Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Elävä arkisto esittää

Porin kiekkolähettiläs Jesperi Kotkaniemi ei halunnut jättää erityistä tilannetta käyttämättä – kehitysjohtaja: "Tämä on kaikki voittavat -tilanne"

Jesperi Kotkaniemen merkitys Porin Ässille, sen organisaatiolle ja junioripelaajille, on seuran kehitysjohtajan mukaan varsin suuri.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jesperi Kotkaniemi
Jesperi Kotkaniemi oli vuonna 2018 NHL:n ensimmäisen kierroksen kolmas varaus. Hän siirtyi Montreal Canadiensiin heti seuraavaksi kaudeksi.Getty Images

Porin Ässät sai viime viikolla hyviä uutisia, kun keskushyökkääjä Jesperi Kotkaniemen paluu patapaitaan varmistui. 20-vuotias NHL:n suurlupaus on Ässien oma kasvatti, joka on pelannut kaudesta 2018–19 lähtien Montreal Canadiensissa.

Ässien kehitysjohtajan Tommi Kerttulan mukaan seura kyseli kesän aikana porilaisten huippukiekkoilijoiden kiinnostusta pelata joukkueessa, jos NHL siirtyy jostain syystä eteenpäin. Tällä hetkellä NHL:n pitäisi alkaa vuodenvaihteessa, mutta asiaa ei ole vielä päätetty lopullisesti.

– Koko ajan tiedetty, että tässä prosessissa mennään NHL:n ja pelaajan aikataulujen mukaan eteenpäin. Kun Jesperin harjoitusohjelma oli siinä pisteessä, että hänen olisi hyvä liittyä joukkueen mukaan ja NHL:n kauden aloitus siirtyi joulukuulta tammikuulle, asiat etenivät aika äkkiä, Kerttula kertoi Ässien järjestämässä virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa.

Kotkaniemi ei paljastanut, kummalta aloite sopimukseen tuli. Hänen mukaansa asiaa ruvettiin miettimään yhdessä.

– Kun on tällainen "spessutilanne", niin en halua jättää sitä sivuuttamatta. Ässät ja Isomäessä pelaaminen on lähellä sydäntä, joten halusin tulla tänne takaisin, Kotkaniemi vakuutti.

Kaikki voittavat -tilanne

Kerttulan mukaan Kotkaniemen merkitys Ässille on suuri etenkin junioripelaajille, sillä hän on porilaisena kiekkolähettiläänä käynyt koko Ässä-polun läpi. Siinä missä Kotkaniemi aiemmin seurasi esikuviaan Isomäen jäällä, on hän nyt itse siinä asemassa, että hänen ottamuksiaan seurataan tarkalla silmällä.

– Hän on faneille, yhteistyökumppaneille ja organisaatiolle iso asia. Hän on hyvä pelaaja ja vahvistaa joukkuetta, mutta hänestä on yhtiölle taloudellista merkitystä. Tämä on iso juttu koko liigaa, mutta myös Montrealia ja Jesperiä ajatellen. Tämä on kaikki voittavat -tilanne.

Kotkaniemi on pelannut NHL:ssä 115 runkosarjan ottelua ja viimeistellyt niissä tehot 17+25=42. Tämän syksyn pudotuspeleissä hän teki 10 ottelussa 4 maalia. NHL-leirien alkuun asti lainasopimuksella kasvattajaseurassaan pelaava Kotkaniemi on paluustaan innoissaan.

– Ilman näitä erikoisjärjestelyitä tai -tilannetta tätä ei olisi pystytty järjestämään. Pääsen nyt pienen treenijakson jälkeen porukkaan mukaan. Ässillä lähtenyt kausi hyvin käyntiin, joten kiva hypätä tuollaiseen junaan mukaan, Kotkaniemi sanoi.

Ässät on tällä hetkellä liigassa toisella sijalla. Se on voittanut seitsemästä ottelusta kolme varsinaisella peliajalla ja yhden voittolaukauksilla, hävinnyt kaksi jatkoajalla ja yhden varsinaisella peliajalla.

Samalla viivalla muiden kanssa

Siitä Ässät-joukkueesta, jossa Kotkaniemi edellisen kerran pelasi, on mukana enää neljä samaa pelaajaa: Juuso Walli, Teemu Vuorisalo, Niklas Appelgren ja Jouka Juhola. Kotkaniemi ehti kuitenkin kesän aikana käydä harjoittelemassa joukkueen mukana muutaman viikon, joten pukukoppiin oli helppo mennä.

Jesperi Kotkaniemi
Jesperi Kotkaniemi pelasi SM-liigaa edellisen kerran runsaat kaksi vuotta sitten. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kahden vuoden aikana Kotkaniemi on saanut lihasta luiden päälle noin 15 kilon verran. Pelikokemusta on tarttunut niin NHL:stä kuin AHL:stä ja samalla taskuun on tarttunut elämänkokemusta. Kuitenkin paluu Ässien koppiin palautti hänet ajassa taaksepäin.

– Kun palasin koppiin, niin tuntui, että olisin se sama juniori, joka silloin pääsi palaamaan. Tuntuu, että minulla on vielä aika paljon opittavaa. Olen vasta 20-vuotias, joten toivottavasti minulla on vielä paljon lätkää edessä ja paljon opittavaa, hän sanoi ja vakuutti NHL-statuksestaan huolimatta olevansa muiden pelaajien kanssa samalla viivalla.

– Ehdottomasti! Eiköhän tämä ole joukkuelaji. Mennään joukkue edellä. Se määrittää homman, miten joukkue suoriutuu.

Kotkaniemi ei usko, että hänellä olisi vaikeuksia sopeutua liigaan. Jääkiekkoilijan maailma pyörii samanlaisten asioiden ympärillä, pelaa hän missä maassa tai liigassa tahansa. Kotkaniemi ei myöskään usko, että hänellä olisi suuria henkisiä paineita, vaikka häneltä odotetaan kaukalossa paljon.

– En ole mikään jännittäjä tai stressaaja. Menen päivän kerrallaan, nautin ja hengaan jätkien kanssa kopissa. Se on se lajin suola.

Saadaanko Armiakin mukaan?

Viimeiset viisi viikkoa Kotkaniemi on harjoitellut kovaa jääkiekkovalmentaja Raimo Summasen ja pikaluisteluvalmentaja Janne Hännisen johdolla.

– Siellä on yritetty takoa voimaa koneeseen. Salilla on vietetty aikaa ja luistelua parantaa siinä samalla. Päätähtäimenä on ollut siirtää kaikki salilla tehty jäätoimintaan, Kotkaniemi selvensi.

Koska Jesperi Kotkaniemi nähdään liigajäillä tositoimissa, se on vielä kysymysmerkki. Hän itse haluaisi muutaman harjoituksen ensin alle. Kotkaniemeä ei myöskään haittaisi se, että hänen seurakaverinsa Montrealista, toinen porilainen kiekkolähettiläs Joel Armia, tulisi myös Ässiä vahvistamaan.

Kotkaniemi on pelannut Armian kanssa padelia kesän aikana, ainakin silloin kun tämä on saatu mökiltä kiinni.

– Hän on siellä aika useasti ja luuri on varmaan siellä meren pohjassa. Jos “Joppe” saadaan sieltä mökiltä kiinni, niin toivotaan, hän sanoi.

Tommi Kerttulan mukaan Armian taustajoukkueiden kanssa on keskusteltu ja molemmin puolin tiedetään, mikä tilanne on.

– Olemme aikaisemminkin sanoneet, että katsomme suopein silmin oma kasvatteja, jos voimme auttaa heitä ja he pystyvät auttamaan meitä tässä tilanteessa, Kerttula totesi.

Lue myös:

NHL-suurlupaus Jesperi Kotkaniemi vahvistaa Porin Ässiä toistaiseksi voimassa olevalla lainasopimuksella

Montreal Canadiens vahvistaa – Jesperi Kotkaniemi lähellä komennusta Ässiin

Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Jesperi Kotkaniemelle? Nuori porilainen nousi farmista joukkueensa ykköshyökkääjäksi!

Montreal-valmentaja: Kotkaniemi toipuu Suomessa vammastaan, takapakeilta vältytty

Canadiens siirsi Kotkaniemen AHL:ään: "Haluamme hänen löytävän peliään ja luottamusta itseensä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat