Iivo Niskaselta painava esimerkki koronaviruksen vaaroista – Suomen maajoukkuehiihtäjät eivät ole täysin valmiita kisaamaan ihan missä tahansa

Iivo Niskanen muistuttaa, että koronavirustartunta tarkoittaisi kestävyysurheilijalle huonoja asioita.

Iivo Niskanen toteaa, että tulevalla kaudella pitää olla järki päässä. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Suomen maajoukkuehiihtäjät eivät halua ottaa turhia riskejä tulevalla maailmancup-kaudella koronaviruspandemian takia. Asia selvisi, kun Yle Urheilu kysyi maajoukkuehiihtäjiltä, olisivatko he valmiita lähtemään kisaamaan ihan minne vaan maailmancup-kiertueellla. Parhaillaan koronavirustartunnat ovat kovassa kasvussa ympäri Eurooppaa.

Maastohiihdon maailmancup-kalenteri on tarkoitus vetää läpi aiemmistakin vuosista tutuilla suunnitelmilla eli kisapaikat vaihtuvat viikosta toiseen. Marraskuun lopussa maailmancup-kausi käynnistyy Rukalla, jonka jälkeen kisataan ennen Tour de Ski -kiertuetta Norjassa, Sveitsissä ja Saksassa.

Suomen joukkueen tähdistä Iivo Niskanen toteaa, että tulevalla maailmancup-kaudella pitää olla järki päässä ja tarjoaa painavan esimerkin koronaviruksen aiheuttamista vaaroista hiihtäjälle.

– Jos ajatellaan sitä, että keuhkokapasiteettiä olisi mahdollisuus menettää koronavirustartunnan jälkeen. Se tietää kestävyysurheilijalle huonoja asioita. Pitää kunnioittaa tautia, Niskanen toteaa Yle Urheilulle.

Krista Pärmäkoski sanoo suoraan, että ei ole valmis lähtemään ihan minne vaan. Maailmancup olisi tarkoitus päättyä tällä kaudella Pekingiin maaliskuun puolivälin jälkeen. Niiden olisi tarkoitus toimia esikisoina vuoden 2022 olympialaisille Kiinan pääkaupungissa.

– Jotenkin ajattelee, että uskaltaako lähteä Pekingiin. Keski-Eurooppa on varmasti turvallinen, Pärmäkoski pohtii.

Katri Lylynperä puolestaan toteaa, että hän olisi itse omasta puolesta valmis lähtemään minne vaan. Mutta huoli muista painaa mieltä, eikä mielpide ole sen takia niin positiivinen.

– Huolettaa, mitä tuon takaisin Suomeen. Vastuu muista ihmisistä painaa. Vaikka haluaisi itse viivalle, pitää miettiä vähän kokonaisuutta, Lylynperä toteaa.

Maajoukkuehiihtäjiltä kysytttiin myös, uskovatko maailmancup-kauden sujuvan suunnitellusti. Moni kertoi valmistautuneensa henkisesti ainakin pieniin muutoksiin. Lylynperä on jopa varautunut, että koko maailmancupin kautta ei välttämättä lainkaan hiihdetä.

– Olen ollut sitä mieltä, että pessimisti ei pety, Lylynperä toteaa.

– FIS:llä on todella haastava paketti miettiä kuntoon. Urheilu ei ole kuitenkaan maailman tärkein asia. Ihmisten terveys on ykkösasia. Toivotaan, että FIS pystyy rakentamaan järkevän ja turvallisen kokonaisuuden.

Usempi hiihtäjä totesi myös luottavansa ulkopuolisten arvioihin. Jos Suomen hiihtoliitto ja kansainvälinen hiihtoliitto toteavat kisaamisen olevan turvallista, urheilijat uskovat heihin. Esimerkiksi Perttu Hyvärinen kokee, että urheilijat pystyvät toimimaan hankalissakin olosuhteissa maailmancupin kisoissa.

– Meillä huippu-urheilijoilla hygienia-asiat ovat niin pitkällä, Hyvärinen toteaa.

– Jos kisat viedään todella hankalaan paikkaan, totta kai kisaamista miettii. Mutta maajoukkue ei lähde, jos on isoja ongelmia. Minun ei tarvitse kuitenkaan miettiä asiaa. Jos Suomi lähtee kisoihin, lähden minäkin.

Anne Kyllösen mukaan Suomen maajoukkueessa on soveliasta kieltäytyä kisaamisesta, jos koronavirustilanne jollain kilpailupaikkakunnalla huolettaa.

– Varmasti jokainen saa tehdä oman ratkaisun. Ei tietysti voi ketään pakottaa lähtemään mihinkään, Kyllönen toteaa.

Lue lisää: