Hyppää sisältöön

Norjalais- ja ruotsalaismediat: Puheenjohtajakilpa koitui Lewisin kohtaloksi – FIS-pomojen välinen epäluottamus kasvoi liian suureksi

Saksalaistoimittajan mukaan Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri Sarah Lewis ja puheenjohtaja Gian-Franco Kasper eivät ole olleet edes puheväleissä viime aikoina.

Sarah Lewis sai potkut täydellisen luottamuspulan takia. SVT:n mukaan FIS:n valtuuston äänet jakautuivat 15–1. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) pääsihteeri Sarah Lewis, 55, sai yllättäen potkut reilu viikko sitten täydellisen luottamuspulan takia. Lewisin potkuista on liikkunut tämän jälkeen kovia väitteitä, mutta FIS:n hallituksen jäsenet sekä Lewis itse ovat vaienneet aiheesta täysin.

Norjalaislehti Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) ja ruotsalaismediat ovat selvittäneet viime päivinä syytä sille, miksi 26 vuotta FIS:n palveluksessa ollut ja vuodesta 2000 pääsihteerinä toiminut entinen brittialpinisti joutui jättämään pestinsä.

Lewis kertoi Dagbladetille, ettei hän voi kommentoida asiaa, kunnes eron lailliset puolet on saatu ratkaistua. Lehti ei saanut selvyyttä asiaan myöskään FIS:n norjalaisedustajalta. Yhtä vaitonaisia Lewis ja FIS:n hallituksen jäsenet olivat, kun Yle Urheilu tavoitteli heitä kommentoimaan Lewisin erottamista.

Dagbladetin haastattelemien hiihdon asiantuntijoiden mukaan liiton sisällä on ollut erimielisyyksiä ja kitkaa usean vuoden ajan etenkin FIS:n puheenjohtajan Gian-Franco Kasperin ja Lewisin välillä. Lewis on ollut Kasperin lähin kollega, mutta kaksikon suhde on ollut kaikkea muuta lämmin.

Kasper on ollut liiton puheenjohtaja vuodesta 1998 lähtien, mutta hän on ilmoittanut astuvansa nyt sivuun tehtävästään. Seuraajan valintaa on jouduttu lykkäämään jo kahdesti koronaviruspandemian takia, mutta nyt sen pitäisi tapahtua seuraavassa kokouksessa kesäkuussa 2021.

Muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n (siirryt toiseen palveluun) ja ruotsalaislehti Expressenin (siirryt toiseen palveluun)mukaan suurin syy Lewisin erottamiselle on nimenomaan puheenjohtajakilvassa ja samanlaista viestiä on kerrottu myös Yle Urheilulle. Yle Urheilun lähteen mukaan useat FIS:n jäsenet ovat olleet tyytymättömiä Lewisin toimintaan viime vuosina. Lewisin on sanottu matkustaneen FIS:n piikkiin ympäri maailmaa saadakseen ääniä, joilla hänet voitaisiin valita seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Dagbladetin haastattelema TV2:n hiihtoasiantuntija Petter Skinstad sanoi kuulleensa, että tilanne on kärjistynyt viime vuosina.

– Mitä olen kuullut, niin Lewis on alisuoriutunut ja ymmärtänyt väärin roolinsa ajan mittaan. Huonosti käsiteltyjä tapauksia toinen toisensa perään ja se, että hän käytti paljon aikaa oman puheenjohtajuusehdokkuuteen taisi olla viimeisin pisara, Skinstad sanoi.

Saksalainen toimittaja Jens Weinreich, joka on tutkinut urheilun korruptiota ja rikoksia viimeisen 25 vuoden ajan twiittasi tapauksesta tuoreeltaan:

– Gian-Franco Kasper ja Sarah Lewis tuskin puhuvat toisilleen. Epäluottamus ja viha on kasvanut heidän välillään usean vuoden ajan. Kasperin piti estää Lewisin pääsy puheenjohtajaksi, koska Lewisin työsuoritukset ovat menneet huonompaan suuntaan.

Puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut Sveitsin hiihtoliiton puheenjohtaja Urs Lehmann sekä ruotsalais-brittiläinen liikemies Johan Eliasch. FIS:n ruotsalainen varapuheenjohtaja Mats Årjes on ilmoittanut olevansa kiinnostunut tehtävästä, mutta ei ole virallisesti lähtenyt kisaan mukaan.

Lue myös: