetään sunnuntaina Lahdessa.

keilailu
keilaaja mila nevalainen keilapallo kädessään valmistautumassa heittoon
16-vuotias Mila Nevalainen on harrastanut keilailua jo puolet elämästään. Menestystä on tullut jo kotimaan lisäksi myös nuorten EM- ja MM-kilpailuista.Jari Pussinen / Yle

Lukiossa on syyslomaviikko ja opiskelijoilla aikaa harrastuksilleen. Hämeenlinnalaiselle lukion ensimmäisen vuoden opiskelijalle, Mila Nevalaiselle lomaviikko osuu hyvään saumaan. Hän valmistautuu ensimmäiseen keilailun aikuisten SM-mitalipeleihin - kisaan, jossa on mukana vain kolme parasta heittäjää.

Helpolla SM-mitali ei varmistunut. Monivaiheisessa kilpailussa kahdeksan kärki pelasi Salossa lopputurnauksen, jossa kaikki pelasivat toisiaan vastaan. Nevalaisen peli ailahteli, mutta riitti kolmen parhaan joukkoon.

– Minulla oli siinä alussa tosi vaikeaa ja jännitti tosi paljon, koska se oli minun ensimmäinen aikuisten SM-finaali. Mutta sain siinä vähän rentoutettua itseäni ja siitä vähän parempia heittoja, niin se meni ihan hyvin. Se tuli todella isona yllätyksenä siinä kohtaa, kun kaveri sieltä takaa sanoi, että pääsen jatkamaan pelejä. Olin, että mitä ihmettä. Se oli tosi iso yllätys, Nevalainen kertaa edellisviikonvaihteen tapahtumia.

Nuori keilaajalupaus veikkaa, että mitalipelit jännittävät - osittain myös siksi, että kilpailu televisioidaan. Toisaalta se, että mitali on jo varma, helpottaa jännitystä.

– Ei ole mitään paineita. Odotan ehkä sellaista enemmän rentoa heittoa, että ei tarvitse enää niin paljon jännittää, kun tiedän, että olen jo onnistunut. Mitä tahansa siellä käy, niin voin olla tosi tyytyväinen suoritukseen.

Lomaviikon Nevalainen on yrittänyt pysyä pois keilahallilta. Hän rytmittää usein muutenkin kisaviikkonsa niin, että treenaa vähemmän kuin niillä viikoilla, kun kisoja ei ole.

Nyt syynä on myös hieman kipeytynyt peukalo, jonka hän toivoo saavansa kuntoon ennen sunnuntain kilpailua. Kisaa kipeytynyt peukalo ei estä.

– Pyrin pitämään kuivaharjoittelulla heittoa pystyssä.

Tuleva kisa-areena ei aiheuta Nevalaiselle päänvaivaa. Lahden keilahalli on hänelle tuttu ja mieleinen.

– Ei ehkä jännitä niin paljon kuin jossain uudessa hallissa. Minulle se on ihan kiva.

"Oli tosi kivaa vaan onnistua"

Mila Nevalainen on keilaillut puolet elämästään. Hän pääsi lajin makuun isänsä mukana kahdeksanvuotiaana ja laji innosti heti.

– Olin jotain sanonut, että milloin mennään uudestaan. Oli vissiin ollut sitten ihan kivaa.

Hallille mentiin uudestaan ja harrastus alkoi. Alkuinnostuksessa auttoivat kaverit ja onnistuminen.

– Kavereiden kanssa oli kivaa, kun oli joku yhteinen tekijä ja oli tosi kivaa vaan onnistua. Ekoilla kerroilla kaadon saaminen oli tosi hieno juttu.

Nykyään Nevalainen käy keilaamassa neljästä viiteen kertaa viikossa silloin, kun edessä ei ole kisaa. Onnistumisia on tullut lisää ja muutama vuosi sitten hän huomasi, että on lajissa hyvä.

– Rupesin noissa vähän isommissa kisoissa pärjäämään, niin huomasin, etten vissiin ole mikään hirveän huono.

Menestystä 16-vuotiaalle hämeenlinnalaiselle on tullut kotimaan kisojen lisäksi myös EM- ja MM-kilpailuista. Hänellä on mitaleja nuorten arvokisoista, joissa hän on kisannut monta vuotta vanhempia kilpakumppaneita vastaan. Se on ruokkinut itsevarmuutta.

– Mun mielestä se oli tosi jännää. Ja olin tosi yllättynyt, että pärjäsin niinkin hyvin siellä vanhempien joukossa. Se oli tosi siistiä. Ainakin tietää, että, jos vielä treenaan, niin voi tulla ihan hyviä suorituksia.

keilaaja mila nevalainen on juuri heittämässä keilapallon radalle
Mila Nevalainen yllätti itsensä selvittämällä tiensä SM-mitalipeleihin.Jari Pussinen / Yle

Nykyään ajan löytäminen harjoitteluun on hieman hankalampaa kun aiemmin. Nevalainen aloitti syksyllä lukion, mikä vie aikaa harrastuksilta.

– Koulun jälkeen menee paljon enemmän aikaa kouluhommien tekemiseen ja kokeisiin lukemiseen menee paljon enemmän aikaa.

Keilailun lisäksi vapaa-aikaa menee pianonsoittoon ja pyöräilyyn. Keilailu on kuitenkin harrastuksista selvä ykkönen ja siinä Nevalainen haluaa menestyä.

Haaveissa elinikäinen harrastus

Nuoresta iästään huolimatta Nevalainen on vahva kilpailija, vaikka uudet tilanteet hieman jännittävätkin. Selviytyminen aikuisten SM-mitalipeleihin on yksi osoitus vahvuudesta. Myös heitosta löytyy vahvuuksia.

– Ulospäin heittämisessä olen ihan hyvä, koska sitä olen saanut treenattua tosi paljon täällä Hämeenlinnassa.

Toisaalta, kun ikää on vasta 16-vuotta ja uraa todennäköisesti enemmän edessä kuin takana, niin kehitettävääkin löytyy - varsinkin taitolajissa, kuten keilaus.

– Minulla ehkä toistossa on eniten parannettavaa. Minulla se aina ehkä vähän hajoaa tavallaan, mutta toistollahan se kehittyy siitä, ajan myötä. Paikkaaminen on kanssa välillä tosi vaikeaa, mutta välillä se sujuu tosi hyvin - sitä pitäisi vähän kehittää vielä.

Vaikka kehityskohteita löytyy, on onnistumisia tullut niin paljon, että keilailu on kuljettanut nuorta heittäjää jo eri puolille maapalloa. Menestyksen lisäksi arvokisamatkat ovat tuoneet ikimuistoisia kokemuksia.

– Kisareissut on aina ollu tosi hauskoja. Meillä on tosi hyvä porukka siellä aina ja meillä on tosi kivat valmentajat. Ne reissut on yksiä parhaita, mitä on tullut koettua.

Arvokisoihin Nevalainen lähtee aina hakemaan mitalia. Keilailu antaa lajina kuitenkin niin paljon iloa, että Nevalaisen pitkän tähtäimen tavoitteet ovat muualla kuin menestyksessä.

– Toivon, että saan jatkaa tätä ihan niin kuin niin pitkälle kuin jalat kantaa.

Keilailun SM-finaalit TV2 sunnuntaina 18.10. kello 18.00.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat