Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tarjouksia on satanut, mutta Petteri Koponen etsii yhä uutta seuraa ja vääntää Bayern Münchenin kanssa – myös paluu Susijengiin on vaikeaa

Yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista koripalloilijoista Petteri Koponen on urallaan poikkeuksellisessa tilanteessa. Bayern München maksaa Koposelle täyttä palkkaa, muttei kaipaa suomalaistakamiestä kentälle.

koripallo
Petteri Koponen
Jouko Tapper/Yle

Petteri Koponen on ensimmäistä kertaa 12 vuoteen lokakuussa Helsingissä. Syynä tähän on Bayernin Münchenin urheilujohtajan Daniele Baiesin elokuinen lausunto, jossa hän ilmoitti, ettei Koponen kuulu saksalaisjoukkueen tämän kauden suunnitelmiin.

Muutokset olivat odotettuja, sillä viime kauden mestarisuosikin kausi päättyi kesäkuussa Münchenin koronakuplassa jo puolivälierävaiheessa tappioon Ludvigsburgille.

Saksassa pidetään sovituista asioista kiinni. Bayern München maksaa edelleen Koposelle muhkeaa kuukausiliksaa sopimuksen viimeisestä vuodesta.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että olen sopimuksenalainen pelaaja, mutten ole joukkueen mukana. Emme päässeet yhteisymmärrykseen kaikista asoista. Katsotaan, kuinka tilanne etenee ja missä pelit jatkuvat, Koponen selventää Yle Urheilun haastattelussa.

– Kesän aikana juttelimme taloudellisia asioita, mutta sanotaanko näin, ettemme päässeet yhteisymmärrykseen. Minulla on edelleen sopimus Bayernin kanssa, joten en voi kaikkia asioita kommentoida, vaikka tiedänkin asioita. Lopulta sanottiin, ettei minulle ole joukkueessa käyttöä, että asiaan pitää löytää ratkaisu.

Eli kysymys on rahasta Bayernin kanssa?

– En suoraan sano, että kyse on rahasta, mutta taloudellinen puoli on yksi osatekijä tässä. Katsotaan mitä tapahtuu, eihän tämä kivaa ole. Haluaisin pelata ja tiedän, ettei uraa ole montaa vuotta enää jäljellä. Yritetään löytää sellainen ratkaisu, joka tyydyttää molempia osapuolia, että päästään eteenpäin.

Petteri Koponen
Imago sport/AOP

Rooli ei tyydyttänyt

Voimassa oleva sopimus tietää sitä, että Koposen on oltava jatkuvassa valmiudessa, jos Bayern jostain syystä päättäisi kutsua suomalaistakamiehen takaisin Müncheniin.

Koposen ja Bayernin yhteinen taival kesti runsaat kaksi vuotta. Ensimmäinen kausi saksalaisjätin väreissä sujui odotusten mukaan, kun kausi 2018–2019 päättyi mestaruusjuhliin.

Paljon jäi myös hampaankoloon. Koponen ei missään vaiheessa ollut tyytyväinen rooliinsa päävalmentajina toimineiden Dejan Radonjicin ja Oliver Kosticin alaisuudessa.

Koponen sanoo, etteivät vuodet Bayernissa olleet helppoja.

– Pelasin useita hyviä pelejä, mutta en koskaan päässyt sellaiseen rooliin, mitä ajattelin ja halusin. Viime kausi oli pettymys ja se on varmasti yksi syistä, miksi olen täällä. Olen nähnyt urallani monta kertaa, että huonosti sujuneen kauden jälkeen joukkueessa tapahtuu muutoksia. Tämä on urheilua, sanoo Koponen.

Petteri Koponen
Jouko Tapper/Yle

Koponen toivoo lisää vuosia uralleen

Tällä hetkellä Koponen pitää pelikunnostaan huolta vanhan maajoukkuekaverinsa Samuel Haanpään valmennuksessa. Koposella, 32, on pelivuosia edessä huomattavasti vähemmän kuin takana, mutta korona-aika on antanut hänelle aikaa keskittyä asioihin, johon aiemmin ei ole ollut mahdollisuutta. Tämä on saattanut tuoda uralle lisää pelivuosia.

– Koko ura on ollut sitä, että ensin pelataan seurajoukkuekausi, sen jälkeen maajoukkueeseen ja sieltä takaisin seurajoukkueeseen. Minulla ei ole ollut aikaa huoltaa kehoani ja laittaa paikkoja kuntoon, kertoo Koponen.

– Nyt olen keskittynyt tosi paljon kehonhuoltoon ja fysiikkaan, jos niistä saisi apuja vielä tulevaisuuteeni ja omaan pelaamiseeni.

Koponen on Suomessa ollessaan keskittynyt lajiharjoittelun lisäksi liikkuvuutensa parantamiseen. Malmin Superkoriksen kasvatille ongelmia ovat viime vuosina aiheuttaneet lonkanseudun vaivat.

– Tällä hetkellä en tiedä, milloin tulee mahdollisuus lähteä jonnekin. Yritän pitää itseni kunnossa ja käyttää ajan hyödyksi. Jos makaisin vain sohvalla, niin sieltä olisi vaikea lähteä mihinkään ja palata kentälle. Kropan pitää olla siinä kunnossa, että olen saman tien valmiina kentälle.

"Haluan edelleen voittaa mestaruuksia Euroopassa"

Koponen on pelannut suurimman osan ammattilaisvuosistaan Euroopan korkeimmalla tasolla Euroliigassa, joten ottajia riittäisi. Tarjouksia on sadellut, mutta ei sellaista, joka täyttäisi kokeneen pelimiehen vaatimukset.

Koponen tietää oman arvonsa pelaajana. CV:stä löytyy Bayern Münchenin lisäksi FC Barcelonan ja BC Khimkin kaltaisia huippujoukkueita.

Petteri Koponen
AOP

Voimassa oleva sopimus Bayernin kanssa kuitenkin hankaloittaa tilannetta.

– Toivon, että löytyisi sellainen paikka, jossa natsaa taloudellinen ja kilpailullinen puoli. Haluan edelleen voittaa mestaruuksia Euroopassa. Se ajaa minua edelleen eteenpäin. Haluan ehdottomasti pelata, mutta en voi mihin tahansa mennä ennen kuin pääsemme Bayernin kanssa sopimukseen. Se rajoittaa aika paljon tällä hetkellä.

Koposta on viime kauden jälkeen kyselty muun muassa Kiinaan, mutta perheellistä konkaria ei pesti kauas itään kiinnosta.

– Nyt asioita pitää punnita eri tavoin, koska meillä on lapsia ja vaimoni aloitti opiskelun. Varmasti perhe tukee minua, jos löytyisi hyvä paikka. Silloin asiaa mietittäisiin yhdessä. Nyt pitää ottaa monia asioita huomioon, kun uutta seuraa miettii.

Susijengin matkassa aina helppo olla

Myös maajoukkuepaita kiinnostaa edelleen. Koponen haluaisi olla Susijengin mukana, kun Suomi isännöi EM-karsintakuplaa marraskuun lopussa, jos vain asiat Bayernin kanssa ovat reilassa ja tarvittavat vakuutukset kunnossa.

Edellisen kerran Koponen nähtiin maajoukkuepaidassa tappioon päättyneessä MM-karsintapelissä Venäjää vastaan helmikuussa 2019.

koponen wilson
Tomi Hänninen

– Alustavasti olen mukana, mutta tässä sopimustilanteessa siihenkin pitää saada lupa Bayernilta. Sen lisäksi pitää kartoittaa se, miten ja missä saan harjoitella ennen sitä. Myös vakuutusasiat pitää selvittää, joten se ei ole ihan yksinkertaista, selventää Koponen.

– Minä haluaisin pelata ja olen jutellut asiasta jo Henkan (päävalmentaja Henrik Dettmann) kanssa. En tosin pysty pelaamaan, jos en ole harjoitellut lainkaan joukkueen kanssa. Pelaaminen on täysin eri asia kuin harjoitteleminen yksin. Olisi kiva päästä pitkästä aikaa maajoukkueen messiin.

Koponen on kulkenut pitkän tien maajoukkueessa. Hän debytoi suomipaidassa kesällä 2006 vain 18-vuotiaana. Susijengistä on muodostunut myös hänelle vuosien aikana tärkeä koripalloilullinen turvasatama, johon on aina mukava palata.

– Olisi mielettömän siistiä päästä taas susijengi-fiilikseen, kun tutut kasvot Sasu (Salin), Tuukka (Kotti), Shawn (Huff) ja Jammu (Jamar Wilson) olisivat taas vieressä. Susijengin kanssa olen elänyt monta kesää ja sieltä on mielettömästi hyviä muistoja. Kaipaan noita aikoja, joten olisi upeaa pelata taas yhdessä, päättää Koponen.

Lue myös:

Susijengin EM-karsintoja pelataan marraskuussa Espoossa – "Mieluummin järjestämme kuplan kuin lähdemme muualle pelaamaan"

Seuraikonin maisemanvaihto sähköistää korisliigaa – 19 vuoden yhteinen taival päättyi: "Pispalan pizzerialta käännyin ennen oikealle, nyt pitää muistaa kääntyä vasemmalle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat