Suora

 • Hiihdon MC: Ruka, sprintin karsinnat
 • Urheilustudio 27.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142
 • Urheilustudio 27.11.
 • Hiihdon maailmancup, sprintit (p)
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Urheilustudio 27.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 5 km
 • Urheilustudio 27.11.
 • Rytmisen EM, joukkueiden 2-ottelun vanne-keilat -ohjelma
 • "Jotain on pielessä, jos on hiljaista" - viimeisen päälle hiottu kommunikaatio auttaa, kun olympiapurjehtijat Ruskola ja Wulff väsyvät toisiinsa
 • Urheilustudio 27.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142 karsintakilpailu

Suosikin monta päivää kestänyt juoksukisa päättyi, kun joukkuetoveri alkoi nähdä harhoja – voittaja juoksi yli kolme vuorokautta ja 500 kilometriä putkeen

Backyard Ultran MM-kilpailu alkoi Suomen aikaa lauantaina klo 15. Kilpailu tuli päätökseen tiistaina klo 18.00.

ultrajuoksu
Karel Sebbe lähikuvassa
Karel Sabbe on maailman sitkein juoksija.Big Dog's Backyard Ultra

Yhtäaikaisesti 20 eri maassa juostu ultrajuoksun MM-kilpailu päättyi tiistaina belgialaisjuhliin, kun Karel Sabbe juoksi monta päivää kestäneen raastavan Backyard Ultran maailmanmestariksi maailmanennätystuloksella.

Sabbe kiersi 6,7 kilometrin lenkkiä tasatuntilähdöin yli kolmen vuorokauden ajan. Maailmanmestarin ennätystulos oli lopulta 75 kierrosta ja 502,5 kilometriä.

Hänen maanmiehensä Merijn Geerts starttasi myös 75. kierrokselle, mutta ei lopulta ehtinyt tunnin aikarajassa maaliin. Hänen tuloksekseen jäi keskeytys 74. kierroksella.

Aiempi maailmanennätys oli kahden vuoden takaa, jolloin Ruotsin Johan Steene vei mestaruuden 68 tunnin suorituksella.

Maagisen kolmen vuorokauden rajan täyttyessä Sabbe kommentoi kisaa suorassa videossa Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) vaikuttaen hämmentävän hyvävoimaiselta.

– Olemme nyt astumassa tuntemattomalle maaperälle. Olemme juosseet kolme päivää ja 300 mailia. Kukaan ei ole juossut näin pitkään tässä kilpailuformaatissa aiemmin. Emme tiedä, kuinka pitkään tämä vielä jatkuu, sillä etenemme kierros kerrallaan, Sabbe sanoi.

Merijn Geerts istuu penkillä juoksuvarusteissa
Merijn Geerts avitti maailmanmestarin huipputulokseen.Big Dog's Backyard Ultra

Ilman vahvaa apuria ei voinut voittaa

Lajin MM-kilpailu on juostu perinteisesti Yhdysvaltojen Tennesseessä, mutta koronapandemian aiheuttamien matkustus- ja kokoontumisrajoitusten takia kilpailu järjestettiin etänä samanaikaisesti eri puolilla maapalloa. Kilpailupaikat olivat toisiinsa yhteydessä videopuhelun avulla.

Kunkin maan 15 juoksijan satelliittikilpailu päättyi sitä mukaa, kun maan mestari, eli viimeinen jalkeilla ollut juoksija oli selvillä. Tämän takia Backyard Ultrassa kakkoseksi jäänyttä kutsutaan "apuriksi", koska voittajan lopullinen kierrosmäärä on myös kakkosen jaksamisesta kiinni.

Yksi kilpailun ennakkosuosikeista, Yhdysvaltojen Courtney Dauwalter, joutui juuri tästä syystä unohtamaan maailmanmestaruushaaveensa. Yhdysvaltojen kisa oli 68. kierroksella kaksintaisteluvaiheessa, kun Dauwalterin apuriksi jäänyt Harvey Lewis keskeytti.

Lewis alkoi nähdä univajeen takia siinä määrin harhoja, että kilpailun jatkaminen olisi ollut vaarallista. Kilpakumppanin keskeytyksen myötä Dauwalterin ja Yhdysvaltojen kilpailu päättyi. Näin jäi näkemättä, kuinka pitkään Dauwalter olisi kisassa jaksanut.

Courtney Dauwalter juoksee
Courtney Dauwalter oli itse apurin roolissa vuonna 2018, kun lajin entinen maailmanennätys syntyi. Tuolloin hän jäi 67 kierroksen tulokseen.Big Dog's Backyard Ultra 2020

Kati Ahokas ylsi kovaan joukkoon

Suomen satelliittikilpailu juostiin Espoossa. Lauantaina klo 15 Suomen aikaa alkanut kisa päättyi varhain maanantaiaamuna, kun helsinkiläinen Kati Ahokas oli viimeinen suomalainen jalkeilla 40. kierroksen ja liki 270 kilometrin juoksun jälkeen.

Ahokkaan tulos riitti maailman parhaista ultrajuoksijoista koostuneessa 300 kilpailijan joukossa lopulta 34. sijalle. Hän oli yksi seitsemästä maakohtaisesta naismestarista.

Maiden välisessä kokonaiskilpailussa Belgia vei voiton ennen Yhdysvaltoja. Suomen 15 juoksijan joukkue sijoittui lopulta yhdeksänneksi.

Yle Urheilu tutustui Kati Ahokkaan uskomattomaan juoksutarinaan jo ennen MM-kisaa. Voit lukea tästä, kuinka nuorena liikuntaa vieroksuneesta Ahokkaasta on tullut vain muutamassa vuodessa tähti suomalaiseen ultrajuoksuun.

Alla olevasta videosta voit katsoa tunnelmia viikonlopun Espoon kisasta.

Kati Ahokas juoksee backyard ultran MM-kisassa

Lue myös

Järkyttävän kova suoritus! Suomen Kati Ahokas juoksi MM-kisassa yhteen menoon 40 tuntia ja lähes 270 kilometriä

Tytär häpesi äidiltä saamiaan verkkareita eikä halunnut olla urheilija – pian Kati Ahokas juoksee kilpaa maailmantähtien kanssa, kunnes jalat eivät enää kanna

Maailman rankimman juoksukisan ideoinut kulttihahmo keksi uuden hullutuksen, joka rantautui viikonloppuna Suomeen – tällainen on kisa, jossa juostiin kirjaimellisesti viimeiseen asti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat