Britannia ja Yhdysvallat syyttävät venäläisiä kyberhyökkäyksistä olympialaisia kohtaan

Tokio varautuu tietojärjestelmiinsä kohdistuviin hyökkäyksiin.

Tokion olympialaisten pitäisi alkaa heinäkuun lopussa, mutta koronaviruspandemia siirsi kisoja vuodella eteenpäin. Kuva: AOP

Tokion kesäolympialaisten järjestäjät varautuvat kyberhyökkäyksiin ensi kesän suurtapahtuman järjestelyissä. Britannian ja Yhdysvaltain viranomaiset osoittivat maanantaina sormella venäläisiä agentteja, jotka syytösten mukaan ottivat Tokion olympialaisten ja kisojen sponsorien tietoliikenteen hyökkäyksen kohteeksi ennen kisojen siirtämistä ensi vuoteen.

Britannian ja Yhdysvaltain viranomaisten mukaan venäläiset tekivät useita kyberhyökkäyksiä Tokion olympialaisia ja paralympialaisia vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Seuraamme jatkuvasti olympialaisten digitaalisia järjestelmiä, mutta emme ole havainneet niissä merkittäviä vaikutuksia, kertoi kisojen tiedottaja Masa Takaya tiistaina.

Tokion kisaorganisaatiolle oli muun muassa suunnattu virusviestejä luotettujen toimijoiden nimissä.

– Lontoon 2012 olympialaisten jälkeen kyberhyökkäykset olympialaisia vastaan ovat lisääntyneet, arvioi Japanin olympiaministeri Seiko Hashimoto.

Talvikisat 2018 kyberhyökkäyksen kohteena

Kuutta Venäjän tiedustelupalvelun edustajaa syytetään Yhdysvalloissa kyberhyökkäyksistä muun muassa Ukrainan sähköverkkoa, Ranskan 2017 vaaleja ja Pyeongchangin 2018 talviolympialaisia vastaan. Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Etelä-Koreassa järjestettyihin talviolympialaisiin liittynyt kyberhyökkäys toteutui sen jälkeen, kun olympialiike esti venäläisurheilijoita kilpailemasta Venäjän väreissä.

– Olympialaisten avajaispäivänä tietoverkkoihimme tunkeuduttiin, mutta emme tienneet, ketkä olivat vastuussa. Ennen kuin nyt, Pyeongchangin kisojen järjestelytoimikunnan entinen puheenjohtaja Lee Hee-boem kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

– Internet-yhteydet katkesivat ja jouduimme laittamaan asiantuntijat yötöihin saadaksemme yhteydet palautettua, korealaisjohtaja sanoi.

Lue myös: