Suora

  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

SM-liiga on tutkinut älykiekon tuomia mahdollisuuksia tartuntojen ehkäisemiseksi – Kärppien tilanteeseen on varauduttu: "Näiden kanssa eletään"

SM-liiga on tutkinut erilaisia vaihtoehtoja pelaajien tartuntojen ehkäisemiseksi. Liiga tekee yhteistyötä myös muiden maiden kanssa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jääkiekko, kuvituskuva
Hiltusen mukaan seuroissa toimivia henkilöitä testataan matalalla kynnyksellä. Tomi Hänninen

Jääkiekon SM-liigassa tähän mennessä ilmi tulleet ottelusiirrot koronaviruksen vuoksi eivät toistaiseksi aiheuta sarjalle sen suurempia ongelmia kauden pelaamisen suhteen.

Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos useampi joukkue joutuu karanteeniin ja ottelusiirtoihin joudutaan turvautumaan nykyistä enemmän.

– Silloin tulee haasteita. Tällä hetkellä olemme suunnitelmassa, mihin olemme osanneet varautua. Näitä tulee ja näiden kanssa eletään. Seurojen kanssa olemme siitä sopineet, että voimme tarvittaessa pelata enemmän pelejä tiuhempaan tahtiin, jos tulee pakottava tarve koronan takia, SM-liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoo Yle Urheilulle.

Eri maissa on lähdetty keksimään uusia innovaatioita pelaajien turvallisuuden varmistamiseksi. Esimerkiksi perjantaina Sveitsin jääkiekkoliiga NLA:ssa ZSC Lionsin ja SC Bernin välisessä ottelussa kokeiltiin vaihtopenkeille sijoitettuja pleksejä, joiden tarkoituksena oli erottaa pelaajat toisistaan.

Heikki Hiltusen mukaan myös SM-liigassa on tutkittu erilaisia turvallisuutta lisääviä vaihtoehtoja, esimerkiksi älykiekon tuomia mahdollisuuksia. Älykiekko-teknologian avulla liiga voisi mahdollisesti varmistaa, ketkä pelaajat ovat olleet ottelun aikana tekemisissä toistensa kanssa, ja kuinka kauan.

– Niistä näkee, onko altistumistilanteita päässyt syntymään tai voidaanko suoraan poissulkea altistumistilanteita, Hiltunen kertoo vireillä olevasta projektista.

Liiga tutkii Hiltusen mukaan myös maskimahdollisuuksia.

– Toki tutkimme myös maskeja: minkälaisia mahdollisia maskeja on tulossa, ehkä kokopleksejä kypäriin. Muut varusteet ovat aika pitkällä, mutta kasvomaskeja ei ole tällä hetkellä käytössä. Mutta se on yksi asia, mihin liiga on tutustunut, Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan kotimaan liiga tekee yhteistyötä myös muiden maiden organisaatioiden kanssa ja selvittää esille tulevia vaihtoehtoja, joilla voitaisiin lisätä otteluturvallisuutta ja estää vastustajajoukkueen altistuminen ottelun aikana.

Oulun Kärppien tapauksessa koronatartunnan saanut henkilö oli jäänyt jo keskiviikkona pois joukkueen toiminnasta flunssaoireiden vuoksi. Kärpät pelasi vielä perjantaina KalPan vieraana, mutta asiantuntijoiden mukaan KalPan osalta altistumista ei kuitenkaan tapahtunut, ja joukkue saa jatkaa toimintaansa normaalisti.

– Ymmärtääkseni Kärpät menee nyt alkuviikosta käymään koko joukkue testeissä, kunhan tulee tietty määrä päiviä kuluneeksi siitä sairastumisesta, että on järkevää käydä testeissä, Hiltunen sanoo.

Kärpät STT Lehtikuva 17.10.2020
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri asetti Kärpät 24. lokakuuta saakka kestävään karanteeniin. Jussi Nukari / STT Lehtikuva

Herkkä tilanne

Liigaseurat ovat Hiltusen mukaan antaneet pelaajille omia ohjeita, jotta korona ei pääsisi joukkueen keskuuteen. Nykyisessä tautitilanteessa täysin aukottoman suunnitelman tekeminen on kuitenkin lähes mahdotonta.

Tämän vuoksi liigaseuroissa toimivia henkilöitä testataan matalalla kynnyksellä. Harjoituksista on myös jäätävä pois, jos on pienikin epäily oireista.

– Tämä on herkkä tilanne. Me, pelaajat ja toimihenkilöt tekevät kaikkensa sen eteen, että riskit olisivat mahdollisimman pienet. Kun virusta on paljon liikenteessä, niin ihan aukottomasti sitä ei saa.

Liigaseurat ovat taloudellisesti vaikeassa tilanteessa, sillä yleisömäärät ovat jääneet monella paikkakunnalla vaisuiksi. Liigaseurojen toimitusjohtajat kertoivat jo tällä viikolla Yle Urheilulle taloudellisten tappioiden kasvavan raskaiksi.

Toimitusjohtajien mukaan tällä hetkellä puhutaan sadoista tuhansista, joidenkin kohdalla jopa miljoonaluokan tappioista.

"Aistin hyvää henkeä"

Hiltunen kertoi aiemmin Yle Urheilulle, ettei liiga mahdollisesti aio rangaista seuraa, joka joutuisi jättämään kauden kesken taloudellisten syiden vuoksi. Jos asia hyväksytään osakaskokouksessa, seura voisi kuitenkin osallistua liigaan jälleen seuraavalla kaudella.

Onko oikeasti vaaraa, että tällaisia kohtaloita nähdään tämän talven aikana?

– Kyllä se on mahdollista. Aistin, että koko jääkiekkoyhteisöllä on vahva tahtotila onnistua tässäkin kaudessa ja kaikki ovat valmiita olemaan mukana talkoissa. Olen luottavainen, että jos tällainen tilanne tulee, seuroissa ollaan valmiita tekemään töitä sen eteen, että kausi viedään läpi, Hiltunen sanoo.

Hiltunen tiedostaa, että nykyinen tilanne rajoituksineen on kaikille rankka. Hän kuitenkin uskoo, että liigaseurat selviävät tilanteesta.

– Aistin hyvää henkeä siellä ja uskon, että seuroilla on vaikeita paikkoja on, mutta niistä selvitään neuvotteluilla ja löydetään hyviä ratkaisuja, kuten keväällä. Tämä on kaikille paras vaihtoehto verrattuna siihen, että rupeaisi seuroja kaatumaan kesken kaiken.

Lue myös:

SM-liigaseurojen tilanne on synkempi kuin luultiin – tappiot voivat nousta miljooniin, pelaajien lomauttaminen loisi "katastrofaalisen tilanteen"

Oulun Kärpissä koronatartunta – koko joukkueen toiminta keskeytetään karanteenin ajaksi

Kärppien karanteeni uusin takaisku jääkiekon liigakaudelle – miten paljon peruutuksia tai siirtoja Liiga vielä kestää?

Asiantuntijan luisteluvauhdillaan yllättänyt Petri Kontiola ei halua selitellä HPK:n vaisua alkukautta karanteenilla: "Jätetään jonnekin muualle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat