Seitsemältä Ilveksen pelaajalta voi päättyä sopimus kesken Veikkausliiga-kauden – pelaajayhdistys ihmettelee yhtä seurapomon perustelua

Ilveksen toimitusjohtajan mukaan sopimuksia ei ole tehty kauden loppuun asti, koska pelaaja ei halua, seura ei halua tai kumpikin osapuoli on ottanut tilanteeseen aikalisän.

Veikkausliiga
Ilves Veikkausliiga
Ilves juhli viime viikolla voittoa HIFK:sta.AOP/Matti Raivio

Jalkapallon Veikkausliigassa on loppukaudesta edessä mielenkiintoinen tilanne. Normaalisti pelaajien sopimukset on tehty lokakuun loppuun asti. Nyt kuitenkin koronaviruspandemian aiheuttaman viivästyksen takia kausi venyy marraskuun lopulle. Kaikilla pelaajilla ei ole vielä sopimusta kauden loppuun saakka. Asiasta kertoi sunnuntaina Aamulehti, joka avasi Ilveksen tilannetta. (siirryt toiseen palveluun)

Ilveksen toimitusjohtaja Tomi Erola kertoi Aamulehdessä, että osalla joukkueen pelaajista sopimus loppuu lokakuun loppuun, ja on mahdollista, etteivät he pelaa enää marraskuussa jatkosarjan otteluita.

Erola kertoi Yle Urheilulle maanantaina, että kyse on 4–7 pelaajasta.

– Määräaikaiset sopimukset loppuvat aina tiettynä päivänä. Sitten sopimuksia puntaroidaan tapauskohtaisesti pelaajien kanssa. Ei ole mitään yksiselitteistä syytä, miksi ei ole tehty sopimusta (kauden loppuun asti). Voi olla, että pelaaja ei halua, seura ei halua tai molemmat haluavat ottaa aikalisän ja katsoa, missä mennään, Erola toteaa.

Erola ei lähde erittelemään tarkasti, kuinka monessa tilanteessa on kyse pelaajan halusta tai sitten seuran halusta olla jatkamatta sopimusta kauden loppuun.

– Sopimukset ovat aina seuran ja pelaajan välisiä, Erola toteaa.

Pelaajayhdistys: Seurat eivät voi poimia kirsikoita kakusta

Veikkausliiga tiedotti kesäkuun alussa, että kausi jatkuu koronaviruksen aiheuttaman viivästyksen takia marraskuun 22. päivään saakka.

Jalkapallon Pelaajayhdistykseen on kantautunut jonkin verran viestejä, että muissakin joukkueissa kuin Ilveksessä sopimuksia on loppumassa ennen kauden päättymistä. Syynä ovat olleet samat kuin Ilveksen tapauksessa: joko pelaaja ei halua jatkaa sopimusta seuran kanssa tai seura ei tahdo jatkaa pelaajan kanssa.

– Isossa osassa seuroja asia on hoidettu tyylikkäästi niin, että sopimuksia on jatkettu samoilla ehdoilla ja niistä ollaan sovittu ajoissa. Joissain seuroissa tilanne on aiheuttanut hämminkiä, Pelaajayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pekka Sihvola sanoo.

Ilves Veikkausliiga-pelissä HIFK:ta vastaan
Keltapaitainen Ilves yrittää vielä nousta mitalikamppailuun.AOP/Matti Raivio

Ilves-pomo Erolan esittämistä syistä etenkin yksi, eli seuran tahto olla jatkamatta pelaajasopimusta ihmetyttää Sihvolaa.

– Päätös pidentää Veikkausliiga-kautta on tapahtunut seurojen toimesta yhdessä Palloliiton kanssa, eikä niissä neuvotteluissa ole pelaajat olleet mukana. Tätä taustaa vasten tuntuu ihmeelliseltä, että seura voisi valita, keiden pelaajien kanssa sovitaan jatkosta ja ketkä pelaajat ovat mukana kauden loppuun asti, Sihvola toteaa.

– Seuroille annettaisiin siis mahdollisuus valita kirsikat kakusta loppukauden peleihin. Niin ei voi olla.

Ilveksen toimitusjohtaja Erola vastaa Sihvolan ihmettelyyn vertailulla muuhun liike-elämään.

– Tämä on ihan samanlaista liiketoimintaa kuin siviilielämässä vaikkapa joku rakennusprojekti. Voihan rakennusprojekti vielä jatkua ja jollain siellä loppua työsopimus, Erola toteaa.

Myös urheilulliset panokset pinnalla sopimusneuvotteluissa

Pelaajayhdistyksen mukaan pelaajasopimuksia pitäisi jatkaa samoilla ehdoilla, jos ja kun niitä jatketaan.

– Kun saatiin tietää, että Veikkausliiga-kausi tulee todennäköisesti jatkumaan marraskuun loppuun, on seuroilla ollut runsaasti aikaa sopia pelaajien kanssa sopimuksien pidentämisestä viimeisen pelin yli. Meidän kantamme on, että tämän tulisi lähtökohtaisesti koskea kaikkia pelaajia, sillä kaikkien kanssa on aikoinaan myös lähdetty kauteen, Sihvola sanoo.

– Jos yksittäisen pelaajan sopimus loppuu lokakuun lopussa, eikä hänen kanssaan ole tähän mennessä saatu sovittua jatkosta, ei hänen lähtöään voida estää. Hän on saattanut tehdä sopimuksen esimerkiksi jo muualle. Tästä on myös maailmalta useita esimerkkitapauksia.

Sihvolan mukaan pelaajasopimusten loppuminen lokakuussa ei voi tulla yllätyksenä, koska pidennetystä sarjaohjelmasta on tiedetty jo useamman kuukauden ajan.

– Onko seuroilla ollut taka-ajatuksena katsoa lähempänä kauden loppua keitä pelaajia tarvitaan loppukauden peleihin, riippuen siitä, millaisia panoksia peleissä on jäljellä? Mikäli näin on, se kuulostaa härskiltä, Sihvola sanoo.

Ilves Lauri Ala-Myllymäki
Ilves taipui edellisessä ottelussa sunnuntaina FC Interille. Kuvassa maalia yrittää Lauri Ala-Myllymäki.Juha Tamminen / All Over Press

Ilves on Veikkausliigassa viidentenä, kun joukkueella on jäljellä kaksi ottelua runkosarjaa jäljellä. Runkosarjan jälkeen kuusi parasta joukkuetta pelaa yläloppusarjassa ja kuusi heikointa alaloppusarjassa. Ilves ei ole vielä varmistanut paikkaansa yläloppusarjassa.

Yhtä paljon otteluita pelannut FC Lahti on pisteen perässä. Ottelun vähemmän pelannut, seitsemäntenä sarjataulukossa majaileva, SJK on neljä pistettä Ilveksen takana.

Ilveksellä on matkaa mitaleille seitsemän pistettä ja europelipaikkaan neljännelle sijalle neljä pistettä. Jatkosarjoissa joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kertaalleen, eli Ilveksellä on kautta jäljellä näillä näkymin yhteensä seitsemän ottelua.

Erolan myöntää, että Ilveksen sopimustilanteessa on myös otettu huomioon loppukauden urheilulliset panokset.

– Tässä on kyse siitäkin. Sitten yli puolella pelaajista, joilla sopimus loppuu, saattaa olla ehkä jotain muutakin mielessä. He haluavat katsoa, miten kausi jatkuu tästä. Asiat eivät ole välttämättä kiinni pelkästään seurasta, Erola sanoo.

Mitä muita asioita on mielessä?

– Vaikuttaako koronavirus siihen, miten sarjaa pelataan ja kuinka kauan sarjaa pelataan? Ollaanko ylä- vai alaloppusarjassa? Erola avaa.

Onko teillä pelaajia, jotka ovat selkeästi ilmoittaneet tehneensä sopimuksen muualle ja eivät olisi sen takia käytettävissä marraskuussa?

– Ei ole suoraan ilmoittanut, Erola vastaa.

Erolan mukaan sopimusneuvotteluita on käyty seuran ja pelaajien kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Täytyy muistaa, että kyseessä on aika poikkeuksellinen vuosi. Ei tällaista ole aiemmin ollut. Ei ole mitään ohjekirjaa, mistä voisi lukea tietyltä sivulta toimintaohjeet. On kahdenkeskistä pelaajan ja seuran välillä, miten nämä sopimusasiat ratkaistaan, Erola toteaa.

"Ottelut eivät tuota enää mitään"

Erola totesi Aamulehdelle, että sopimusten jatkaminen on myös kustannuskysymys.

– Keväällä pelaajat olivat lomilla ja alennetuilla palkoilla. Jos kausi jatkuisi marraskuussa ja joulukuussa, säästöt menisivät siihen, Erola totesi Aamulehdessä.

Toimitusjohtaja kertoo Yle Urheilulle toivovansa, että Ilves pystyisi tänä vuonna nollatulokseen. Toiveeseen liittyy kevään hyvä kumppanimyynti. Keväällä henkilökuntaa oli myös lomautettuna. Pelaajat tulivat myös palkoissa parin kuukauden ajalta vastaan.

– Ottelut eivät tietenkään tuota enää mitään. Niistä tulee pelkkiä kuluja. Nyt tähän aikaan uusia kumppaneitakaan ei löydä. Uudet tulot ovat hyvin minimaaliset, Erola kuvailee seuran taloustilannetta.

– Meillä on tietysti hyviä kausia takana. Meillä on puskurissa rahaa, jota voidaan käyttää, mutta kyllä tämä tilanne on katastrofi. Se tarkoittaa meillä Ilveksessä tappiota. Olemme muuten pyrkineet positiiiviseen tulokseen. Ei tämä mitään riemumarssia ole.

Veikkausliigan runkosarja päättyy ensi viikolla. Loppusarjat käynnistyvät lokakuun viimeinen päivä.

Missä vaiheessa osaatte sanoa ryhmän, joka on Ilvekseltä mukana loppusarjassa?

– Lokakuun viimeinen päivä se pitää olla tiedossa. On tässä vielä hetki aikaa ja pari peliäkin edessä. Pitää katsoa urheilullista puolta, mitä tapahtuu ja mistä asioista taistellaan, Erola sanoo.

– En pysty nyt sanomaan, kuka jatkaa ja kuka ei. Yksin en myöskään tee päätöksiä. Meillä on porukkaa sitä miettimässä. Katsotaan asiaa myöhemmin.

Hakan toimitusjohtaja Olli Huttunen kertoo Valkeakoskella kaikkien pelaajien sopimusta on jatkettu lokakuun lopusta kauden viimeiseen peliin saakka. Haka reagoi tilanteeseen touko–kesäkuussa.

– Luulen, että pääsääntöisesti joukkueet ovat jatkaneet sopimuksia viimeiseen peliin saakka. Luulen, että Ilves on harvoja poikkeuksia. Liigahallitus on pitänyt tiivistä yhteyttä koko kauden ajan johtuen koronatilanteesta. Asiaa käytiin keväällä läpi. Silloin oli puhetta, että sopimusten jatkaminen viimeiseen peliin olisi hyvä keino turvata syksyä, Huttunen toteaa.

Lue lisää:

TPS murskavoittoon, Haarala hattutemppuun – FC Lahti ja Haka jäivät maaleitta

Interin viime kauden maalitykki onnistui maalinteossa ensi kertaa yli vuoteen: "Toivottavasti ketsuppipullo on nyt auki"

Varamiehisestä HIFK:sta ei ollut vastusta HJK:lle − Nikolai Alho mehusteli jo loppukautta: "Kaikille hieno tilanne"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat