Hyppää sisältöön

JYPin neljän tilikauden tappiot noin 3,7 miljoonaa – seurajohto ehdotti valmentajille turhaan palkanalennuksia: "Näissä olosuhteissa ihan välttämättömiä päätöksiä"

Jääkiekkoseura JYP lomautti valmentajansa Pekka Tirkkosen ja Ari Santasen vuoden loppuun saakka. Pelaajien palkkoja leikattiin jo toista kertaa tänä vuonna.

JYP otti kaksi voittoa viikonloppuna SaiPasta. Kuva: Mikko Lieri/AOP

Jääkiekon SM-liigaa pelaava JYP tiedotti keskiviikkona, että yt-neuvotteluiden tuloksena seura lomauttaa päävalmentajansa Pekka Tirkkosen ja apuvalmentajansa Ari Santasen vuoden loppuun saakka. Seurajohto ja valmentajat eivät olleet neuvotteluissa yksimielisiä säästötoimista.

Aiemmin JYPin päävalmentaja Tirkkonen kertoi Yle Urheilulle, että valmentajat vetivät yt-neuvotteluissa yhtä köyttä.

JYPin toimitusjohtaja Risto Korpela kertoi Yle Urheilulle puhelimitse, että seura ehdotti valmentajille palkanalennuksia.

– Se oli seuran esitys valmentajille päin. Valmentajat olivat asiasta vähän toista mieltä. Kävimme keskustelua faktoihin ja talouslukuihin perustuen ja mietimme, mikä olisi tässä se ratkaisumalli, jolla pääsisimme eteenpäin. Seurahallitus katsoi tämän ratkaisun huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoksi.

Jyväskyläläisseura tiedotti keskiviikkona myös, että se leikkaa pelaajiensa palkkoja jo toista kertaa tämän vuoden aikana. Nyt tehdyt leikkaukset koskevat marras- ja joulukuun palkkoja.

Toimitusjohtaja Korpela ei voi avata tarkasti sitä, millaisista säästöistä lomautuksilla ja palkanalennuksilla saadaan, mutta kyse on merkittävästä summasta.

– Tällaiset eivät ole koskaan mieluisia tilanteita, ei työnantajalle eikä työntekijöillekään. Nämä päätökset ovat vaikeita, mutta näissä olosuhteissa ihan välttämättömiä. Seuran tulevaisuudesta on kuitenkin kyse.

Risto Korpelan mukaan JYPissä ei olla huolissaan siitä, etteikö seura saisi vietyä kautta läpi. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Nyt tehdyillä päätöksillä JYP selviää seuran arvion mukaan vuoden loppuun saakka, mutta koronatilanteen takia lisää säästöjä voidaan joutua vielä hakemaan.

– Kaikkemme teemme, että toiminta jatkuu niin normaalina näissä olosuhteissa kuin mahdollista. Eli pelit jatkuvat ja homma pyörii. Asia vaatii kyllä käytännössä päivittäistä tarkastelua, kuinka pystymme toimintaa hoitamaan, Korpela sanoo.

JYP Jyväskylä Oy:n talous on ollut viime vuosien aikana raskaasti tappiollinen. Neljän viime tilikauden aikana tappiota on kertynyt yhteensä noin 3,7 miljoonaa euroa. Toissa vuonna yhtiö teki yli 2,6 miljoonan euron tappiot ja viime tilikaudella tappiota kertyi noin 90 000 euroa.

Aiemmin syksyllä korkein hallinto-oikeus päätti, että JYPin on maksettava liki puoli miljoonaa euroa Verohallinnolle. Päätös koskee JYPissä aiemmin pelanneiden ulkomaalaispelaajien palkkioita, jotka seura oli maksanut allekirjoitusbonuksina. Palkkioista oli maksettu vain 15 prosentin lähdevero, ei tuloveroa.

JYP pelaa seuraavan kerran perjantaina, jolloin se kohtaa Vaasan Sportin kotonaan kello 18.30.

Lue myös: