1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Hallituksen uudet suositukset hämmentävät urheiluväkeä – toiveena on, että päättäjät ymmärtävät liikuntaharrastuksen tärkeyden

Sisäpalloilulajien johtohahmot eivät näe syytä sille, että harraste- ja kilpailutoiminta jouduttaisiin keskeyttämään koronavirusuhan takia.

Jääkiekko
Jääkiekkoerotuomari, kuvituskuva
Tomi Hänninen

Seitsemän suomalaisen urheilun lajiliiton edustajat kokoontuivat perjantaina pohtimaan kiristyvää koronavirustilannetta.

Yhteiselle keskustelulle oli liitoissa tarve: Suomen hallitus suositteli torstaina tartuntariskiltään korkeiden ryhmäharrastusten keskeyttämistä, kun epidemian on alueellisesti kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Tällaisia harrastuksia ovat nopeatemposet sisäpalloilulajit, kuten salibandy, koripallo, futsal ja jääkiekko. Suositus koskee aikuisten harrastuksia, sillä hallituksen mukaan koronavirustauti ei ole liiemmin levinnyt lasten harrastuksissa.

Lajiliittojen edustajat kertovat, että mahdolliset rajoitukset harrastustapahtumiin koskettaisivat satojatuhansia ihmisiä ympäri Suomen.

Salibandyliiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen toivoo, että päättäjät muistavat liikunnan merkityksen paitsi ihmisten fyysiselle, myös henkiselle hyvinvoinnille.

– Kun tilanne on niin poikkeuksellinen, liikunta on muutenkin monille henkireikä. Lajiliittojen yhteinen tahtotila on, että pystytään jatkamaan harrastamista. Jos kaikki harrastukset perutaan ja ollaan neljän seinän sisällä, eihän se ole ollenkaan hyvä tilanne pitkässä juoksussa, totesi Vehniäinen Yle Urheilulle.

Salibandyliitto päätti torstaina, että koronaviruksen kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevissa maakunnissa salibandyturnaukset pelataan ilman yleisöä.

– Ei tiedetä, että korona olisi levinnyt ottelutilanteissa. Poikkeuksena Jukureiden ja HPK:n U20-jääkiekkojoukkueissa tuli ottelun jälkeen tartuntoja, mutta muutoin on pelattu tuhansia eri lajien otteluja tälläkin sarjakaudella, eikä ole tiedossa, että tuolla otteluissa virus leviäisi, Vehniäinen muistutti.

Missä kulkee harraste- ja kilpailutoiminnan raja?

Vaikka tilanne on liittojen näkökulmasta huolestuttava, ei harraste- ja kilpailutoimintaa olla tämän hetken tiedoilla pysäyttämässä.

– Emme lisää sairastuneiden määrää, sillä näyttää siltä, ettei kilpailutapahtumissa ei ole sairastumisia tullut. Varotoimenpiteet ovat toimineet, joten lajiliittojen mielestä ei ole syytä keskeyttää harraste- tai kilpailutoimintaa, Palloliiton futsalpäällikkö Jyrki Filppu totesi ja korosti, että vastuullinen käyttäytyminen urheilutoiminnan ulkopuolella on turvallisen harrastamisen edellytys.

Liitot toivovat ensi viikolla selvennystä erityisesti siihen, missä kulkee harraste- ja kilpailutoiminnan raja.

– Emme me Suomen hallituksen päätöksen perusteella voi määritellä, että mikä on harrasteliikuntaa. Toivottavasti saadaan yksiselitteiset ohjeet, ettei lajiliittojen tarvitse tulkita, mitä mikäkin ohje tarkoittaa, Vehniäinen sanoi.

Vaikka suositus koskee näillä näkymin vain aikuisten harrastuksia, lajiliittojen kokouksessa nousi esiin huoli lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumisesta.

– Urheiluväki haluaa totta kai pitää puolensa siinä, että voitaisiin taata ennen kaikkea lasten ja nuorten harrastaminen. Puhutaan valtavasta määrästä urheilijoita kaikissa näissä lajeissa. Itse näen, että urheilutoimintaa voidaan aivan hyvin jatkaa, Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila sanoo.

Perjantaiseen kokoukseen osallistuivat Salibandyliitto, Jääkiekkoliitto, Palloliitto, Käsipalloliitto, Lentopalloliitto, Koripalloliitto sekä Kaukalopallo- ja Ringetteliitto.

Lue myös:

Hallitus suosittaa harrastustoiminnan kieltämistä kiihtymis- tai leviämisvaiheessa, mutta AVIen toimivalta ei ulotu niiden rajoittamiseen

Lajiliitoilta yhteinen vetoomus: "Urheilun edustajien on syytä olla mukana keskusteluissa"

Salibandyliitto kiristi yleisömääräyksiään – F-liiga jatkuu rajoitetuin katsojamäärin

Esimerkiksi jääkiekko, salibandy ja kuorolaulu ovat korkean koronariskin harrastuksia – runsaasti hengittäessä lyhytkin kontakti voi riittää