Asiantuntijan luisteluvauhdillaan yllättänyt Petri Kontiola ei halua selitellä HPK:n vaisua alkukautta karanteenilla: "Jätetään jonnekin muualle"

36-vuotias Petri Kontiola on näyttänyt alkukauden aikana epäilijöilleen, että taidot ovat edelleen tallella.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Petri Kontiola STT Lehtikuva 17.10.2020
Petri Kontiola on tehnyt alkukaudella kuudessa ottelussa tehot 1+8=9.Jussi Nukari / STT Lehtikuva

Jääkiekon SM-liigan konkareihin lukeutuva Petri Kontiola, 36, on ollut yksi alkeneen liigakauden puhutuimmista pelaajista. Perjantaina Kontiola oli uudessa tilanteessa, sillä kirvesrinnoista Pohjois-Amerikkaan aikoinaan ponnahtanut pelaaja palasi Hakametsään vierasjoukkueen paidassa.

– Olihan tämä normaalia spesiaalimpi ilta, kun pääsin pelaamaan vanhaa seuraa vastaan. Näyttöhalut olivat kovat, mutta tehot olivat vähän pienemmät sitten, Kontiola sanoi Yle Urheilulle.

Kontiolasta riitti paljon puhetta ennen kauden alkua, ja moni epäili, miten 36-vuotias konkari pysyy liigan vauhdissa mukana. Kontiola on kuitenkin aloittanut vahvasti ja todistanut taitojen olevan yhä tallella. Kuuteen peliin on syntynyt pisteet 1+8=9, mikä oikeuttaa SM-liigan pistepörssin toiseen sijaan.

– Valmistauduin tähän kauteen ihan samalla tavalla kuin aina ennenkin. Minulla on hyvä kesä alla, ja nyt saan ainakin pelata. Nyt tarvitsee vain näyttää, että olen vastuun arvoinen.

Vaikka Kontiolan kauden alku on ollut mitä mainioin, on HPK:llä vielä joukkueena paljon parantamisen varaa. Hämeenlinnalaiset saivat avausvoittonsa keskiviikkona voittomaalikilpailussa, mutta muut viisi peliä ovat päättyneet tappioihin.

– Tulokset ovat antaneet vielä odottaa. Meillä on hyvä meininki ja nuori joukkue. Tämä ei jää työmäärästä kiinni, mutta nuori joukkue näkyy vähän siinä, ettei peli ole kestänyt 60 minuuttia. Jos päästämme maalin, niin se ehkä vaikuttaa meihin vielä aika paljon, Kontiola sanoo.

HPK ei ole tilastojen valossa SM-liigan nuorimpia joukkueita, sillä joukkue on keski-iältään (24,92) sarjan neljänneksi vanhin joukkue. Joukkue on tosin nuorentunut vuodentakaisesta, sillä viime kaudella HPK:n keski-ikä oli 26,21 vuotta.

Karanteeniin ennen runkosarjan alkua

HPK:n kauteen valmistautuminen ei ollut helppo, sillä joukkue joutui harjoituskaudella 14 vuorokauden karanteeniin joukkueessa ilmenneen koronatartunnan vuoksi. Kontiolan mukaan HPK ei ole kuitenkaan halunnut käyttää tätä "tekosyynä" tappioilleen.

– Totta kai voi sanoa, että meillä oli kaksi treenipeliä alla ja siinä välissä kahden viikon karanteenit sun muut. Jätkiä on vieläkin pois, mutta toisille se on mahdollisuus ja jätkien pitää nousta sieltä esiin. Normaalia hokielämäähän tämä on, ei mitään erikoista. Jätetään valitukset jonnekin muualle, Kontiola kuittaa.

Kontiolan mukaan hämeenlinnalaisten tulokset eivät ole jääneet yrittämisestä kiinni, mutta joukkueella ei ole kuitenkaan varaa antaa Tappara-ottelun kaltaista etumatkaa vastustajalleen. Tappara-johti kahden erän jälkeen 2–1, mutta HPK laittoi kirvesrinnat viimeisessä erässä tiukoille. Ossi Ikosen kavennus 3-2:een jäi kuitenkin laihaksi lohduksi.

– Nousimme TPS:ää vastaan kahden maalin takaa-ajoasemasta, mutta se ei aina onnistu. Pelaamme kovia joukkeuita vastaan, ja meidän pitää antaa ihan kaikkemme ensimmäisestä vihellyksestä viimeiseen. Pitää antaa kaikkensa, että saamme raavittua pisteitä, Kontiola tiivistää HPK:n kehityskohteen.

Uusi rooli kopissa

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi on seurannut ilolla Kontiolan paluuta SM-liigakaukaloihin. Juujärvi nostaa myös esille, että Kontiolan vauhti on ainakin tilastojen perusteella jopa kiihtynyt iän myötä.

– Hän on ollut muutamassa pelissä tilastojen perusteella kentän nopein luistelija. Se on ollut yllätys, että siitä Bambi liukkaalla jäällä -Konnasta on tullut Liigan kovimpia luistelijoita, Juujärvi ihmetteli Yle Urheilun Kiekkokierroksella.

Juujärven mukaan Kontiolan pelaamisessa näkyy tällä hetkellä erityisen hvin kaksinkamppailuvoima, mikä on peräisin KHL:ssä vietetyistä vuosista.

– Tapparassa on ollut aina erittäin hyviä aloittajia, mutta lopussa kukaan ei oikein pärjännyt Kontiolalle viimeisissä aloituksissa ja sitä kautta HPK pääsi hyvin pyörittämään kavennusta ja tasoitusta.

Juujärven mukaan Kontiola on kuitenkin HPK:ssa uuden edessä, sillä konkari ei ole tottunut kantamaan joukkueensa henkisen johtajan taakkaa selässään. HPK:ssa Kontiolan täytyy kuitenkin huolehtia yhdessä 38-vuotiaan Ville Koistisen kanssa koko joukkueen suorituksista.

– Hänen pitää olla se viimeinen perälauta kopissa, joka varmistaa, että jätkät ovat oikeasti valmiita taistelemaan ja laittavat itsensä likoon viimeiseen asti ensimmäisestä vaihdosta alkaen. Se ei riitä, että hänellä on hyvä fiilis ja hän pelaa hyvin, sillä hänen on huolehdittava myös muista jätkistä kopissa. Hänellä on varmasti opittavaa siinä vielä yhdessä Koistisen kanssa, Juujärvi tuumii.

Lue myös:

SM-liigaseurojen tilanne on synkempi kuin luultiin – tappiot voivat nousta miljooniin, pelaajien lomauttaminen loisi "katastrofaalisen tilanteen"

Kärpille kauden avaustappio, Lukko nousi sarjakärkeen – näin pelattiin SM-liigassa

Oulun Kärpissä koronatartunta – koko joukkueen toiminta keskeytetään karanteenin ajaksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat