Jeanie Buss on NBA-perijätär, joka on raivannut mestariksi läpi myrskyjen ja perhedraaman – Kobe Bryant ja LeBron James vain sivujuonteita menestystarinassa

Jättiorganisaatio Los Angeles Lakersin toimitusjohtajaa alettiin kasvattaa nykyiseen rooliinsa jo teini-iässä.

NBA
Jeanie Buss pitää puhetta Lakersin voitettua mestaruuden.
Jeanie Buss on ensimmäinen seuransa pääomistajana NBA:n mestaruuden voittanut nainen.Getty Images

Jeanie Bussille lokakuun 11. päivä oli helpotuksen ilta. Aihetta oli juhlaan, mutta yhtä vahvasti läsnä oli tietynlainen vapautuminen.

Matkalla Los Angeles Lakersin uunituoreeseen NBA-mestaruuteen Buss oli vaeltanut vuosien ajan menneisyyden haamujen, uuvuttavan kritiikin ja koettelevan perhedraaman keskiössä. Yhä harvinaisena naispuolisena seurapomona hän oli vielä tarkemman suurennuslasin alla kuin moni muu vastaavassa asemassa.

Bussin käsissä on arviolta neljän ja puolen miljardin dollarin arvoinen koripallo-organisaatio, joka on pyörinyt valtaosan hohdokkaasta historiastaan jollain tapaa perheyrityksenä – tai ainakin niin lähellä perheyritystä kuin miljardien arvoinen kansainvälinen megabrändi urheilun kyynisessä maailmassa voi olla.

– En ota mitään itsestäänselvyytenä. Saan paljon kirjeitä, joissa joku sanoo haluavansa seurata jalanjälkiäni. En tiedä, mitä vastata, koska en voi antaa heille samoja tilaisuuksia, jotka itse sain, hän on sanonut (siirryt toiseen palveluun), tiedostaen erityisen tiensä huipulle.

Lakers on tähtiloiston kehto. Joukkue, jota ovat edustaneet LeBron Jamesin, Kobe Bryantin ja Magic Johnsonin kaltaiset legendat. Joukkue, jonka kotiottelut länsimaisen viihteen sydämessä houkuttelevat A-listan näyttelijät eturiviin näyttäytymään.

Loistokkuuden taustalla Bussin perhe hallinnut jo vuosikymmenien ajan.

Jeanie Buss poseeraa valokuvaajille saapuessaan vuoden 2019 NBA:n palkintogaalaan.
Jeanie Buss poseeraa valokuvaajille saapuessaan vuoden 2019 NBA:n palkintogaalaan. EPA / AOP

Nykypäivän säihke oli Jeanie Bussin Jerry-isän visio jo 1970-luvulla, jolloin hän osti Lakersin alle 70 miljoonan dollarin kaupassa. Taukomusiikki, katsomoviihde ja kerman tavallisesta kansasta erotteleva VIP-ravintola olivat Bussin luoman spektaakkelin osia, joista Lakers-brändi rakentuu.

Kiinteistömogulin aiemmassa elämässä omaisuutta ei jaoteltu vain asuntoihin ja omakotitaloihin, joten Lakersin otteluissa lippukauppaakaan ei enää rajoitettu ylä- ja alakatsomon hinnoitteluun. Seurasta ja sen otteluista alettiin muovata haluttuja kokemuksia. Kotiareenakin sai ensimmäistä kertaa nimisponsorin osana urheilujoukkueen tuotteistamista.

– Hän suunnitteli kaiken, mikään ei ollut sattumaa. Brändi räjähti. Hän myös tiesi pitävänsä kaikkia kortteja käsissään. Jos joku firma halusi tehdä yhteistyötä Lakersin kanssa, hän vaati rahan lisäksi muutakin rakentaakseen brändiä, tähtipelaaja Magic Johson taustoitti NBA:n verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Jerry Buss oli rikastunut kiinteistöalalla, mutta sisimmässään hän oli viihdealan miehiä. Ahkera pokerinpelaaja ehti vuosien varrella omistaa joukkueita NBA-koripallon lisäksi naisten WNBA-liigassa, NHL:ssä, jalkapallossa ja jopa tenniksessä.

Näistä rakkain – ja arvokkain – oli kuitenkin Lakers, joka kukoisti luonteikkaan omistajansa valvovan silmän alla. Seuran brändiarvo nousi kohisten, mutta vuonna 2012 syöpädiagnoosin saaneen isän elämän lähestyessä loppuaan yhä ajankohtaisemmaksi aiheeksi nousi tulevaisuuteen varautuminen.

Jerry Bussin tahto oli selvä. Hän oli jo vuosien ajan koulinut Jeanie Bussista seuraajaansa. Vuonna 2006, kauan ennen isän kuolemaa, omistajajärjestelyt kirjattiin jo muotoon, jossa viimeinen sana Lakersissa siirtyisi Jeanie Bussille.

Jeanie ja Jerry Buss kuvattuna vuonna 2006.
Jeanie ja Jerry Buss kuvattuna vuonna 2006.AOP

Ongelmalliseksi tilanteen teki kuitenkin muiden lasten tahto. Jerry Bussin kuusi lasta perivät kukin seurasta 11 prosentin omistajaosuuden, joiden myyminen edellyttäisi kuudesta lapsesta neljän yhteistä päätöstä.

Juuri siitä tulisi vaikea kiistakapula muutamia vuosia myöhemmin, seuran kompuroidessa kaikilla osa-alueilla.

Pikkuseuroista jättibrändin johtoon

Yksi planeetan tunnetuimmista urheiluseuroista on ollut Bussin perheen lapsille suunnaton mahdollisuus, mutta samalla jonkinlainen rasite.

Tulevaisuus oli turvattu, eikä rahasta tarvitsisi huolehtia ikinä. Seurasta sen sijaan tarvitsisi, viimeistään vahvatahtoisen isän siirtyessä ajasta ikuisuuteen.

Jeanie Bussin oma matka nykyiseen asemaansa alkoi tenniksestä. Hän oli 19-vuotias opiskelija, kun isä nimitti tyttärensä Los Angeles Stringsin tennisjoukkueen johtoon osana pitkän tähtäimen suunnitelmaa turvata rakkaimman omaisuutensa asema lajin huipulla.

– Isä oikeastaan osti joukkueen minulle. Se oli erittäin voimaannuttava kokemus, Buss sanoi Sports Illustratedille (siirryt toiseen palveluun) vuonna 1998.

Buss toimi tennismaailmassa kymmenisen vuotta, minkä jälkeen isä osti 50 000 dollarilla rullakiekkojoukkueen. Silloin Buss joutui kovempaan paikkaan pyöritettyään liigaa ja puolustettuaan joukkueensa etuja lähes ainoana naisena. Seuraava haaste oli taas vaativampi, kun hän nousi Lakersin kotiareenan johtoon.

Jokainen askel johdatti kohti lopullista päämäärää. Isän kuollessa Bussin sisaruksista Jim Buss sai vastuulleen koripallotoiminnan ja Jeanie liiketoiminnan.

Entinen tähtipelelaaja Shaquille O'Neal nosti Jeanie Bussin syliinsä vuonna 2016.
Entinen tähtipelelaaja Shaquille O'Neal nosti Jeanie Bussin syliinsä vuonna 2016.Getty Images

Kuten Hollywoodin henkeen kuitenkin kuuluu, sopuisasta yhteiselosta ei voitu puhua. Ja mehukkaan draaman hengessä mukana ovat niin rahan ja vallan kuin perhesuhteidenkin elementit.

Bussien ja Lakersin tapauksessa sisarkatras on juuri niin suuri, että kaikkien oli mahdotonta pysyä samalla sivulla ilman perhettään seuransa tavoin yhteen liimannutta isää. Vuonna 2017 erimielisyydet ajoivat sisarukset jo oikeustoimiin asti.

Yllätyksenä sitä tuskin voi pitää. Jeanie Buss nimittäin ennakoi vaikeudet jo vuonna 1998.

– Isä on aina kymmenen askelta edellä. Hän taitaa testata meitä nähdäkseen, tulemmeko toimeen. Hän totuttelee meitä siihen ajatukseen, ettei hän ole läsnä ikuisesti, ja yrittää selvittää, mitä kunkin meistä tulisi tehdä, Buss sanoi Sports Illustratedille.

Tässä tapauksessa riidan ytimessä oli Jeanien lisäksi Jim-veli, jonka ratkaisut Lakersin koripallotoiminnan johdossa kaiversivat kuilun kaksikon välille.

– Isälläni oli erittäin tarkat toimintatavat sekä päämäärät. Oletin, että veljeni johtaisi koripallotoimintaa samaan tapaan kuin isä, ja minä johtaisin liiketoimintaa samaan tapaan kuin isä, Jeanie Buss kertoi myöhemmin podcastissa (siirryt toiseen palveluun).

Jos Jerryä kuvailtiin kuolemansa jälkeen urheilujoukkueiden omistajista kautta aikain suurimmaksi, niin sukupolvenvaihdosta seuranneet laihat vuodet saivat uskollistenkin kannattajien kulmat kohoamaan. Lakers alkoi menettää asemaansa, kun tulosta ei enää tullutkaan.

Jeanie Buss ja Michael Jordan keskustelevat tähdistöpelin yhteydessä vuonna 2018.
Jeanie Buss ja Michael Jordan keskustelevat tähdistöpelin yhteydessä vuonna 2018.Getty Images

Kaudella 2013–2014, ensimmäisellä jota Jerry Buss ei enää ollut näkemässä, Lakers jäi pudotuspelien ulkopuolelle ensimmäisen kerran yhdeksään vuoteen. Kyse ei myöskään ollut yksittäisestä sattumasta, vaan edessä oli selkeä laskusuhdanne. Katastrofi toistui vuotta myöhemmin, sitten uudelleen ja uudelleen.

Edes megatähti LeBron Jamesin värvääminen ei aluksi auttanut, vaan Lakers oli pudotuspelien ulkopuolella kuusi kertaa peräkkäin. Jakso oli seurahistorian selvästi huonoin. Isä-Bussin aikakaudella Lakers oli voittanut 33 vuodessa NBA:n mestaruuden kymmenen kertaa ja jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle vain kahdesti.

Häviävän joukkueen syöksykierre näytti pysäyttämättömältä. Lakers vaihtoi valmentajia, teki huonoja kauppoja ja epäonnistui kurssinsa korjaamisessa uudelleen ja uudelleen.

Poukkoilu ja päämäärättömyys saivat Jeanie Bussin mietteliääksi.

– Suunnan pitäisi olla hahmotettavissa. Palkataan valmentaja, annetaan hänen tyyliinsä sopivat pelaajat ja tehdään päätöksiä, jotka ovat seurausta aiemmista päätöksistä. Seurataan polkua ja ajattelutapaa. En kuitenkaan hahmottanut sitä, mitä oli tapahtumassa tai mitä hän yritti, tai mikä joukkueemme identiteetti olisi, Buss jatkoi kerratessaan veljensä epäonnistumisia.

Valtataistelu kulisseissa

Epävarmuutta ja pettymystä seurasi giljotiinin sivallus. Yllättävin ja kovin päätös, jonka tuore pomo on koskaan tehnyt.

– Hän joutui puntaroimaan sitä pitkään. Hän kuuli ihmisten sanovan, ettei kykenisi siihen. Kyse ei ollut siitä. Hän vain vihdoin tajusi, että se päätös oli viipynyt jo pitkään ja nyt se oli pakko tehdä, Bussin uskottuihin lukeutuva Lakers-pomo Linda Rambis sanoi ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Buss antoi kenkää veljelleen. Samalla ovenavauksella saivat lähteä myös Lakersin pitkäaikainen GM sekä viestintäpäällikkö.

Näiden tilalle päättävään asemaan hän nosti Johnsonin, lapsuudesta asti tuntemansa koripallolegendan jonka välit Busseihin olivat niin läheiset, että häntä oli kuvailtu käytännössä perheenjäseneksi. Hänelle isä-Buss oli jopa antanut viiden prosentin omistajaosuuden pitääkseen tämän mukana toiminnassa. Johnson oli jo aiemmin nimitetty neuvonantajaksi, mutta päätöksiä tehneet veli ja GM olivat tehneet parhaansa sulkeakseen tämän sisäpiirin ulkopuolelle.

Helpolla muutoksia ei hyväksytty vieläkään.

Jeanie Buss Lakers-katsomossa vuonna 2019.
Jeanie Buss Lakers-katsomossa vuonna 2019.Getty Images

Vain päiviä potkupäätöksen jälkeen kaksi Bussin veljistä yritti kutsua koolle johtoryhmän kokouksen, joka synnytti aivan uudenlaisen myrskyn. Epäilynä oli, että veljet yrittivät käyttää sopimusbyrokratiaa edukseen viedäkseen päätäntävallan siskoltaan väkisin.

Koko sotku sai sisarukset jakautumaan kuppikuntiin, valitsemaan puolensa. Jim ja Johnny Buss halusivat potkia Jeanie Bussin ja tätä tukeneen Joey-veljen pois johtokunnasta nimittääkseen tilalle itselleen suosiollisemmat korvaajat.

Käytännössä peliliikkeestä puhuttiin vallankaappausyrityksenä.

– Tiedän, kuinka rankkaa se kaikki oli. Isäni viimeinen toive oli jättää Lakers meille kaikille, ja että tulisimme toimeen keskenämme. Häntä kuvottaisi nähdä, mitä vanhemmat veljeni puuhaavat, pikkusisko Janie Buss sanoi ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Odotettu mestaruus

Eripura koski ainakin sisarusten näkemyksiä siitä, mitä seuralle olisi pitänyt tehdä.

Osa vanhemmista sisaruksista halusi kenties myydä rahakkaat osuutensa. Nuoremmat, Jeanie mukaan lukien, taas halusivat jatkaa isänsä elämäntyötä.

Maaliskuun 2017 lopussa myrsky vihdoin laantui, ainakin julkisesti. Jeanie Bussin leiri sai haluamansa ja 59-vuotias nimitettiin seuran korkeimmaksi vallankäyttäjäksi – loppuelämäkseen, aivan kuten isänsä.

– Vaikea kuvitella parempaa lopputulosta. Jeanie johtaa seuraa, aivan kuten Jerry Buss aina halusi. Ja Lakersin fanit pääsevät taas toivomaan mestaruuksia, eivätkä suotuisia oikeudellisia päätöksiä, Jeanie Bussin asianajaja Adam Sreisand summasi NBA:n verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) saagan, joka oli sysännyt itse koripallon B-luokan uutiseksi.

Hetki oli merkittävä seuran taustajoukoissa, mutta symbolinen myös julkisesti.

– Viesti on selvä: älkää aliarvioiko Jeanie Bussia, asianajaja jatkoi Los Angeles Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Siirtymä uuteen aikakauteen oli vihdoin virallinen ja Buss alkoi muovata rimaa alittaneesta joukkueesta haluamansa näköistä.

Harppauksista suurin oli Jamesin palkkaaminen. Toinen tähtivärväys oli Anthony Davis. Kahtena edellisenä kesänä hankittu kaksikko oli avainrooleissa, kun Lakers tänä syksynä 2020 kaatoi Miami Heatin kuuden ottelun finaalisarjassa ja voitti ensimmäisen mestaruutensa kymmeneen vuoteen.

Jeanie Buss ja LeBron James halaavat Lakersin tämän vuoden mestaruusjuhlissa.
Jeanie Buss ja LeBron James halaavat Lakersin tämän vuoden mestaruusjuhlissa. Getty Images

Vaikka kolmella muullakin NBA-seuralla on naispuolinen omistaja, kaksi muuta kuuluvat laajempaan ryhmään. Jeanie Buss johtaa Lakersia itse ja on ensimmäinen seuransa pääomistajana NBA:n mestaruuden voittanut nainen.

Hänen asemansa on muutenkin erityislaatuinen. Harva muista päättäjistä on nimittäin saanut täytettäväkseen saman kokoluokan saappaat.

– Pääsin nuorena etuoikeutettuun asemaan. Mutta jos en olisi paiskinut töitä ja valmistanut itseäni kaikkiin haasteisiin, en olisi säilyttänyt asemaani näiden vuosien ajan, perhesuhteista riippumatta, Buss sanoi ESPN:lle.

Odotettu mestaruus palautti Lakersin sinne, minne se seurayhteisönsä mielestä kuuluu. Toistaiseksi lähinnä unettomia öitä ja vaikeaakin vaikeampia päätöksiä tuottanut aika seuran johdossa on vaihtunut mestaruusjuhliin.

Kovaakin kritiikkiä niellyt pomo taas on vihdoin todistanut kykynsä ja saa nyt hengähtää, ainakin hetken.

Lue myös:

Häiriköt pilasivat Los Angeles Lakersin NBA-mestaruutta juhlineen väkijoukon ilon

LeBron James johdatti tripla-tuplallaan Los Angeles Lakersin mestaruuteen – "Hän on paras pelaaja, mitä koripallouniversumi on koskaan nähnyt"

Lähteet: Sports Illustrated, ESPN, LA Times, Lakers Nation, NBA

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat