Lajiliitoilta yhteinen vetoomus: "Urheilun edustajien on syytä olla mukana keskusteluissa"

Seitsemän lajiliittoa antoi perjantaina yhteisen kannanoton hallituksen torstaina antamien suositusten jälkeen.

Joukkuelajit korostivat yksilön vastuuta koronaviruksen leviämisen ehkäisemisessä. Kuva: Tomi Natri / AOP

Suomen hallitus antoi torstaina valtakunnallisia ja alueellisia suosituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi, minkä pohjalta aluehallintovirastot voivat jatkossa tehdä päätöksiä uusista rajoitustoimista.

Yksi hallituksen kaavailema suositus on, että ryhmäharrastukset olisi syytä keskeyttää, kun epidemia on alueellisesti kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Hallitus painotti suosituksissaan erityisesti aikuisten ryhmäharrastuksia, sillä harrastustoiminta on lapsille hyvinvoinnin kannalta tärkeää.

Hallituksen suositusten jälkeen joukkuelajit pitivät perjantaina yhteisen keskustelutilaisuuden koronatilanteesta ja sen vaikutuksista urheiluun. Mukana keskustelussa oli Salibandyliitto, Jääkiekkoliitto, Palloliitto, Käsipalloliitto, Lentopalloliitto, Koripalloliitto sekä Kaukalopallo- ja Ringetteliitto.

Joukkuelajit painottivat kannanotossaan, että liikunnan ja urheilun jatkuminen on sosiaalisesti ja terveydellisesti perusteltua ja äärimmäisen tarpeellista.

– Päätöksenteon on jatkossakin oltava ketterää. Urheilun edustajien on myös syytä olla mukana keskusteluissa, kun koronarajoituksista ja -ohjeistuksista päätetään, liittot kirjoittivat vetoomuksessaan.

Joukkuelajit korostivat, että lajiliitot, seurat ja hallitoimivat ovat tehneet valtavan paljon töitä urheilun jatkumisen eteen, mutta yhdessä toimimisen lisäksi lajit toivat esiin, että myös "yksilön vastuu on merkittävä".

– Mittakaavaan nähden itse urheilusuorituksen yhteydessä levinneet tartunnat eivät ole nousseet esiin. Erityishuomiota tulee kiinnittää otteluiden ja harjoitusten ympärillä tapahtuvaan joukkuetoimintaan, kannanotossa kirjoitetaan.

Lue myös: