Suora

 • Hiihdon MC: Ruka, sprintin karsinnat
 • Urheilustudio 27.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142
 • Urheilustudio 27.11.
 • Hiihdon maailmancup, sprintit (p)
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Urheilustudio 27.11.
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 5 km
 • Urheilustudio 27.11.
 • Rytmisen EM, joukkueiden 2-ottelun vanne-keilat -ohjelma
 • "Jotain on pielessä, jos on hiljaista" - viimeisen päälle hiottu kommunikaatio auttaa, kun olympiapurjehtijat Ruskola ja Wulff väsyvät toisiinsa
 • Urheilustudio 27.11.

Suomen nuorilla hiihtolupauksilla terveysongelmia: Anita Korvan tilanne kysymysmerkki, Eveliina Piipon kauden avauskisa mysteeri

Viime kaudella paljon puhuttaneet suomalaisnuoret Anita Korva ja Eveliina Piippo avasivat tilannettaan Hiihtoliiton mediapäivässä Vuokatissa.

hiihto
Eveliina Piippo
Eveliina Piippo on luottavainen omasta kunnostaan, vaikka ei ole vielä täysipainoisesti päässyt hiihtoladuille.Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Suomen nuorilla hiihtotähdillä on uuden kauden kynnyksellä terveysmurheita. Nuorten arvokisoissa mitaleita napanneet Eveliina Piippo ja Anita Korva kertoivat ongelmistaan kauden kynnyksellä.

Vuonna 2019 MM-hopeaa alle 23-vuotiaiden MM-kisoista napannut Piippo kertoo, että hän on syyskuun alusta asti kuntouttanut lonkka- ja selkävaivojaan.

– Olen nyt saanut suksea jalan alle. Toivottavasti saan myös mahdollisimman pian alle vapaan hiihtotavan suksen, Piippo avaa Yle Urheilulle.

Edellinen kisakausi oli Piipolta vaikea. Viime syksynä Piippo oli kadottanut tekemisestään ilon. Hän sairastui juuri ennen korkean paikan leiriä. Talven tullen Piippo kohahdutti suomalaista hiihtokansaa, kun hän ilmoitti muuttavansa tammikuussa Denveriin ja aloittavansa opiskelut yliopistossa sekä harjoittelun Toni Roposen valvonnassa.

Piipon olisi pitänyt olla parhaillaan myös nyt Denverissä ja harjoitella Yhdysvalloissa marraskuulle asti korkealla ennen uuden hiihtokauden alkua. Koronaviruspandemia esti kuitenkin suunnitelmat. Nyt Piipon aikomuksena on pysyä Suomessa mahdollisesti huhtikuuhun asti ja kiertää maailmancupia Suomesta käsin.

– Olisin päässyt omalla viisumillani suoraan takaisin Denveriin, mutta en halunnut sitä. Enkä oikeastaan miettinyt sen riskin ottamista. Suomessa on niin paljon turvallisempaa harjoitella. Olen myös todella kiitollinen, että sain jatkaa vielä maajoukkueessa. Olen ollut hyvissä käsissä, Piippo sanoo.

Nälkää kisaamiseen Piipolla riittää. Terveysmurheista huolimatta Piipolla on luottavainen olo omasta kunnostaan. Maailmancup on alkamassa näillä näkymin Rukalla marraskuun viimeisenä viikonloppuna.

– Odotan innolla kisakautta, kun tuntuu, että viime kausi jäi vähän välistä, Piippo toteaa.

– Tähtään MM-kisoihin, mutta olen yrittänyt keskittyä mahdollisimman paljon nykyhetkeen. Olen aiemmin miettinyt liikaa tulostavoitteita ja sitä, missä haluaa olla muutaman kuukauden päästä. Koen, että se ei anna tekemiseeni hirveästi lisäarvoa.

Eveliina Piippo
Eveliina Piippo kisasi viime vuonna Denverin yliopiston riveissä Yhdysvaltojen yliopistomestaruuskisoissa.Getty Images

Kauden avausta katsotaan terveys edellä

Jotain Piipon nykyisestä terveystilanteesta kertoo kuitenkin se, että 22-vuotias hiihtolupaus ei ole vielä lyönyt lukkoon kauden avauskisaansa.

Tällä hetkellä tähtäimessä ovat Kainuun Talvikisat marraskuun puolivälissä. Jo viikkoa aikaisemmin järjestettäisiin Vuokatissa kauden ensimmäinen Suomen cupin kilpailu. Seuraava Suomen cupin kilpailu on viikkoa ennen Rukan maailmancupia Taivalkoskella.

– Vuokatin Suomen cup tulee liian nopeasti. Sanoisin, että kisaan ensimmäistä kertaa viimeistään Taivalkoskella. Mutta pitää mennä terveys edellä, Piippo sanoo.

Kun Piipolta myös kysyy koronaviruksen mahdollisista vaikutuksista tulevaan kisakauteen, paljastuu mielenkiintoinen tilanne. Piippo ei ole edes vielä katsonut hirveästi kisoja Suomen ulkopuolella.

– En ole katsonut maailmancupin kalenteria kertaakaan, Piippo toteaa.

Anita Korvalla tullut takapakkia

Viime kaudella puhutti myös toisen nuoren suomalaisen hiihtolupauksen valinnat. Nuorten MM-kisojen nelinkertainen mitalisti Anita Korva osallistui viime talvena hiihtokisoihin varusmiespalveluksen ehdoilla. Vauhti rojahti edellistalvesta niin, ettei Korvan tarvinnut kyynelehtiä kauden keskeytymistä koronapandemiaan.

– Ei tosiaan ollut hirveästi sellaista intoa, että olisi ollut pakko päästä kilpailemaan. Ei se siinä tilanteessa harmittanut, Korva tunnusti STT:n mukaan maajoukkueen mediatapahtumassa Vuokatissa.

Mitalimenestykseen tottunut Korva manasi suorituksensa ja sijoituksensa 23-vuotiaiden MM-kisoissa maaliskuun alussa. Ansioluetteloon kasaantui kaksinumeroisia sijoituksia, joita hän ei taida juuri muistella.

Anita Korva
Anita Korva on joutunut keventämään harjoitteluaan.Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Nyt 21-vuotias Korva kampeaa uraansa takaisin lahjojen edellyttämälle kasvukäyrälle, mutta hän ei selvinnyt harjoituskaudesta ongelmitta.

– Kesällä näytti, että homma menee oikeaan suuntaan, mutta syksyllä on tullut takapakkia. Tilanne on sen takia vähän kysymysmerkki, Korva sanoi mietteliäänä.

– Oli haasteita terveyden kanssa, ja jouduin sen takia keventämään harjoittelua useampaan kertaan.

Korva harkitsee huolella vastausta kysymykseen kauden odotuksista.

– Minulla on epävarmuutta kunnosta varsinkin, jos tulee vielä muitakin ongelmia. Tavoitteet eivät ole kovin selkeitä, ja ne ovat siirtyneet keski- ja loppukauteen.

Lue lisää:

Huippulahjakas Eveliina Piippo on valmentajilleen painajainen – omatahtoinen hiihtäjä yrittää nyt katkaista "addiktion", joka voi estää nousun huipulle

Donald Trumpin linjaukset saattavat pakottaa Toni Roposen ja Eveliina Piipon kahdeksi viikoksi Bulgariaan – hiihtovalmentaja yrittää päästä suojatteineen Kanadaan

Sami Jauhojärvi ihmettelee nuorten hiihtolupausten Anita Korvan ja Eveliina Piipon ratkaisuja: “En näe niitä ihan fiksuimpina valintoina”

Toni Roposen mielestä hiihdon uudesta valmennuslinjasta täytyy nyt pitää kiinni – "Valmentaja ei voi ottaa vastuuta epäonnistumisesta, jos urheilija ei noudata valittua linjaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat