1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suurlahjakkuus Jesperi Kotkaniemi hyppää Raimo Summasen opeista Ässät-paitaan – seurapomo hehkuttaa tuoreen vahvistuksen olevan "Suomen NHL-kärkeä"

Porin nuori keskushyökkääjälahjakkuus edusti edellisen kerran kasvattajaseuraansa Ässiä keväällä 2018.

Jesperi Kotkaniemi keskittyy nyt täysillä Ässien peleihin. Hän haluaa näyttää osaamistaan myös liigajäillä. Kuva: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Porissa kaikkien jääkiekkofanien huulilla on tällä viikolla vain yksi asia: Jesperi Kotkaniemi on saapunut NHL:stä kaupunkiin. Kotkaniemen tulo Ässiin ja SM-liigaan sähköistää hetkessä koko suomalaisen liigajääkiekon. Nuorelle, vasta 20-vuotiaalle tulevaisuuden huippuhyökkääjälle paluu tutuille kotikulmille on iso asia vallitsevassa tilanteessa.

– Itselleni on kunnia vetää Pata-paita päälle ja palata takaisin kotikaupunkiin. On kiva nähdä tuttuja kasvoja täällä, joten Poriin tulo piristää tavallisen arjen keskellä, Jesperi Kotkaniemi hehkuttaa Yle Urheilun haastattelussa.

– Tiesin, että Ässissä pelaamiseen löytyy mahdollisuus. Olin heti kiinnostunut tästä, ja taustajoukot sekä Ässien pää hoitivatkin asiat todella nopeasti. Pääsin tänne aika vaivatta, hän valottaa siirtoaan.

Jesperi Kotkaniemi kuuluu niihin nuoriin NHL-pelaajiin, joille halutaan taata peliaikaa ja kunnon ottelutuntumaa liigan ollessa tauolla. Montreal Canadiensin kesän 2018 kärkivaraukselle ei kanadalaisseuran suunnasta ole tullut tarkkaa viestiä tai ohjeistusta siitä, mitä ominaisuuksia Suomen reissulla pitäisi kehittää ja edesauttaa.

– En ole ollut yhteydessä sinne päin juurikaan kauden päätyttyä, mutta taustajoukot ovat sitäkin enemmän. Luulen, että tärkein viesti seuralta on, että saan hyviä pelejä alle, ennen kuin kausi siellä joskus käynnistyy, hän arvioi.

– Minulla on hyvä viiden viikon treenijakso takana, joten nyt on mahdollisuus päästä näyttämään jäällä, mitä on tehty.

Nyt pääsee näyttämään, mitä mies on kesällä tehnyt. Pelaaminen on kuitenkin tämän lajin suola.

Jesperi Kotkaniemi

Helsinkiin kesäksi asettunut Kotkaniemi on kehittänyt ominaisuuksiaan Raimo Summasen sekä luisteluvalmentaja Janne Hännisen valvovan silmän alla.

– Olemme panostaneet luisteluun sekä luistelussa korostuvaan lihaksistoon. Voimaa on pyritty kehittämään nopeallakin aikavälillä. Olemme onnistuneet, ja se näkyi jo NHL:n pudotuspeleissäkin, Kotkaniemi toteaa.

– Olemme jatkaneet samalla kaavalla pudotuspelien jälkeenkin eli nyt olisi uusi näytönpaikka, hän jatkaa.

Ensimmäinen näytönpaikka Kotkaniemelle tulee eteen jo tällä viikolla Ässien riveissä, ensimmäisen kerran sitten kevään 2018. Pelifiilis Porin nuorella tähtipelaajalla on ainakin tapissa.

– Aina on kiva pelata ja sitä varten kesällä on treenattu. Nyt pääsee näyttämään, mitä mies on kesällä tehnyt. Pelaaminen on kuitenkin tämän lajin suola, hän painottaa aiheellisesti.

Ei erivapauksia eikä erityisvaatimuksia Ässissä

Kautensa lupaavasti aloitteneelle Porin Ässille Jesperi Kotkaniemi on loistava lisä, niin pelillisesti kuin imagollisestikin. Nuoren lahjakkuuden saapuminen tuo Ässien pelaamiseen runsaasti lisäarvoa. Ei ihme, että seurajohto hehkuu tyytyväisyyttään.

– Hänen kohdallaan puhutaan yhdestä Suomen lahjakkaimmasta pelaajasta, joka nousee lähivuosina maamme NHL-pelaajien kärkikaartiin, ellei ole jo noussutkin, Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula iloitsee.

– Hän tuo varmasti peliimme taitoa ja nopeutta sekä pelinopeutta. Jesperi on ottanut isoja askelia fyysisellä puolella Summasen ja Hännisen johdolla. Hän on huippupelaaja SM-liigaan, se on aivan varma, Kerttula painottaa.

Kotkaniemi on kuitenkin loppupeleissä yksi joukkueen jäsen, ei enempää eikä vähempää.

– Emme anna hänelle mitään erityiskohtelua emmekä aseta erityisvaatimuksia. Kun ympäristö on hyvä, niin pelaaja saa varmasti parhaan irti itsestään, Jesperi mukaan lukien, Kerttula toteaa.

Jesperi Kotkaniemi pelasi Pata-paidassa viimeksi kaksi vuotta sitten. Kuva: AOP

Intohimoa Jesperi Kotkaniemeltä ei totisesti puutu, kun Ässä-paita vedetään pelipäivänä sekä myös treenipäivänä ylle. Nuori huippupelaaja painottaa, että kaukaloon on laitettava itsestään kaikki.

– Minulla on aina tapana, että tehdään täysillä se, missä ollaan mukana. Nyt ollaan täysillä Ässien arjessa mukana ja annetaan oma paras panos joka päivä.

On selvää, että Montrealin nuori keskushyökkääjä herättää suurta kiinnostusta kaikilla SM-liigapaikkakunnilla. Erityisesti Porissa toivotaan ja hehkutetaan jo nyt, että Kotkaniemi lyö Ässien kärkiketjuissa tulosta pöytään.

– Kysymys kuuluu, että mitä Ässät lyö pöytään, kun minä olen mukana kentällä. Toivottavasti pystytään pelaamaan joukkueena hyvin ja toivon, että pääsen nopeasti joukkueen toimintaan mukaan.

Aikuistumisprosessi edelleen käynnissä

Kun Yle Urheilu haastatteli Jesperi Kotkaniemeä kolme vuotta sitten Porissa, oli silloinen 17-vuotias lukiolainen vielä fyysisesti heiveröinen ja ujohko poika. Nyt varteen on tullut kahden NHL:ssä vietetyn kauden aikana selkeästi jämäkkyyttä sekä massaa lisää ja parransänkikin jo paistaa kasvomaskin takaa. Kotkaniemestä on kasvanut selvästi jo nuori mies.

– Voimaa on tullut lisää ja pelaamisen rauhallisuus on kasvanut, kun olen saanut pelata aikuisten kanssa samalla kentällä. Olen varmasti kokonaisvaltaisempi eli pystyn pelaamaan hyvin sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan, hän sanoo.

– Olen varmasti aikuistunut ainakin tuolla kentän puolella.

Kotkaniemen aikuistuminen alkaa jo näkyä kaukalossa. NHL:n taannoisissa pudotuspeleissä hän nousi Montrealin hyökkääjähierarkiassa ylöspäin ja otti ensiaskeleita kohti joukkueen ydinpelaajia. Suomalaissentterin kasvoilta paistoi hymy ja rentous, kun kymmenessä pelissä syntyi neljä maalia ja otteista paistoi läpi kova määrätietoisuus ja halu ratkoa pelejä.

– En voi mitään muuta kuin jatkaa siitä ja parantaa pelaamista edelleen. Olen vielä nuori kaveri enkä ole lähelläkään vielä mikään valmis pelaaja. Nyt suunta vain ylöspäin.

NHL-maailma on myös koetellut nuorta miestä. Asiallisen debyyttikauden jälkeen mennyt runkosarjakausi oli Kotkaniemelle pitkälti synkkä taival vaikene aikoineen sekä farmikomennuksineen.

– Tiesin runkosarjan jälkeen, että kausi meni tällä kertaa hieman heikommin. Tiesin silti, etten ole sen heikompi pelaaja kuin muutkaan. Näin sen jo ensimmäisellä NHL-kaudellani, hän arvioi.

Kaikki on ansaittava, sillä mitään ilmaispaikkoja siellä ei jaeta.

Jesperi Kotkaniemi

Oli suorastaan hämmästyttävää, miten Kotkaniemi oli NHL:n pudotuspeleissä Canadiens-paidassa kuin uudestisyntynyt, pelaaja täynnä hehkua ja dynaamisuutta.

– Taustalla oli kova työ kesällä, sillä Helsingin päässä mentiin lujaa. Oli myös kova halu näyttää pienen epäonnistumisen jälkeen, se potki eteenpäin aika lailla.

– Tietysti itseluottamus kärsii, kun onnistumisia ei tule. Nyt oli kuitenkin kiva, kun pudotuspeleissä sai onnistumisia, joukkue pelasi hyvin ja puhtaasti. On kiva palata takaisin sinne jossain vaiheessa, Kotkaniemi iloitsee.

Joko aika olisi otollinen sille, että Jesperi Kotkaniemi alkaisi nousta Montrealin kahteen kärkiketjuun, kun NHL joskus käynnistyy?

– Kaikki mahdollisuudet nousta ketjuissa tulevat vain kovan työn kautta. Kaikki on ansaittava, sillä mitään ilmaispaikkoja siellä ei jaeta, hän muistuttaa aiheellisesti.

Kotkaniemen ei tarvitse miettiä Montrealin haasteita lainkaan juuri nyt, ja sentterilahjakkuus haluaa laittaa parhaan osaamisensa näytteille SM-liigassa. Mitä onkaan siis tarjolla kiekkofaneille?

– Varmasti energinen ja luisteleva pelaaja, joka pystyy luomana paikkoja sekä itselle että joukkuekavereille, Kotkaniemi lupaa.

Lue myös:

Porin kiekkolähettiläs Jesperi Kotkaniemi ei halunnut jättää erityistä tilannetta käyttämättä – kehitysjohtaja: "Tämä on kaikki voittavat -tilanne"

NHL-suurlupaus Jesperi Kotkaniemi vahvistaa Porin Ässiä toistaiseksi voimassa olevalla lainasopimuksella

Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Jesperi Kotkaniemelle? Nuori porilainen nousi farmista joukkueensa ykköshyökkääjäksi!