Hyppää sisältöön

Tuleeko Kansallisen liigan ensi kauden joukkueista yli puolet pääkaupunkiseudulta? HPS varmisti Ykkösen voiton: "Uskon, että pystymme taistelemaan liigassa aika hyvin muita joukkueita vastaan"

Helsingin Palloseura varmisti Ykkösen voiton kaksi kierrosta ennen sarjan päätöstä.

Kansallisessa liigassa kuusi joukkuetta kymmenestä voi tulla ensi kaudella pääkaupunkiseudulta. Kuva: Tomi Hänninen

Jalkapallon Kansallinen liiga saattaa olla ensi kaudella erikoisessa tilanteessa. Suurin osa sarjan joukkueista voi nimittäin tulla pääkaupunkiseudulta.

Helsingin Palloseura haki lauantaina kolmanneksi viimeisellä kierroksella 3–0-voiton Pallokerho Keski-Uusimaasta ja varmisti täten Ykkösen voiton ylivoimaisella esityksellä.

HPS on hävinnyt kauden 15 ottelustaan vain yhden. Kaksi kierrosta ennen päätöstä se johtaa sarjaa kymmenen pisteen erolla oululaiseen ONS:iin. HPS on tehnyt tällä kaudella 62 maalia ja päästänyt omiin vain seitsemän osumaa.

– Naisten ykkösen voittaminen oli tavoitteemme. Halusimme olla sarjan paras joukkue. Tiesimme, että tulemme sitä olemaan, mutta totta kai se täytyy osoittaa kilpailullisesti. En ihan uskonut, että näin ylivoimaisesti johtaisimme sarjaa tässä vaiheessa kautta, Toni Anttila kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Anttila huomauttaa, että sarjassa on pelattava vielä kaksi ottelua ennen lopullista sijoitusten varmistumista. Tällöin 85 prosenttia otteluista on pelattu ja sarjasijoitukset voidaan jakaa.

Anttila uskoo, että Paloheinässä täytetään liigalisenssin vaatimukset.

– Käsitykseni mukaan ensisijaisesti haluamme pelata Kansallista liigaa omalla kotikentällä. Käsitykseni mukaan sinne on tehty ja ollaan tekemässä sellaisia parannuksia, että siellä voidaan liigaa pelata.

HPS ei ole aiemmin pelannut naisten pääsarjassa. Ensimmäinen tyttöjoukkue aloitti toimintansa 1983, mutta voimakkaammin se alkoi panostaa tyttöjalkapalloon 2010-luvulla. Naisten edustusjoukkue on pelannut Ykköstä kaudesta 2017.

Mikäli kaikki nykyiset joukkueet eli TiPS, HJK, Honka, PK-35 Helsinki ja PK-35 Vantaa jatkavat sarjassa, tulee Kansallisessa liigassa kuusi joukkuetta kymmenestä pääkaupunkiseudulta.

Huimia eroja

Tasoerot naisten Ykkösessä ovat paikoitellen olleet hurjia. HPS murskasi osan vastustajiin jopa kaksinumeroisin lukemin.

– Sanoisin, että sarjan voisi jakaa neljään osaan. Muutama joukkue pystyy kärkipäässä taistelemaan, keskikastissa on kahdenlaisia joukkueita ja sitten häntäpäässä on joukkueita, jotka eivät ehkä ihan naisten ykkösen vaatimustasoon pääse.

– Meillä ei ole kovia matseja ollut tänä vuonna kuin ihan muutama.

Kansallisessa liigassa murskavoittoja tuskin ensi kaudella nähdään. Anttilan mukaan ensi kaudella joukkue pyrkii ammattimaistamaan arkeaan ja toimintaympäristöään entisestään. Projekti liiganousua varten on kuitenkin aloitettu jo ennen tätä kautta.

– Uskon, että pystymme Kansallisessa liigassa aika hyvin taistelemaan muita joukkueita vastaan. Meidän täytyy ottaa vielä yksi askel eteenpäin ammattimaisempaan arkeen, jotta pystymme tarjoamaan pelaajille ympäristön, jossa he voivat kehittyä ja kilpailla valtakunnallisesti.

Anttila itse jatkaa päävalmentajan roolissa. Joukkueella on ensi kaudeksi sopimus kolmen pelaajan kanssa.

– Toivottavasti saamme rungon pidettyä suhteellisen hyvin, mutta varmasti jonkinlaisia muutoksia tehdään. Näen, että runko on sellainen, jolla pystytään pelaamaan Kansallisessa liigassa.

Kansallisen liigan mestari ja mitalijoukkueet ovat vielä auki, mutta jännitettävää riittää myös sarjan häntäpäässä. Teoriassa PK-35 Vantaa voisi päätyä vielä viimeistä edelliselle sijalla, jos se jäisi kauden lopuissa peleissä pisteittä ja JyPK ja Ilves rynnisivät ohi. Lauantaina PK-35 hävisi sarjakärki Åland Unitedille 0–2. Saarella nähtiin varsin harvalukuinen vantaalaisryhmä, jolla ei ollut varaa loukkaantumisiin, sillä vaihtopenkillä istui vain kakkosmaalivahti.

JyPK otti Ilveksestä elintärkeän 2–1-voiton Henni Rinkisen ja Henna Honkasen maaleilla ja nousi 13 pisteeseen kahdeksanneksi. TPS hävisi TiPSille 0–1 ja on viimeisenä seitsemällä pisteellä. Ilves on kuitenkin vain kolmen pisteen päässä.

Sarjajumbo putoaa suoraan Ykköseen ja toiseksi viimeinen karsii sarjapaikasta Ykkösessä toiseksi sijoittuneen joukkueen kanssa.

Lue myös: