Ida Hulkon suuri epätietoisuus urheilu-uran jatkumisesta vaihtunut podiumin tavoitteluun arvokisoissa: "Rääkkääminen on mun lempparihommaa"

Kovatasoiseen ISL-liigaan tänä vuonna päässyt Ida Hulkko on noussut nopeasti yhdeksi maamme kärkiuimareista.

TaTU Tampereen uimari Ida Hulkko harjoittelee teemalla tosissaan, muttei totisesti. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Ida Hulkko tuskin osasi odottaa keväällä 2019, että kesän 2020 jälkeen hän olisi Tokion olympialaisten A-rajan alittanut urheilija 100:n metrin rintauinnissa.

Hän oli juuri palannut Yhdysvalloista Floridan yliopistosta ensimmäisen lukukauden jälkeen: uintijoukkueen harjoittelukulttuuri ei sopinut sprintterilahjakkuudelle. Suomeen palasi kovassa peruskunnossa oleva, mutta muuten rikkinäinen urheilija.

– Oli epätietoisuutta siitä, että mistä nyt lähdetään. Oli myös häpeää siitä, että tulee ikään kuin maitojunalla takaisin eikä pystynyt olemaan siellä sitä neljää vuotta, mihin suurin osa pystyy. Epäluuloa myös siitä, että pystynkö urheilemaan, jos en pysty edes vuotta olemaan Jenkeissä, Hulkko kertaa ajatuksiaan.

“Tehdään tosissaan, muttei totisesti”

Hulkko palasi Jere Jänneksen valmennettavaksi Tampereelle. Metodit alkoivat purra: tulokset niin harjoituksissa kuin kilpailuissakin osoittivat, että urheilua huipputasolla kannatti jatkaa. Kausi 2019-2020 toi mukanaan muun muassa finaalipaikan Etelä-Korean pitkän radan MM-uintien 50:n metrin rintauinnissa ja loppukilpailupaikka irtosi aiemmin samalla matkalla myös lyhyen radan EM-kisoissa Glasgow’ssa.

Koronapandemian varjostamana kesänä 2020 Hulkko kohensi rintauinnin SE-lukemia sekä 100 metrillä että päämatkallaan 50 metrillä pitkässä altaassa. Kahden altaanmitan aika 1.06,90 alitti Tokion olympialaisten A-rajan, ja vaikka kyse ei ollut virallisesta näyttökilpailusta, tulos hyväksyttiin olympiarajan rikkomiseksi. Hulkko on nyt Matti Mattsonin lisäksi toinen suomalaisuimari, joka on varmistanut paikkansa ensi kesän kisoihin.

Hulkko sai myös tänä vuonna kutsun kovatasoiseen ISL-liigaan, jossa lajin huiput kilpailevat loka-marraskuussa koronakuplassa Budapestissa. Hulkko osallistuu kilpailuihin Team Iron -joukkueessa, johon kuuluu myös Jenna Laukkanen.

Ida Hulkko nauttii kovasta harjoittelusta valmentajansa Jere Jänneksen johdolla. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Hulkon ja Jänneksen toimivan yhteistyön lisäksi kehitystä on edesauttanut se, että Hulkko on voinut keskittyä urheilijan arkeen täysipäiväisesti. Harjoittelukertoja tulee viikkoon 14-15 kappaletta, joten aika kuluu pitkälti uima-altaalla ja kuntosalilla. Työtä tehdään kuitenkin pilke silmäkulmassa.

– Mottomme on, että tehdään tosissaan, muttei totisesti. Sen täytyy näkyä tekemisessä joka päivä, muuten minut lähetetään kotiin. Ei hyödytä, että siellä harjoituksissa vedetään niska limassa ja mutru huulilla: mitä se kehittää? Ei mitään.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Hulkko nauttisi kehonsa rääkkäämisestä kovilla harjoituksilla. Päinvastoin.

– Rääkkääminen on mun lempparihommaa. Siinä vaiheessa kun ollaan lähellä roskapönttöä ja oksennus lentää niin kyllä hymy on herkässä, Hulkko toteaa.

Tavoitteena parkintokorokesijoitus arvokisoissa

TaTU Tampereen uimari Hulkon uran seuraava askel on palkintokorokesijoitus arvokisoissa.

Tokiosta tätä hän ei vielä odota, mutta tiukassa olevaan välieräpaikkaan on mahdollisuuksia. Vaikka rintauintisprintteri on panostanut sataselle, vaatii välieräpaikkakin edelleen omien heikkouksien työstämistä.

– 100 metriä ajatellen käännökset ovat edelleen huonoja suhteutettuna maailman muuhun tasoon. Vauhdillisesti olen siellä missä pitääkin, mutta kaikki erikoistilanteet on niitä mitä ollaan kehitetty ja mitä edelleen kehitetään.

Jere Jänneksen valmennettavana oleminen tarkoittaa, että uusia ärsykkeitä etsitään aktiivisesti.

– Aina hän pohtii yöt kaikenlaista, en edes aina tiedä mitä, ja aamulla hän tulee aina uusilla ideoilla ja tekniikka-asioilla. Sitten niitä pohditaan hetki ja lopulta lyttään niistä 99 prosenttia ja otetaan se 1 prosentti mukaan, kokeillaan sitä ja katsotaan sitten päätyykö se treeniohjelmaan, Hulkko avaa yhteistyötä.

Arki täyttyy urheilusta ja opinnoista - tähtäimessä Puolustusvoimien urheilukoulu

Ammattiurheilijan arkea elävän Hulkon päiviin tuo vaihtelua syksyllä aloitetut englannin kielen opinnot Tampereen yliopistossa. Pelkästä aivojen verryttelystä ei kuitenkaan ole kyse. 21-vuotias Hulkko pitää tärkeänä pedata jo nyt huippu-urheilu-uran jälkeistä aikaa.

– Ei huippu-uinnilla Suomessa elä, valitettavasti. Toista olisi ollut siellä Jenkeissä. Siellä olisi voinut tehdä vähän enemmän sitä pätäkkää sinne taskuun, mutta kyllä nyt pitää miettiä mitä tekee 5-6-vuoden päästä kun lopetetaan se ura.

Syksyllä 2021 Hulkon suunnitelmissa on hakeutua Puolustusvoimien urheilukouluun. Hulkon isä on maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko, joten uimarilla on hyvä käsitys mihin on ryhtymässä.

– Perheen mukana olen kasvanut tosi isänmaallisesti ja koko instituutio on ollut lähellä sydäntä. Haluan oman hommani siinä hoitaa.

Ennen palvelukseen astumista vesi on ehtinyt vaihtua Kalevan uimahallissa monta kertaa ja Hulkko on esiintynyt ensimmäistä kertaa olympia-altaassa Tokiossa – kunhan koronaviruspandemia ei peru jo kertaalleen siirrettyjä kilpailuja.

– Pitää keskittyä omaan tekemiseen ja reeniin. Virus ei kuuntele mun toiveita. Pitää mennä päivä kerrallaan. Sitten kun suunnitelmat muuttuvat, pitää elää sen mukaan.

Lue myös: