Annemari Kiekara keskeytti MM-puolimaratonin ankaran hermokivun takia, Jepchirchir vei mestaruuden

Annemari Kiekaralla oli vasemman takareiden kanssa ongelmia jo aiemmin syksyllä.

Annemari Kiekaran MM-puolimaraton päättyi pettymykseen. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

Annemari Kiekaran urakka puolimaratonin MM-kisoissa Puolan Gdyniassa jäi kesken vasempaan jalkaan kisan aattopäivänä tulleen ankaran hermokivun takia. Kilpailun voitti Kenian Peres Jepchirchir naisten kilpailujen ME-ajalla 1.05.16.

Viiden kilometrin kohdalla Kiekara oli 87:s kaksi minuuttia ja 19 sekuntia kärjestä jääneenä. Kymmenen kilometrin väliaikaa Kiekaralle ei enää kirjattu, sillä hän oli lopettanut taivaltamisen. Kiekaran ennätys puolimaratonilla on 1.09.58.

– Se tuli perjantaina matkustamisen jälkeen. Kipu iski läpi pakaran. Söin kipulääkettä ja kävin fysioterapeutilla. Kaikki tehtiin mitä voitiin ja lähdin kilpailuun, mutta jalka ei vaan antanut mennä, reilun viiden kilometrin juoksun jälkeen keskeyttänyt Kiekara harmitteli SUL:n tiedotteessa.

Kiekaralla oli vasemman takareiden kanssa ongelmia jo aiemmin syksyllä Kurikan SM-maastoissa, jossa hän jätti kilpailun kesken. Sittemmin hän voitti Helsingissä 5 kilometrin katujuoksun ja Vantaalla puolimaratonin Suomen mestaruuden.

– Nyt keskiviikkona ja torstaina tuntui lenkillä todella hyvältä. Oli sellainen tunne, että olin palautunut edellisistä kisoista. Sitten vaan kipu isku ja kun se tuli, se löi lantionkin ihan jumiin. Puolellatoista jalalla sitä ei vaan voi mennä, Kiekara harmitteli.

– Jalka tutkittiin SM-maastojen jälkeen, eikä magneettikuvissa ollut mitään uutta. Luulen, että ne Ruotsi-ottelun ratajuoksut, jotka tulivat vähän yllättäen, vaikuttivat jonkun verran. Harmittaa, kun täällä oli niin upeat järjestelyt ja hyvä reitti.

Kiekaran suunnitelmissa oli jatkaa kilpailukautta MM-puolimaratonin jälkeen Valencian maratonilla joulukuussa. Se on juoksijan mukaansa edelleen mahdollista, jos hermovaiva saadaan ajoissa talttumaan.

– Nyt täytyy tehdä vain kevyttä juoksua ja katsoa lähteekö jalka toipumaan riittävän ajoissa ennen maratonia. Kuntohan tässä ei ole mihinkään hävinnyt, Kiekara muistuttaa.

Tiukka kiritaistelu

Kolmen naisen kiritaistelun päätteeksi hopean otti Saksan Melat Yisak Kejeta (1.05.18) ennen Etiopian Yalemzerf Yehualawia (1.05.19). Mestaruus oli Jepchirchirille uran toinen. Edellisen kerran hän juhli vuonna 2016 Cardiffissa.

Ababel Yeshaneh kolaroi Joyciline Jepkosgein kanssa muutama kilometri ennen loppua, kaatui ja jäi viidenneksi ajalla 1.05.41.

Puolimaratonin MM-kisat piti alkuperäisen suunnitelman mukaan kisata jo maaliskuussa, mutta koronaviruspandemia siirsi kisat.

19-vuotias Jacob Kiplimo juoksi maailmanmestariksi

Ugandan Jacob Kiplimo voitti Gdyniassa miesten puolimaratonin maailmanmestaruuden. Kiplimo juoksi matkan vasta toista kertaa urallaan, mutta nappasi kilpailun ykköstilan kisaennätyksellä 58.49.

Kiplimo, 19, saavutti viime vuonna maastojuoksun MM-kisoissa hopeamitalin. Nuorten MM-kisoissa hän otti 10 000 metrillä hopeaa 2019 ja pronssia 2016.

Kauden kenialainen tilastokärki Kibiwott Kandie jäi kärkiajastaan 16 sekuntia ja sijoittui Gdynian MM-kilpailussa toiseksi ajalla 58.54. Amedework Walelegn vei pronssin Etiopiaan ajalla 59.08.

Juoksun ugandalainen voittajasuosikki Joshua Cheptegei jätettiin kilpailussa neljänneksi ajalla 59.21. Cheptegei on juossut tänä vuonna 5 000 ja 10 000 metrin sekä 5 kilometrin katujuoksun maailmanennätykset, mutta Gdyniassa voimat loppuivat kesken.

Ranskan Morhad Amdouni oli parhaana eurooppalaisena kahdeksas, ja Ruotsin David Nilsson parhaana pohjoismaalaisena 37:s.

Lue myös: