Hyppää sisältöön

Toisella F1-kuljettajalla koronavirustartunta – kohutallin toiminta ihmetyttää: "Todella vastuutonta"

Kanadalaisen Lance Strollin koronavirustartunnasta kerrottiin vasta puolitoista viikkoa sen jälkeen, kun testi oli osoittautunut positiiviseksi.

Lance Stroll on omien sanojensa mukaan tervehtynyt ja haluaa kisata tänä viikonloppuna Portugalissa. Kuva: Mark Thompson/Getty Images)

Racing Pointin F1-kuljettajalla Lance Strollilla on todettu koronavirustartunta. Stroll sai positiivisen testituloksen Nürburgringin kilpailuviikonlopun jälkeen.

Stroll on toinen F1-kuljettaja, jolla on todettu koronavirustartunta. Kanadalaisen Strollin tallitoveri Sergio Perez joutui olemaan kahdesta kisasta sivussa koronavirustartunnan takia elokuussa.

Stroll ei ajanut puolitoista viikkoa sitten Saksassa Nürburgringin kilpailussa. Hän koki olonsa heikoksi lauantaiaamuna, eikä osallistunut aika-ajoihin ja seuraavana päivänä kilpailuun. Stroll kertoi, että hänellä oli ollut vatsavaivoja.

– Seurasin FIA:n protokollaa ja eristin itseni omiin tiloihini. En mennyt takaisin varikolle, Stroll kertoi omilla sosiaalisen median tileillään.

– En ollut ajokunnossa, joten lensin kotiin aikaisin sunnuntaiaamuna. Tunsin oloni edelleen heikoksi. Menin koronavirustestiin sunnuntai-iltana.

– Seuraavana päivänä tulos tuli ja se oli positiivinen. Pysyin kotona seuraavat kymmenen päivää. Onneksi oireeni olivat aika lieviä.

Stroll kävi uudelleen koronavirustestissä tämän viikon maanantaina. Testitulos oli negatiivinen.

– Oloni tuntui hyvältä. Odotan innolla, että pääsen takaisin tiimin luo ja kisaamaan Portugalissa tänä viikonloppuna.

Strollin ja Racing Pointin toimintaa oli kritisoitu ja ihmetelty kovasti jo ennen ilmoitusta koronavirustartunnasta. Syynä olivat tallipäällikkö Otmar Szafnauerin kommentit Nürburgringin kilpailuviikonloppuna. (siirryt toiseen palveluun)

Szafnauer kertoi, että Strollilla oli ollut jo ennen Nürburgringin kisaviikkoa Venäjällä pidetyn Sotshin osakilpailun jälkeen. Szafnauer totesi, että Stroll oli käynyt Saksan kisaa edeltäneessä pakollisessa koronavirustestissä tiistaina. Testin tulos oli ollut tiimipäällikön mukaan negatiivinen. Lisäksi tiimipomon mukaan Strollin oireet eivät olleet "perinteisiä koronaviruksen oireita."

Useampi tunnettu F1-toimittaja on Strollin keskiviikkoisen ilmoituksen jälkeen kyseenalaistanut entisestään kovemmin Racing Pointin, Strollin ja kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n toimintaa.

Chris Medland ihmetteli jo Nürburgringin kilpailuviikonloppuna, että FIA:n ohjeistuksen mukaan kenen tahansa F1-kisaviikonloppuun osallistuvan henkilön pitäisi raportoida heti koronavirusoireistaan kilpailupaikalla. Hänen pitäisi mennä heti karanteeniin ja koronavirustestiin.

Strollin mielestä Strollin olisikin pitänyt mennä koronavirustesteihin heti Saksassa, koska muuten hän saattaisi altistaa useamman ihmisen.

– Ihan kuin testien tulosta oli pimitetty niin pitkälle, että niillä ei ollut enää merkitystä. Ihan kuin positiivisen tuloksen saanut kuljettaja olisi estänyt toiminnan isolta siivulta tiimissä. Ehkäpä jopa molempien kuljettajien, eikä sitä haluttu, Medland ihmetteli Twitterissä. (siirryt toiseen palveluun)

– Todella vastuutonta joka puolelta, jos minulta kysytään.

Medland oli iloinen, että Strollin olo nyt parempi.

– Mutta prosessi oli sekava. Kaikki näkivät tartunnan jo kaukaa, Medland sanoi.

– Olen kuullut, että tiimien on käsketty tehdä nyt enemmän testejä kilpailuviikonloppuisin. Toivottavasti nyt tästä on opittu.

Myöhemmin keskiviikkona Racing Point julkaisi tiedotteen, jossa se vastasi kritiikkiin. Racing Pointin mukaan Stroll kävi lääkärin pakeilla.

– Lääkäri ei uskonut, että Lancen oireet viittasivat koronavirustartuntaan. Hänen neuvojensa perusteella testi ei ollut välttämätön. Tämän arvion perusteella ei ollut myöskään vaatimusta kertoa FIA:lle sairauden luonteesta, Racing Point kertoi tiedotteessaan.

Racing Pointin mukaan Stroll lensi myös kotiin Sveitsiin yksityiskoneella sunnuntaina.

– Kaikki Racing Pointin tiimin jäsenet Nürburgringin kilpailussa palasivat Isoon-Britanniaan charter-lennolla. Kaikkien testit olivat negatiivisia, kun he palasivat kisasta. Kaikkien testit olivat myös negatiivisia nyt ennen Portugalin kilpailua, tiedotteessa sanottiin.

Autosport kysyi myös (siirryt toiseen palveluun)FIA:lta aiemmin tällä viikolla, paljastiko Strollin sairastuminen porsaanreiän FIA:n koronatestiohjeistuksessa. Sen mukaan F1-henkilökunnan pitää käydä testeissä vähintään viiden päivän välein.

Racing Point on ehtinyt kohahduttaa toiminnallaan jo aiemmin tällä kaudella. Muut tiimit ovat syyttäneet Racing Pointia viime vuoden Mercedeksen auton kopioinnista ja pitäneet toimintaa sääntöjenvastaisena. FIA:n tutkinnan jälkeen Racing Point menetti yhteensä 15 tallipistettä ja sai 400 000 euron sakon.

Päivitetty kello 19.24. Lisätty Racing Pointin tiedotteen kommentit.

Lue lisää:

.
.