Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Lista korkean tartuntariskin lajeista on tekeillä – viranomaisilta piakkoin päätös harrastusten ja joukkueurheilun jatkumisesta

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tiistaina, että viranomaiset laativat tällä viikolla listaa korkean tartuntariskin harrastuksista.

koronavirus
Taneli Puumalainen ja  Mika Salminen
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ja terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.Jussi Nukari / Lehtikuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pohtii tällä hetkellä yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa, miten panna käytäntöön hallituksen viime viikon torstaina antama suositus korona-ajan harrastetoimintaan ja joukkueurheiluun.

Hallituksen suosituksen mukaan korkean tartuntariskin harrastustoiminta keskeytettäisiin koronaepidemian ollessa alueellisesti kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Toistaiseksi ei tiedetä, millaisia vaikutuksia tällä on kilpaurheiluun.

THL antoi päivityksen tilanteesta tiistaina aamupäivän tiedotustilaisuudessaan. Ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan THL laatii tällä viikolla yhdessä ministeriöiden kanssa listan siitä, mitkä harrastukset ovat korkean tartuntariskin piirissä.

– Suositus on herättänyt keskustelua. Pohdimme parhaillaan suosituksen käytäntöön jalkautumista, eli mikä rajataan korkean riskin toiminnaksi, Puumalainen totesi.

– Itse ajattelisin, että ne ovat lajeja, joissa ollaan todella lähikontaktissa. Eli hengitetään ja pärskitään muiden lähellä. Joukkue- ja kamppailulajit ovat sellaisia, mitkä tulevat varmasti kaikille mieleen.

Puumalaisen mukaan viranomaisilla ei ole vielä valmista listaa korkean tartuntariskin harrastuksista, mutta päätöksiä on todennäköisesti luvassa tällä viikolla.

"Lasten harrastustoiminnan soisi jatkuvan"

Viime perjantaina sisäpalloilulajien johtohahmot kertoivat Yle Urheilulle, etteivät näe syytä sille, että harraste- ja kilpailutoiminta jouduttaisiin keskeyttämään koronavirusuhan takia. Puolestaan Aluehallintovirasto sanoi, että ohjeiden ja suositusten noudattaminen on harrastustoiminnan järjestäjän vastuulla.

Hallitus suositti, että kiihtymisvaiheessa olevat alueet harkitsisivat yhteistyöryhmissä ja kuntakohtaisesti, olisiko aikuisten korkean riskin ryhmätoimintaa koskevia rajoituksia mahdollisuus antaa.

– Leviämisvaiheessa harrastustoiminnan keskeyttäminen voisi koskea kaikkia, ei vain korkean riskin harrastustoimintaa, Puumalainen kertoi tiistaina.

Puumalainen korosti, että mahdollisissa leviämisvaiheen rajoituksissa puututtaisiin aikuisten sisätiloissa tapahtuvaan ryhmäharrastustoimintaan.

– Toki tässä tulisi huomioida, että pienet lapset tartuttavat vähemmän kuin nuoret ja aikuiset. Pienten lasten harrastustoiminta on sellaista, että sen soisi jatkuvan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Etelä-Pohjanmaa ovat kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa.

Lue myös:

THL: Positiivisten tulosten osuus koronatestatuista kääntynyt laskusuuntaan, mutta edelleen ollaan kiihtymisvaiheessa

THL kirjannut tiistaina ison määrän koronatartuntoja Jyväskylässä: 42 tapausta – Koko maassa tartuntoja melkein 300

Hallitus suosittaa harrastustoiminnan kieltämistä kiihtymis- tai leviämisvaiheessa, mutta AVIen toimivalta ei ulotu niiden rajoittamiseen

Hallituksen uudet suositukset hämmentävät urheiluväkeä – toiveena on, että päättäjät ymmärtävät liikuntaharrastuksen tärkeyden

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat