KalPassa ei pitänyt olla koronavirukselle altistuneita – asiantuntijoiden kanta muuttui Kärppien uuden tartunnan jälkeen

KalPassa odotetaan vielä loppuja Kärppien testituloksia ennen kuin harjoittelu jatkuu muiden kuin koronavirukselle altistuneiden kesken.

Jääkiekon miesten SM-liiga
KalPa
KalPa voitti vielä perjantain Kärpät-ottelun jälkeen lauantaina HPK:n 5-1.All Over Press/Tomi Jokela

Maanantaina SM-liigasta kuultiin jälleen koronauutisia, kun Kärpät tiedotti maanantaina toisen joukkueen jäsenensä koronavirustartunnasta. Kyseinen joukkueen jäsen oli mukana perjantain ottelussa KalPaa vastaan. Ensimmäinen tartunnan saanut Kärppien jäsen ei ollut mukana perjantain ottelussa. Kärpät asetettiin heti perjantain ottelun jälkeen karanteeniin.

Maanantaina tietoon tulleen tartunnan jälkeen 13 KalPan pelaajaa on asetettu karanteeniin. Sekä KalPan että Kärppien karanteeni päättyy ensi viikon tiistaina.

KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman kertoo, että hänen tietojensa mukaan KalPan pelaajilla ei ole havaittu koronavirusoireita perjantain ottelun jäljiltä.

– Meillä on ollut koko syksy ohjeena, että pienten oireidenkin takia pelaajat käyvät aina testeissä. Olemme ottaneet syksyn aikana lähes sata testiä. Kaikki ovat olleet negatiivisia, Saksman kertoo Yle Urheilulle.

KalPan joukkueen jäsenet tarkkailevat oloaan Saksmanin mukaan jatkossakin tarkasti. Pelaajat menevät testiin, jos on pieniäkin oireita. Perjantaina altistuneet pelaajat testataan Saksmanin mukaan sitten, kun on kulunut riittävästi aikaa altistumisesta.

Perjantaina Kärpät tiedotti, että SM-liiga oli konsultoinut Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä KalPan mahdollisen altistumisen osalta. Tiedotteessa kerrottiin, että asiantuntijoiden mukaan altistumista ei ollut tapahtunut. KalPa sai siis jatkaa toimintaansa normaalisti ja pelasi heti seuraavana päivänä HPK:ta vastaan.

Miten tässä kävi nyt näin, että tuli altistumisia ja pelasitte lauantaina HPK:ta vastaan?

– Ei ollut meidän päätös, olemmeko altistuneita vai emme. Asian päätti kaupungin tartuntatautilääkäri, joka on toimeenpaneva viranomainen. Perjantai-iltana oli Kärpissä yksi tapaus. Hän ei ollut Kuopiossa mukana. Sen takia infektiolääkärit totesivat, että altistumista ei ole tapahtunut, Saksman avaa Yle Urheilulle.

– Nyt tuli ilmi toinen tapaus ja tämä henkilö oli mukana Kuopiossa. Nyt infektiolääkärit totesivat, että altistuminen on tapahtunut 13 pelaajan osalta.

SM-liiga selvitti 13 KalPa-pelaajan altistumisen älykiekkojärjestelmästä saatavan datan avulla. Järjestelmästä saatiin selville pelaajien liikkeet ottelun aikana.

Kuinka luottavaisia ollaan siitä, että älykiekolla pystytään rajaamaan altistumiset?

– Luotan Suomessa terveydenhuoltoviranomaisiin. Heidän vastuulla on tehdä näissä asioissa päätökset. Minulla itselläni on niin lyhyet lääketieteen opinnot, että en osaa itse sanoa, mikä on oikein ja väärin. Luotan täysin, että Suomessa on ammattitaitoinen terveydenhoitohenkilöstö. He osaavat sitten sanoa, mikä on missäkin kohdin tarpeellista, Saksman vastaa.

Saksman ei lähde tarkentamaan, miten älykiekkojärjestelmän avulla tutkitaan altistumistilanteita, mikä on riittävä etäisyys altistumiselle ja kuinka kauan altistuneen pelaajan on täytynyt olla lähietäisyydellä koronavirukseen sairastuneeseen pelaajaan.

– Tiedän, mihin päätökset perustuvat. Mutta pitää kunnioittaa yksityisyyden suojaa. Jos asiaa avataan hirveän paljon, joko sairastunut tai altistunut pelaajaa pystytään tunnistamaan. Se ei ole korrektia tietosuojan takia, Saksman avaa.

KalPa
Lauantaina HPK:n voittaneesta KalPasta on nyt 13 pelaajaa karanteenissa.All Over Press/Tomi Jokela

KalPan toimintaa ei keskeytetä nyt kokonaan, mutta joukkueen pelaajamäärä ei riitä otteluiden pelaamiseen. KalPan tämän viikon pelit KooKoota, SaiPaa ja Kärppiä vastaan siirretään myöhempään ajankohtaan.

Saksmanin mukaan KalPassa oli henkisesti valmistauduttu siihen, että koronaviruspandemian takia tulee ottelusiirtoja. Hän uskoo, että siirretyille peleille löytyy vielä uudet pelipäivät.

Tiistaina koko KalPan joukkue pitää varotoimenpiteenä huilipäivän harjoituksista.

– Huominen otetaan myös varopäivänä, jotta kaikki Kärppien koronatestitulokset ehtivät valmistua. Sitten selviää, onko muita tapauksia, Saksman avaa tulevia päiviä.

– Jos tämän päivän tartunta jää ainoaksi, muiden altistuneiden kanssa tehdään jonkinlaista harjoittelua. Urheilijoiden on pidettävä kunnostaan huolta. Karanteenissa olevat pelaajat pystyvät harjoittelemaan omatoimisesti, kunhan välttelevät henkilökontakteja.

Miten näitte sellaisen vaihtoehdon, että KalPan joukkue olisi täytetty A-junioreilla ja sitten yritetty pelata tämän viikon pelit?

– Jos olisi puhuttu muutamasta poissaolijasta, olisi pystytty varmasti jatkamaan pelitoimintaa, Saksman toteaa.

– Mutta nyt oli 13 altistunutta pelaajaa. Kun kokoonpanossa on yhteensä 21 pelaajaa, olisi jäänyt jäljelle jäänyt kahdeksan pelaajaa. Ei olisi ollut Liiga-tuotteelle tarkoituksenmukaista, jos olisi tullut näin paljon korvaajia, Saksman sanoo.

KalPan lauantain ottelun vastustajasta HPK:sta kerrottiin Yle Urheilulle, että KalPan pelaajien altistumiset eivät ainakaan toistaiseksi vaikuta HPK:n toimintaan. HPK oli konsultoinut infektiolääkäreitä ja on saanut luvan jatkaa toimintaansa normaaliin tapaan.

Lue lisää:

Kärppien liigajoukkueessa toinenkin koronavirustartunta – 13 KalPan pelaajaa altistunut

SM-liiga on tutkinut älykiekon tuomia mahdollisuuksia tartuntojen ehkäisemiseksi – Kärppien tilanteeseen on varauduttu: "Näiden kanssa eletään"

Kärpät odottaa testituloksia – "Kaikkia ei ole vielä testattu"

MTV: Kärppien liigajoukkueessa oireilevia henkilöitä – päävalmentaja Manner valotti testaussuunnitelmaa

Kärppien karanteeni uusin takaisku jääkiekon liigakaudelle – miten paljon peruutuksia tai siirtoja Liiga vielä kestää?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat