Shahtar Donetsk aiheutti Real Madridille shokkitappion Mestarien liigassa: "Itseluottamuksemme oli kateissa"

Shahtarilta oli koronan takia sivussa miltei koko avausmiehistö.

Shahtar Donetskin Manor Solomon juhlii 3–0-maaliaan. Kuva: Getty Images

Huippu-urheilun koronavuosi 2020 on ehtymätön yllätysten runsaudensarvi. Yksi suurimmista yllätyksistä tarjoiltiin Madridissa tyhjille katsomoille, kun jalkapallojätti Real Madrid isännöi miesten Mestarien liigassa ukrainalaista Shahtar Donetskia.

Shahtar räjäytti keskiviikkona paukun, kun se kaatoi Realin B-lohkon avauksessa vieraskentällä 3–2.

Real Madrid hävisi viime viikonloppuna Espanjan liigassa nousijajoukkue Cadizille kotonaan ja jatkoi Shahtaria vastaan siitä, mihin oli jäänyt. Ponnettomasti pelannut Real jäi ensimmäisellä puoliajalla aloitteet ottaneen Shahtar Donetskin jalkoihin pahemman kerran.

Ensin brasilialaishyökkääjä Tete laukoi 29. minuutilla joukkuetoverinsa Viktor Kornienkon pujottelun jälkeen tarkasti alanurkkaan Shahtarille 1–0. Vain nelisen minuuttia myöhemmin pallo oli uudelleen Realin maalissa, oman puolustajan Raphael Varanen toimittamana.

Realin ensimmäisen puoliajan painajaisen täydensi 42. minuutilla Shahtar Donetskin israelilainen keskikenttäpelaaja Manor Solomon, joka laukoi 3–0.

Realin sytytti toisella puoliajalla ainakin jonkinlaiseen takaa-ajoon keskikentän Luka Modric, joka tykitti 54. minuutilla 1-3-kavennuksen. Vain viisi minuuttia tästä eteenpäin hyökkäyksen vaihtomies Vinicius Junior laukoi miltei ensikosketuksellaan Realille 2-3.

Real sai lisäajalla pallon vielä kerran Shahtarin verkkoon, mutta osuma hylättiin paitsiona.

Realin puolustus kuin risuaitaa

Shahtar voitti vuonna 2009 silloisen Uefa-cupin, mutta muuten donetskilaisseura ei ole eurocupeissa eturivissä paistatellut.

Real Madridilla ja sen päävalmentajalla Zinedine Zidanella on huolestuttavan suuri ongelma puolustuksessa. Kun Real toisella puoliajalla takaa-ajoasemassa aktivoitui hyökkäyspelissään, Shahtar Donetsk rynnisti kotijoukkueen päätyä kohti kuin läpi harvan risuaidan.

– Meillä oli vähän kaikki kateissa tänään, mutta pahinta oli se, että itseluottamuksemme oli kateissa, Zidane totesi tiedotustilaisuudessa.

– On vaikeaa keksiä sanottavaa, kun päästää kolme maalia avausjaksolla. Ensimmäisen maalin kohdalla mokasimme, ja sen jälkeen oli todella vaikeaa, Realin kolmesti Mestarien liigan voittoon pelaajana johdattanut Zidane sanoi.

Zidane syytti tappiosta itseään, mutta vakuutti, ettei kaksi peräkkäistä tappiota altavastaajille horjuta Espanjan hallitsevan mestarijoukkueen henkistä kanttia.

– Minun tehtäväni on löytää ratkaisuja. Tällaisia pelejä ei saa tulla.

Kuva: EPA

Seuraavaksi Real Madrid kohtaa Espanjan liigassa arkkivihollisensa Barcelonan. Paineet Madridissa ovat suuret. Zidane ei peluuttanut keskiviikkona kokeneita Toni Kroosia and Karim Benzemaa Barcelona-peliä silmällä pitäen.

– Tuntuu pahalta pelaajien puolesta. Mutta tällaista jalkapallo on, jonain päivänä kaikki on harmaata ja toisena päivänä aurinko taas paistaa. Lauantaina olemme valmiita, Zidane pohti.

Onnekseen Realilla oli maalivahtina laatuluokan mies eli belgialainen Thibaut Courtois, joka torjui vastustajan useammankin läpiajon. Kotijoukkueelta puuttui miehistöstään loukkaantunut puolustuksen johtaja Sergio Ramos, jolle olisi ollut käyttöä.

Vaikka Real Madrid oli keskiviikkona vain varjo paremmista päivistään, Shahtar Donetskin suoritus ansaitsee hatunnoston. Koronatartunnat vaivasivat ukrainalaisjoukkuetta niin, että vakiokokoonpanon miehistöstä oli Realia vastaan sivussa kymmenen pelaajaa.

– Pelaajamme tekivät kaiken upeasti. Olimme yhtenäinen joukkue viimeiselle minuutille saakka, Shahtarin päävalmentaja Luis Castro sanoi.

Päivitetty kello 23.57 ja 6.23: Lisätty Zinedine Zidanen kommentteja.

Keskiviikon Mestarien liigan tulokset:

Salzburg–Lokomotiv 2–2 (1–1)

Real Madrid–Shakhtar D 2–3 (0–3)

Bayern M–Atl Madrid 4–0 (2–0)

Inter–M'gladbach 2–2 (0–0)

Man City–FC Porto 3–1 (1–1)

Olympiakos–Marseille 1–0 (0–0)

Ajax–Liverpool 0–1 (0–1)

Midtjylland–Atalanta 0–4 (0–3)

Lue myös: