Hyppää sisältöön

Asiantuntija ei usko, että lomautettu päävalmentaja palaa JYPin liigajoukkueen ruoriin tammikuussa

JYP haki talousvaikeuksiinsa helpotusta valmennusjohdon lomautuksilla ja pelaajien palkanalennuksilla.

JYPin pelaajisto suostui kahden kuukauden palkanalennuksiin yt-neuvottelujen yhteydessä. Kuva: AOP

Jääkiekon SM-liigassa pelaavan JYPin tämän vuoden toiset yt-neuvottelut päättyivät keskiviikkona erikoiseen ratkaisuun, kun seura kertoi lomauttavansa päävalmentajansa Pekka Tirkkosen ja apuvalmentajansa Ari Santasen vuoden loppuun saakka.

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi arvioi, että päätös kielii vakavasta luottamuspulasta seurajohdon ja valmennusjohdon välillä. Valmentajan vastuulla on tavallisesti ennen kaikkea urheilullinen tulos, mutta haastavan koronavirustilanteen vuoksi henkilöstö joutuu poikkeuksellisesti kantamaan nyt myös taloudellista vastuuta.

– Yhteisymmärrystä ei löytynyt. Myöskään luottamusta työnantajan ja työntekijäpuolen, tässä tapauksessa valmentajan välillä, ei tässä tapauksessa ole syntynyt. Erittäin harmittava, poikkeuksellinen ratkaisu, toteaa Juujärvi.

JYPin liigajoukkueen pelaajat suostuivat palkanalennuksiin jo toisen kerran tänä vuonna. Seura esitti palkanalennusta myös valmentajille, mutta nämä eivät siihen suostuneet.

Juujärven mukaan Tirkkosen ja Santasen paluu seuraan lomautuksen jälkeen tammikuussa 2021 näyttää kovin epätodennäköiseltä.

– Seura omalla toiminnallaan osoittaa sen, että kukaan yksittäinen henkilö ei ole organisaatiota suurempi. Vaikka päävalmentaja on ollut varmasti todella merkittävässä asemassa organisaatiossa, niin jos tässä vaiheessa hänet ollaan valmiita lomauttamaan, on hyvin vaikea nähdä, että myöskään jatkoa olisi.

Päävalmentajan vaihtuminen vaikea paikka

Asiantuntija Juujärvi osasi odottaa ennen kauden alkua, että taloudellinen paine kasvaa niin kovaksi, että sopeuttamistoimiin joudutaan ryhtymään.

Koronavirustilanteen vuoksi katsojamäärät SM-liigan otteluissa ovat olleet pieniä. Myös viime kauden keskeytyminen ennen pudotuspelien alkua maaliskuussa antoi tälle kaudelle taloudellisesti huterat lähtökohdat.

Jo ennen koronakriisiä JYP Jyväskylä Oy:n talous on ollut raskaasti tappiollinen. Neljän viime tilikauden aikana tappiota on kertynyt yhteensä noin 3,7 miljoonaa euroa.

– Johtamisketju seuran puheenjohtajasta toimitusjohtajaan, urheilutoimenjohtajaan, päävalmentajaan ja johtaviin pelaajiin on näissä tilanteissa vaikeaa pitää yhtenäisenä. Olen erittäin pettynyt, että jo tässä vaiheessa tulee näitä viestejä, että se ketju katkeaa joltain osin.

JYPin päävalmentaja Pekka Tirkkonen. Kuva: Tomi Hänninen

Valmentajat kuuluvat työttömyyskassaan ja ovat oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan. Kahden valmentajan kahden kuukauden palkkakulujen säästäminen on seuralle tekohengitystä, jolla toimintaa pystytään vielä jatkamaan.

– Tässä varmasti pelaajisto osti myös aikaa, kun he ovat suostuneet taas väliaikaisiin palkanalennuksiin. Sitä kautta tarkastellaan uudestaan, kokevatko pelaajat niin, että päävalmentaja tietyllä tavalla uhrautui joukkueen edessä. Että hänet voidaan lomauttaa ja sitä kautta organisaatio säästää rahaa. Sitä on tietysti vaikeaa täältä ulkopuolelta arvioida.

Päävalmentajan lomautuspäätös tuo kuitenkin lisää urheilullisia haasteita jo valmiiksi hieman kankeasti alkaneelle kaudelle. Joukkue on hävinnyt kuudesta ottelustaan kolme.

Juujärvi muistuttaa, että päävalmentajan vaihtuminen, oli syy siihen mikä tahansa, ei koskaan helpota pelaajan asemaa.

– Hienosti he pystyivät Tirkkosen johdolla voittamaan kaksi tärkeää peliä viime viikonloppuna. Silloin olisi voinut ajatella, että se pahin haaste yt-neuvottelujen käynnistymisen jälkeen olisi pystytty voittamaan ja mennä positiivisin mielin eteenpäin kaikista vaikeuksista huolimatta. Tällainen takaisku luo kyllä haastetta joukkueen sisälle.

Lue myös: