Hyppää sisältöön

Sensaatiojuoksija Naser vapautui dopingsyytteistään – taustalla Wadan sääntöpykälä ja "koominen tapahtumaketju"

Ratakierroksen maailmanmestari Salwa Eid Naser välttyi kahden vuoden kilpailukiellolta.

Salwa Eid Naser saa pitää vuoden takaisen MM-kultansa, vaikka hän oli jo ennen Dohan kisoja jättänyt väliin kolme dopingtestiä. Kuva: AOP

Viime vuonna naisten 400 metrin maailmanmestariksi Dohassa uskomattomalla ajalla juossutta Bahrainin Salwa Eid Naseria vastaan nostetut dopingsyytteet on hylätty, kertoi urheilijoiden etiikkaa valvova elin Athletics Integrity Unit (AIU).

Nigeriassa syntynyt, mutta vuodesta 2014 Bahrainia edustanut Naser, 22, asetettiin kesäkuussa väliaikaiseen kilpailukieltoon, koska hän oli jättänyt ilmoittamatta olinpaikkansa tai ei ollut tavoitettavissa ilmoittamassaan paikassa neljä kertaa 12 kuukauden sisään.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) antidoping-säännöstön mukaan jo kolmesta testipoissaolosta 12 kuukauden aikavälillä voi saada jopa kahden vuoden kilpailukiellon.

Naserin pelastukseksi osoittautui Maailman antidopingtoimisto Wadan sääntötulkinta. Juoksijatähti jäi ensimmäisen kerran tavoittamatta testiin 16. maaliskuuta 2019. Koska urheilijat ilmoittavat olinpaikkatietonsa vuosineljänneksittäin, tulkittiin laiminlyönnin tapahtuneen jo 1. tammikuuta.

Näin ollen Naser ei täyttänyt dopingrikkeeseen vaadittavaa kolmea poissaoloa 12 kuukauden aikana. Hän saa pitää MM-kultansa ja osallistua ensi vuoden kesäolympialaisiin.

Samasta syystä myös yhdysvaltalainen 100 metrin maailmanmestari Christian Coleman pääsi viime vuoden syyskuussa pälkähästä, vaikka myös häneltä oli jäänyt kolme dopingtestiä väliin 12 kuukauden sisään. Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste selvitti tuolloin Wadan säännöstöä Yle Urheilun haastattelussa.

Dopingtestaaja koputti väärää ovea

Naserin todettiin lopulta syyllistyneen vain kahteen testipoissaoloon, 12.3.2019 ja 24.1.2020. Yksi testi jäi väliin 12. huhtikuuta 2019, mutta AIU totesi päätöksessään, että testipoissaoloa "ei voida vahvistaa".

12. huhtikuuta 2019 kello 6 jälkeen aamulla Naserin kotitalolle saapunut dopingtestaaja erehtyi koputtamaan varaston oveen viiden minuutin välein tunnin ajan. Hänellä ei myöskään ollut Naserin senhetkistä puhelinnumeroa.

– Tapahtumat olisivat jopa koomisia, jos sen seuraukset eivät olisi niin vakavat, totesi AIU tiedotteessaan.

Naser sai tammikuussa 2020 neljännen merkinnän rikottuaan jälleen olinpaikkatietojen merkitsemiseen liittyviä sääntöjä. Hän puolustautui sanomalla, että kolmen testin jättäminen väliin on "aivan normaalia".

Naser voitti MM-Dohassa ratakierroksen kaikkien aikojen kolmanneksi nopeimmalla ajalla 48,14. Edellä kaikkien aikojen tilastossa ovat vain 1980-luvulla huimat aikansa juosseet Marita Koch (47,60) ja Jarmila Kratochvilova (47,99).

AIU voi valittaa päätöksestä urheilun välimiestuomioistuin CASiin.

Lue myös:

.
.