Hyppää sisältöön

Suomen urheilun ykköspestiin tähyävät vaikuttajat vaativat Olympiakomitealta merkittävämpää roolia: "Miten on mahdollista olla tuppisuuna?"

Puheenjohtajaehdokkaat esittäytyivät tänään Urheilumuseossa järjestettävässä tilaisuudessa. Katso koko keskustelu alhaalta kuvaa klikkaamalla.

Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät
Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät

Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat painottavat, että tulevaisuudessa Olympiakomitean pitää olla aktiivisempi keskustelija urheiluyhteisöllekin vaikeissa asioissa. Ehdokkaat keskustelivat aiheesta, kun he esiintyivät ensimmäistä kertaa yhdessä julkisuudessa Urheilumuseossa pidetyssä tilaisuudessa keskiviikkona.

Helsingin pormestarina toimiva Jan Vapaavuori korostaa, että urheiluyhteisö on Suomen suurin kansanliike. Hänen mielestänsä urheiluyhteisöllä on erinomaiset edellytykset rakentaa parempaa, eettisempää ja vastuullisempaa maailmaa.

– Koska urheilu on niin iso kansanliike, olisi naiivia kuvitella, etteikö sen piirissä olisi samoja ongelmia kuin muuallakin yhteiskunnassa, Vapaavuori toteaa.

– On selvää, että erilaisia ei-toivottuja ilmiöitä, kuten häirintää, kiusaamista ja mielenterveysongelmia ilmenee urheiluyhteisössä. Itse asiassa olisi väärin yrittää tätä kieltää.

Vapaavuori haluaisi, että urheiluyhteisö keskustelisi epäkohdista oma-aloitteisesti.

– Minua on vähän harmittanut ja häirinnyt, että suomalainen urheiluyhteisö joskus yrittää kieltää nämä asiat. Urheiluyhteisö vähän vaivautuneesti reagoi, kun tällaisia asioita tulee esille, Vapaavuori toteaa.

"En suoraan muista, milloin Olympiakomitea olisi noussut barrikadeille"

Olympiakomitean entisen varapuheenjohtajan Ilkka Kanervan mielestä Olympiakomitean pitäisi muuttua vielä suuremmaksi arvojohtajaksi.

– Olympiakomitean tulee olla yhteiskunnallinen arvojohtaja, jos se aikoo osoittaa johtajuutta tässä maassa, vuosikymmeniä urheilukabineteissa viihtynyt kokoomuspoliitikko Kanerva korostaa.

Kanerva ihmettelee, miten vanhemmat voivat lähettää lapsensa hyvin mielin harrastuksiin, jos epäkohdista ei puhuta.

– En suoraan muista, milloin Olympiakomitea olisi noussut barrikadeille minkään merkittävän yhteiskunnallisen ilmiön ympärillä. Muistan kuitenkin aika paljon. Ihmettelen aina aika-ajoin, miten voi olla mahdollista minulle rakas yhteisö, Olympiakomitea, on tuppisuuna julkisessa keskustelussa? Milloin Olympiakomitean johto on tullut omaehtoisesti tv-kameroiden eteen ilman, että heitä ei olisi ajettu nurkkaan vastaamaan kysymyksiin?

Kanervan mielestä Olympiakomitean puheenjohtajan tehtävänä olisikin kirkastuttaa, mihin Suomi tarvitsee urheilua.

– Sitten Suomessa eri tahot pystyvät suhteuttamaan, miksi urheiluun kannattaa satsata. Jos urheilu on ikään kuin liian vaatimaton oman profiilinsa kanssa, sanoma ei mene koskaan perille. Pitää siis astua yhteiskunnallisen keskustelun eturiviin ilman pelkoa. Ei voi olla niin, että johdetaan vain Olympiakomitean hallituksen kokouksia ja istuntoja, Kanerva painottaa.

Ilkka Kanerva (vas.), Sari Multala, Susanna Rahkamo ja Jan Vapaavuori Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaiden julkisessa kuulemistilaisuudessa Suomen Urheilumuseossa Helsingissä 21. lokakuuta 2020. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilainen

Purjehduksen kolminkertainen maailmanmestari ja kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala myös korostaa, että Olympiakomitean pitäisi johtaa enemmän keskustelua eettisistä asioista.

– Ei pitäisi vain reagoida keskusteluun. Siitä meidän pitää oppia urheiluyhteisössä. Kyse on paljon viestinnästä. Me teemme jo paljon, Multala sanoo ja viittaa Suomen eettisen keskuksen selvityksiin esimerkiksi seksuaalisen häirinnän laajuudesta suomalaisessa urheilussa.

Hän allekirjoittaa näkemyksen siitä, että urheilussa on samanlaisia lieveilmiöitä kuin muualla yhteiskunnassa.

– Haluaisin ajatella, että liikunta ja urheilu on turvallinen yhteisö sekä edelläkävijä näissä asioissa, Multala sanoo.

Multalan mielestä kuva Olympiakomiteasta pelkästään reagoijana on saattanut tulla siksi, että moni urheilija on kehunut urheilun positiivisia puolia.

Multala nostaa esimerkiksi urheilun mahdollisuudet hyvänä kasvupaikkana. Multala muistuttaa siitä, että urheilu on turvallinen paikka esimerkiksi kilvoitella, kokea pettymyksen tunteita ja harjoitella kovaa paineensietokykyä.

– Meidän pitää pyrkiä siihen, että urheilu olisi tällainen paikka jokaiselle. Ihan riippumatta siitä, onko vähemmistön edustaja vai ei, Multala sanoo.

– Paljon on myös vanhemmista kiinni. Kun puhutaan esimerkiksi koulukiusaamisesta, samasta on kyse myös urheilun lieveilmiöissä. Meidän vanhempien vastuulla on se, miten lapsemme käyttäytyy. Vanhemmat pitää ottaa mukaan keskusteluun, kun puhutaan lasten ja nuorten liikunnasta.

Vapaavuori komppasi Multalaa myös siinä, että Olympiakomitean pitää viestiä myös positiivista asioista.

Hänen mielestänsä Olympiakomitean yhteiskunnallinen painoarvo nousee loppupeleissä silti arvojohtajuutta korostamalla. Vapaavuoren mukaan Olympiakomitea tuottaa parhaiten lisäarvoa yhteiskunnallisena keskustelijana ja koko urheiluyhteisön ilosanoman keulakuvana.

– On hyvä asia, jos teemme itse hyviä asioita, Mutta, jos halutaan vaikuttaa yhteiskuntaan laajemmin, keskusteluun pitää ottaa ihan eri tavalla osaa, Vapaavuori sanoo.

Urheilun eettisistä ongelmista käytävä keskustelua

Nykyinen Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo painottaa Sari Multalan tavoin viestinnän merkitystä. Rahkamon mukaan jokaisen pitää katsoa peiliin ja kaikkien pitää käydä keskustelua urheilun eettisistä ongelmista.

– On ollut tapauksia, jotka ovat herättäneet skarppaamiseen ja parantamiseen. Nyt on aika, että pitää tehdä paremmin. Pitää olla tasa-arvoista ja myös sosioekonomisella tavalla. Pitää olla niin, että jokainen pääsee mukaan ja ketään ei sorreta. Vanhemmat uskaltaa tuoda lapset liikuntaharrastuksiin, jäätanssin moninkertainen arvokisamitalisti Rahkamo sanoo.

Sari Multala nostaa esiin konkreettisena muutoksena valmentajien koulutuksen ja osaamisen kehittämisen. Lisäksi Multala haluaa, että lasten ja nuorten olisi helpompi viestiä sekä raportoida kohtaamistaan epäkohdistaan urheilussa.

– Olisi keino, jolla tavoitamme lapset ja nuoret heidän omilla välineillään, Multala sanoo ja viittaa muun muassa älypuhelimien suosioon.

– Olisi matalan kynnyksen raportointia. Se on nopein tapa, jos asiat ovat menossa huonompaan suuntaan. Päästäisiin puuttumaan aiemmin.

Klikkaa jutun kuvaa ja katso tallenne koko keskustelusta Jan Vapaavuoren, Ilkka Kanervan, Sari Multalan ja Susanna Rahkamon välillä.

Olympiakomitean puheenjohtajataisto sai aikaisemmin tänään yllätyskäänteen, kun Mika Anttonen vetäytyi kamppailusta.

Lue myös: