Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

Moni suomalaishiihtäjä olisi pitänyt järkevänä ampumahiihdon mallia maailmancupissa – Kerttu Niskanen paljasti päinvastaisen sisäpiiritiedon

Koronaviruspandemiasta huolimatta maastohiihdon maailmancupissa kisataan normaaliin tapaan neljässä eri maassa ennen vuodenvaihdetta. Ampumahiihdossa kisamaita on vain kaksi.

hiihto
Kerttu Niskanen
Kerttu Niskanen kertoi, että hiihtäjät halusivat maailmancupin kisoja useammalle kilpailupaikkakunnalle koronaviruksesta huolimatta.Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Maastohiihdon maailmancup-kautta ollaan suunnitelmien mukaan vetämässä läpi niin kuin se oli ajateltu ennen koronaviruspandemiaa. Kausi on käynnistymässä Rukalta marraskuun lopussa ja kisoja ollaan käymässä läpi lähes joka viikonloppu helmikuussa häämöttäviin Oberstdorfin MM-kisoihin asti.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto teki toisenlaisen ratkaisun. Östersundin kisat siirrettiin Kontiolahdelle, joten Suomessa kisataan kauden alussa kaksi kisaviikkoa peräkkäin. Myös joulukuussa kamppaillaan vain Itävallassa. Ranskan kisa siirrettiin Hochfilzeniin.

Loppuvuodesta ampumahiihdon maailmancupin pisteistä kisataan siis vain kahdessa maassa, kun maastohiihdossa ennen vuodenvaihdetta kilpaillaan neljässä maassa. Maastohiihdon maailmancupissa kisataan Rukan jälkeen Norjassa, Sveitsissä ja Saksassa.

Yle Urheilu kysyi tiistaina Suomen maajoukkuehiihtäjiltä, olisiko kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n pitänyt seurata kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n esimerkkiä.

Useampi suomalaishiihtäjä olisi pitänyt järkevänä, että maastohiihdossakin kisoja olisi enemmän keskitetty samoihin maihin ja samoille paikkakunnille.

– Urheilijan näkökulmasta olisi ihan mieluista, että ollaan samalla paikkakunnalla, eikä koko ajan vaihdeta paikkaa. Siinä mielessä olisi ihan hyvä kokeilu, maajoukkuekonkareihin kuuluva Anne Kyllönen sanoo.

Katri Lylynperä olisi myös toivonut FIS:ltä nopeampaa reagointia kisakalenteriin. Hän nostaa esille viime kevään tapahtumat Pohjois-Amerikassa. Suomi ja moni muu maajoukkue ehti lähteä jo pois Pohjois-Amerikasta koronaviruspandemian takia ennen kuin kisat peruttiin.

– Välillä tuntuu, että FIS reagoi vähän hitaasti muutoksiin. Viime vuonna tuntui siltä, että Kanadassa reagoitiin todella hitaasti tilanteen muuttumiseen. Voisi olla yksi ratkaisu, että kilpaillaan enemmän samalla paikkakunnalla, Lylynperä toteaa.

Supertähdet ymmärtävät asian molemmat puolet

Suomen kärkihiihtäjistä Krista Pärmäkoski ymmärtää, että jokainen maa varmasti haluaisi itselleen kisan. Lisäksi Pärmäkosken mukaan useampi kisa samalla paikkakunnalla saattaisi aiheuttaa majoitusongelmia, jos näin lähellä talvea vielä muutetaan kisakalentereita.

Urheilijan näkökulmasta Pärmäkoski ottaisi kuitenkin mieluusti vastaan useamman kisan samalla paikkakunnalla.

– Jos mietin urheilijan näkökulmasta, useampi kisa samassa paikassa vähentäisi matkustamista. Se auttaa urheilijaa palautumaan paremmin. Olisin henkilökohtaisesti itse tykännyt, että jää enemmän puhtaasti lepopäiviä. Sitten olisi saanut enemmän irti kisoista. Mutta minulle käy ihan mikä vaan. Hiihdetään siellä, missä on kisat, Pärmäkoski muotoilee.

Anne Kyllönen (vas.), Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen hiihtokuvauksessa Suomen maastohiihtomaajoukkueen mediatapaamisessa Sotkamon Vuokatissa 20. lokakuuta
Anne Kyllönen (vas.), Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen hiihtivät kameroille Vuokatissa maajoukkueen mediatapaamisessa.Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Toinen Suomen hiihdon supertähti Iivo Niskanen sanoo, että kysymykseen on vaikea ottaa kantaa.

– Puhutaan niin laajasta kokonaisuudesta. Meidänkin on hankala hahmottaa sitä. On kumppanimyyntiä ja muuta kilpailuviikonloppujen yhteydessä. Ei ole aina yksinkertaista vetää tällaista läpi, Niskanen sanoo.

Niskaselle riittää, että kauden päätavoite eli helmikuussa häämöttävät Oberstdorfin MM-kisat pystyttäisiin hiihtämään normaaliin tapaan.

– Kansainväliseltä lajiliitolta olisi varmaan vaadittu enemmän resurssien kohdentamista ja kilpailujärjestäjien auttamista, jos olisi useampia kilpailuviikonloppuja samalla paikkakunnalla.

Hänen siskollaan Kerttu Niskasella oli kuitenkin sisäpiiritietoa maailmancupin kalenteriin liittyvistä keskusteluista.

– Urheilijat kaikista maista antoivat mielipiteen asiaan. Kaikki olivat sitä mieltä, että halutaan hiihtää eri paikoissa. Monelle on tietysti todella mieluisia paikkoja eri maissa. Urheilijat olivat sitä mieltä, että mennään normaalin kalenterin mukaan, Niskanen paljasti.

Lue lisää:

Suomen nuorilla hiihtolupauksilla terveysongelmia: Anita Korvan tilanne kysymysmerkki, Eveliina Piipon kauden avauskisa mysteeri

Norjalais- ja ruotsalaismediat: Puheenjohtajakilpa koitui Lewisin kohtaloksi – FIS-pomojen välinen epäluottamus kasvoi liian suureksi

Yhdistetyn mäkivalmennuksen pelastajaksi pestatun Falko Krismayrin kädenjälki näkyy jo: “Tuntuu, että meillä on oikea mies puikoissa”

Miksi Hiihtoliitto ei ole julkaissut maajoukkuetta parahiihtäjille? Hiihtoliiton toiminnanjohtaja: "Ei ole kyse säästämisestä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat