Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomi taistelee Kansojen liigassa lohkovoitosta, jolla voi olla kauaskantoisia hyötyjä – näin Huuhkajat parantaisi mahdollisuuksiaan seuraavissa MM-karsinnoissa

Kansojen liigan sekava formaatti jakaa mielipiteitä eurooppalaisessa jalkapallossa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Huuhkajat LEHTIKUVA
Huuhkajat liitää Kansojen liigassa kolmen ottelun voittoputkessa.Lehtikuva / Jussi Nukari

Kun jalkapallon Kansojen liigaa on jäljellä vielä kaksi kierrosta, Suomi taistelee oman B-liigan lohkonsa voitosta yhdessä Walesin kanssa. Huuhkajat nousi keskiviikkona Irlanti-voiton myötä hetkellisesti lohkon kärkeen, mutta Wales voitti myöhäisillan ottelussa loppuminuuttien maalilla Bulgarian ja johtaa lohkoa nyt yhden pisteen erolla Suomeen.

Ensisijaisesti lohkon voitto toisi nousun A-liigaan, jossa pelaavat Euroopan parhaat jalkapallomaat. Nousu olisi Huuhkajille jo toinen perättäinen, sillä syksyllä 2018 joukkue voitti oman lohkonsa C-liigassa. Lisäksi varmistui paikka EM-jatkokarsinnassa. Kun Suomi selvisi kisoihin jo varsinaisten karsintojen kautta, paikka siirtyi eteenpäin.

Päävalmentaja Markku Kanerva käytti kaksi vuotta sitten jatkokarsintapaikasta nimitystä varapatruuna. Eräänlainen varapatruuna on panoksena myös tämän vuoden Kansojen liigan viimeisissä otteluissa, sillä pelissä on mahdollinen jatkokarsintapaikka vuoden 2022 MM-kisoihin.

Kaksi parasta lohkovoittajaa, jotka eivät pääse MM-kisoihin keväällä alkavan varsinaisen karsinnan kautta, saavat paikan jatkokarsintaan. A-liigan lohkoja johtavat tällä hetkellä Puola, Portugali, Belgia ja Espanja, jotka todennäköisesti varmistavat kisapaikkansa jo karsinnan ensimmäisessä vaiheessa. Varapatruunat voivat siis hyvinkin siirtyä B-liigan puolelle, jossa Suomi olisi marraskuun pelit voittamalla jonossa ensimmäisten joukossa.

Seuraava Kansojen liiga pelataan vuonna 2022. Vuoden 2024 EM-kisojen karsintaformaattia ei ole vielä julkaistu, mutta nousu A-liigaan parantaisi Huuhkajien osakkeita myös tulevissa karsinnoissa. Esimerkiksi Islanti hävisi kaksi vuotta sitten A-liigassa kaikki pelinsä, mutta sai rankingsijoituksensa perusteella jatkokarsintapaikan ja on enää yhden voiton päässä EM-kisapaikasta ensi kesän turnaukseen.

Tärkein asia lähitulevaisuuden kannalta on kuitenkin kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ranking, jonka perusteella jaetaan arvontakorit keväällä alkaviin MM-karsintoihin. Tällä hetkellä Suomi olisi jäämässä koriin neljä, mutta kolmoskori on vielä mahdollisuuksien rajoissa, jos tulokset marraskuussa ovat suotuisia. Kolmoskorista Suomelle arvottaisiin samaan lohkoon vain kaksi ennakkoon kovempaa maata.

Portugali Kansojen liiga
Portugali juhli ensimmäisen Kansojen liigan kauden voittoa kesällä 2019.Getty Images

Kansojen liiga jakaa mielipiteitä

Euroopan jalkapalloliitto Uefa loi Kansojen liigan korvaamaan panoksettomia harjoitusotteluita. Kilpailuformaatti on saanut paljon kritiikkiä huippumaiden edustajilta. Esimerkiksi Belgian puolustaja Thomas Meunier kritisoi kilpailua (siirryt toiseen palveluun) hiljattain kovin sanakääntein.

– Kilpailu tuntuu väkisin luodulta, ja minulle tämä näyttäytyy vain bisneksenä. Voittaja saa lopuksi pokaalin, mutta kilpailu ei innosta ketään, Meunier sanoi belgialaiselle Sporza-sivustolle.

Myös Arsenalin entinen valmentajalegenda Arsene Wenger avasi tällä viikolla sanaisen arkkunsa ja ehdotti Kansojen liigan lakkauttamista (siirryt toiseen palveluun).

– Jos ihmisiltä kysyy kadulla, miten Kansojen liiga toimii, monikaan ei osaa vastata. Kilpailusta täytyy päästä eroon ja luoda selkeämpiä tapahtumia, Wenger sanoi Eurosportin mukaan.

Pienemmille maille kilpailullisten otteluiden lisääntyminen on ollut tervetullut uudistus, ja niin ajatellaan myös Huuhkajissa.

– Meille tämä on ollut loistava juttu. Jos siellä on pienikin mahdollisuus pelata MM-kisapaikasta, niin ei ole väliä, kuinka kaukana se on. Itse tykkään tästä formaatista. Nämä ovat tosi kivoja pelejä pelata, kun on panosta, puolustaja Paulus Arajuuri sanoi Bulgaria-ottelun jälkeen.

Kansojen liigaa pelataan nyt toista kertaa, ja kilpailun tilastot ovat suomalaisittain komeaa luettavaa. Portugali, Norja ja Suomi ovat ottaneet eniten voittoja, seitsemän kappaletta kukin.

Kansojen liiga, B-liiga, lohko 4:

Wales 4 3 1 0 3–0 10
Suomi 4 3 0 1 4–1 9
Irlanti 4 0 2 2 1–3 2
Bulgaria 4 0 1 3 1–5 1

Seuraavat ottelut:

15.11. klo 19 Bulgaria–Suomi
15.11. klo 19 Wales–Irlanti
18.11. klo 21.45 Irlanti–Bulgaria
18.11. klo 21.45 Wales–Suomi

Lue myös:

Kommentti: Tiukat pelit kääntyvät nyt Huuhkajien eduksi – vakuuttava tilasto on yhdistänyt jokaista voittoa jo neljän vuoden ajan

Asiantuntija hehkuttaa Suomen kokoonpanon laajuutta – nostaa katseet lohkon voittotaistoon: "Herkullinen tilanne"

Huippupelastuksen napannut Lukas Hradecky löysi syyn Huuhkajat-sankarin maalivireelle: "Hän ei saa mennä parturiin ennen EM-kisoja"

Jensen-juhlat jatkuivat Olympiastadionilla – Markku Kanerva myönsi Irlannin vahvuuden: "Ei mikään nappipeli"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat